Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zhromaždenie

Zhromaždenie otvoril kňaz zo susednej farnosti v Hermanovciach František Majoch. Za predsedu zhromaždenia zvolili prítomní miestneho farára Štefana Onderča a za zapisovateľa účtovníka Tatra banky z Prešova. Po úvodných slovách privítania Štefan Onderčo predstavil prítomným hosťa z Ružomberka Karola Sidora, ktorého zároveň vyzval, aby predniesol svoj príspevok. Bolo to prvé verejné vystúpenie mladého Karola Sidora na verejnom zhromaždení takéhoto významu. Vo svojej reči dokazoval, že východí a západní Slováci spoločne si majú založiť základy svojej budúcnosti. Rozviedol myšlienku o potrebe v súčasných geopolitických pomeroch budovať spoločný štát s Čechmi. Povedal: "Svätopluk s prútikmi nám dokázal, že máme byť spolčení, aby nás ľahko nezlomili. Máme byť s Čechmi, lebo oni priateľmi nám boli i vtedy, keď o nás nikto nedbal. A keď priateľmi sa ukázali vo veľkej biede, teraz, keď sme slobodným národom, nemožmé je, aby sa stali našimi vrahmi." Po Karolovi Sidorovi vystúpil ako rečník miestny roľník Juraj Sopko, a po ňom s hlavným prejavom vystúpil farár zo Širokého Jozef Čársky, neskorší košický biskup. Hovoril na tému Slováci a ich duchovenstvo. Na záver pamätného Ňaršanského (Ražňanského) zhromaždenia bola prečítaná a prijatá rezolúcia, ktorá odsudzovala vznik separatistickej republiky, a deklarovala výzvu k všetkým Slovákom za ich spojenie sa pod vedením Slovenskej národnej rady v rámci ČSR.
Toto všetko na východnom Slovensku sa udialo v časoch, keď moc v rukách mala ešte maďarská štátna správa. To spôsobovalo isté obavy a riziká, ktorým boli vystavení všetci tí, ktorí vyvíjali akúkoľvek činnosť na podporu spoločného štátu Čechov a Slovákov. Tieto odvážne prejavy národného uvedomenia občanov východného Slovenska boli v silnom kontraste s aktivitami separatistov, a dovtedajšej maďarskej štátnej správy, ktorá kládla všemožné prekážky novým štátnym orgánom ČSR, ktoré mohli sa formovať iba za pomoci vojsk ČSR. O zložitej situácii na východe Slovenska a tiež o persekúcii tých, ktorí sa angažovali verejne za pričlenienie východneho Slovenska k ČSR píše Karol Sidor vo svojich spomienkach. O tom, ako dopadli študenti z Ružomberka na svojej misii v obciach Šariša spomína: "Maďarskí vojaci ich potom pri Prešove chytili; "vlastenecká" ulica v Prešove pľula a revala: Lampavasra velük, Cseh disznók! (na kandeláber s nimi, české svine!) a zaviedli ich na policajný kapitanát. Po prepustení pešo šli študenti z Prešova do Ňaršian, odtiaľ do Širokého, Kluknavy a do Spišskej Novej Vsi, kde stretli prvého českého vojaka. Zo Spišskej Novej Vsi, vyčerpaní z telesných síl, vrátili sa vlakom na Štedrý večer do Ružomberka."
Československé vojsko prišlo do Prešova dňa 28. decembra 1918. Jeho veliteľom bol podplukovník František Beran. Z balkóna mestskej radnice v Prešove ho privítal roľník z Prešova Andrej Tomáš. Po zaistení bezpečnosti v meste v dôsledku prítomnosti československého vojska prišiel do Prešova aj nový župan Dr. Pavol Fábry. Stalo sa tak dňa 11. januára 1919. Privítal ho Ján Onderčo, otec ňaršanského farára Štefana Onderča.

Žádné komentáře:

Okomentovat