Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7 DIVŮ SVĚTA STAROVĚKU

Dějiny divů

Sedm divů světa je všeobecně známý seznam unikátních starověkých staveb v oblasti Středozemního moře a na Středním východě. Číslu sedm byl dlouho přičítán zvláštní význam.

Ti, kdo divy popsali

První zmínka o sedmi divech světa pochází z 5.století př.n.l. Řecký dějepisec Hérodotos tehdy sepsal seznam obdivovaných staveb, mezi něž zařadil i egyptské pyramidy a visuté zahrady v Babylonu. Později jej následoval matematik Filón z Byzance (kolem r. 225 př.n.l.) a řecký spisovatel Antipatros Sidónský (kolem r. 130 př.n.l.). Oba sestavili svoje seznamy ještě před vybudováním majáku na ostrově Faros u alexandrijského přístavu, a proto do nich zahrnuli babylónské hradby.

Do počátku středověku nabyl již seznam své konečné a všeobecně uznávané podoby.

Jediným dodnes dochovaným divem jsou Egyptské pyramidy. Ty jsou také nejstarší. Existence zahrad Semiramidin není definitivně prokázána.Artemidin chrám a Feidiův Zeus byly zničeni požárem a zbývající tři divy světa podlehly zemětřesením.


Proč se divy stavěly?

V dávných dobách nechávali významní lidé budovat velkolepé stavby, jež měly být důkazem jejich moci a důležitosti. Kdokoli stavbu spatřil, musel obdivovat i um jejích budovatelů, a místní obyvatelé na ni byli náležitě hrdí. Při stavbě mnoha divů sehrály svoji důležitou úlohu i náboženské důvody.


Fantastická ztvárnění

Mnoho lidí je překvapeno, že žádný z dávných cestovatelů nemohl navštívit všech sedm divů, neboť neexistovaly ve stejné době. Ve skutečnosti je ani neviděli mnozí z těch, kdo je popisovali či kreslili, takže přebírali, co o nich vypověděli jiní, a míchali přitom často skutečnost s pověstí.


Mapa divů

Všechny divy se nacházely na území říše, kterou dobyl Alexandr Veliký.


Velká pyramida v Gíze

Je též zvaná Chufuova nebo Cheopsova pyramida. Je nejstarším ze sedmi divů světa a také jediným, který se zachoval až dodnes. Když byla Velká pyramida postavena stala se nejvyšší stavbou na světě.


Visuté zahrady v Babylonu

Jsou u nás známé jako Semiramidiny zahrady. Byly jednou z nejznámějších pozoruhodností starověkého města Babylonu. Přestože se archeologové domnívají, že objevili zbytky stavby, jejíž součástí mohly tyto zahrady být, nemohou to tvrdit s jistotou. Víme jenom, že existovaly, neboť lidé je spatřili a napsali o nich.


Artemidin chrám v Efesu

Kroisos (latinsky Croseus) byl posledním králem Lýdie, území ve starověké Malé Asii, která je součástí dnešního Turecka. Získal věhlas pro své velké bohatství a v roce 560 př.n.l. dal v Efesu postavit překrásný chrám. Město však bylo založeno již tisíce let před tím.

Podle legendy ho založily ženy z bojovného kmene Amazonek.


Diova socha v Olympii

Téměř před třemi tisíci lety byla Olympia důležitým náboženským střediskem jihozápadního Řecka. Starověcí Řekové uctívali Dia, krále bohů, a pravidelně pořádali na jeho počest slavnosti. Jejich součástí byly i atletické soutěže. První olympijské hry, jak se jim začalo říkat, se konaly pravděpodobně v r. 776 př.n.l. Pak po dobu 1100 let se pořádaly každé čtyři roky. Byl jim přikládán velký význam. V době jejich konání se musely přerušit všechny války, aby měli soutěžící i diváci možnost se jich zúčastnit.


Mausoleum v Halikarnassu

Mausolos byl od roku 377 do roku 353 př.n.l. vládcem Kárie, části Perské říše. Hlavním městem byl Halikarnassos, který se nyní nazývá Bodrum a je turistickým centrem moderního Turecka. Mausolos převzal po své otci vládu a také postavení královského perského místodržitele. Z perské nadvlády se mu však podařilo vymanit a vládl jako nezávislý král.


Kolos na Rhodu

Na ostrově Rhodos v Egejském moři u pobřeží dnešního Turecka stávala kdysi v přístavním městě obrovská socha známá jako Rhodský kolos. Ve starověku chtěli být obyvatelé Rhodu nezávislými obchodníky. Ačkoli se snažili zůstat stranou válek jiných lidí, ostrov byl mnohokrát dobyt.


Maják v Alexandrii

Ve 3.století př.n.l. byl v Alexandrii postaven maják, aby lodím zajistil bezpečnou plavbu mezi útesy, když připlouvaly do přístavu. V noci odraz jeho plamenů zářil do tmy, ve dne z něj stoupal sloup kouře. Byl prvním majákem na světě a stál na tomto místě 1500 let.


7 novodobých divů světa bylo vyhlášeno 7. července 2007

Velká čínská zeď

Skalní město Petra v Jordánsku

Koloseum v Římě

Socha Krista Spasitele v Brazílii

Pevnost Inků Machu Picchu v Peru

Pyramida Chichén Itzá vMexiku

Mauzoleum Tádžmahal v Indii