Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Menší poranění

Puchýře - Puchýře omyjeme, pokožku osušíme, zalepíme je náplastí a necháme zaschnout. Je možné i puchýř propíchnout (na 2 místech) a vytlačit z něj tekutinu. Vždy při propichování používáme čisté jehly a místo dezinfikujeme (Septonex). Poté též zalepíme náplastí a necháme zaschnout. Je lepší jim předcházet kvalitní obuví (vyšláplé boty) a kvalitními ponožkami. Nohy je dobré před túrou i po ní promazat krémem. Případně citlivá místa můžeme předem preventivně zalepit náplastí.

Podvrtnutí - Končetinu necháme v klidu, nenapravujeme ji. Přiložíme studený obklad (octan hlinitý), abychom zabránili velkému otoku. Končetinu (kloub) zpevníme elastickým obinadlem. Vyhledáme pomoc lékaře.

Bodnutí hmyzem - V letních měsících přichází v úvahu i toto drobné poranění. U dospělých osob v naprosté většině případů neohrožují život. Ale u dětí a u osob, které trpí alergickou reakcí je nutné dbát velké opatrnosti. Nejzávažnější je bodnutí vosou, včelou, sršní a kousnutí čmelákem, některými mouchami a ovády. Poraněné místo dezinfikujeme a přiložíme na něj studený obklad (voda, octan). Místo přechodně opuchne, pálí a svědí. Nebezpečné jsou bodnutí v ústech, na jazyku a v blízkosti oka. V ústech otokem může nastat dušení. Zvýšené nebezpečí je u alergických osob a při mnohočetném bodnutí. Postiženého urychleně dopravíme k lékaři.

Klíště - Přisáté klíště opatrně krouživým pohybem vytočíme pinzetou, sirkou. Klíštěte se nedotýkáme, spálíme ho. Při utržení tělíčka klíštěte postiženého dopravíme k lékaři. Klíště je přenašeč závažných onemocnění (lymská borelióza, klíšťová encefalitida). Při kousnutí infikovaným klíštětem se objeví po několika dnech na místě zarudnutí, nebo bílý kruh s červeným okrajem. Je třeba ihned vyhledat lékařskou pomoc.

Uštknutí hadem - V horách střední Evropy přichází v úvahu uštknutí zmijí obecnou. Po kousnutí zmijí jsou vidět na těle (nejčastěji na končetinách) dvě malé několik milimetrů (10) od sebe vzdálené ranky, které lehce krvácejí. Okolí ran může být lehce zmodralé.
• důležité je nepodlehnout panice a uklidnit postiženého
• necháme ranky krvácet, krvácení podpoříme tlakem prsty
• jed nikdy nevysávejte rty
• ranky desinfikujeme a postiženého dopravíme k lékaři, který mu podá sérum

Cizí tělesa - Cizí předměty v ranách, v uchu, nose a ústech nebo očích nikdy neodstraňujeme, maximálně v případech pokud byl předmět ve styku s jedem, nebo je jinak nebezpečně kontaminovaný. Cizí tělesa z ucha, nosu a úst nebo očí sami též nevyndáváme. Pokud předmět sám lehce nevypadne, nebo pokud nejde lehce uchopit (pinzetou) - necháme jeho vyndání na odborníkovi - lékaři.


Transport

Transport musí být co nejšetrnější, aby více nezhoršil zdravotní stav postiženého. Před transportem je nutné překontrolovat poskytnutou první pomoc (ošetření a obvaz ran, zastavení krvácení, znehybnění, zamezení ztrátám tepla a zajistit správnou polohu pro přenos).
Způsoby transportu:
• zhotovení improvizovaných nosítek (pokud nemají rovnou podložku postižený leží na břiše)
• sedačka spojením čtyř rukou
• sedátko nebo lehátko zhotovené z lana (horolezci)
• přenos zraněného na zádech
• nosítka z lyží a holí v zimě

Jedná se vždy o specifické způsoby transportu, při kterých musíme dbát na pravidla transportu a na momentální stav a schopnost postiženého. Je i třeba posoudit naše možnosti transportu (fyzická síla, orientace) - a vždy jednat rychle, s rozmyslem a ohledem na situaci.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Šok

Každá větší ztráta krve ohrožuje zraněného selháním oběhu, t.j. šokem. Tento stav se projevuje bledou kůží, pokrytou studeným potem, okrajové části těla jsou chladné, tep je zrychlený a později nehmatný. Dostavuje se žízeň, rychlé povrchní dýchání a případně zvracení. S rozvojem šoku přechází bledost v šedomodré zbarvení kůže, nakonec se dostavuje bezvědomí a smrt. Zapamatujme si, že šokem není leknutí, duševní otřes ani nervové zhroucení.
Důležité zásady prevence a léčení šoku shrnuje pravidlo pěti "T": ticho, teplo, tišící prostředky, tekutiny, transport. Pravidlo pěti "T" neplatí vždy doslova, závisí na stavu zraněného - tišící prostředky nepodáváme při: zvracení, zranění hlavy, břicha a při bezvědomí. Tekutiny nepodáváme při rozvinutém šoku, bezvědomí, při podezření na poranění břicha a při nucení na zvracení. Žízeň zraněného tišíme otíráním rtů a obličeje vlhkým šátkem (kapesníkem). Alkohol je zakázán! S postiženým co nejméně pohybujeme a nenecháváme jej sedět ani stát.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Zástava krvácení

Zevní krvácení - Při prudkém zevním krvácení je nutné okamžitě stlačení krvácející rány rukou nebo prsty bez ohledu na nebezpečí zanesení infekce. Nejlépe je použít tlakového polštářku z kapesníku, mulu, hotového obvazu nebo části oděvu, který silně tiskneme k ráně. Poraněnou končetinu zvedneme nad úroveň srdce. Tlakový obvaz je univerzální prostředek, který zastaví většinu žilních a tepenných krvácení. Nedaří-li se nám zastavit krvácení přímým stlačením rány, pokusíme se zastavit krvácení stlačením tlakového bodu (obr.4) - obecně se vždy jedná o místo, kde lze přimáčknout tepnu proti kosti. Přesnou lokalizaci tlakových bodů na těle je dobré znát. Škrtidlo při krvácení používáme při úrazové amputaci, při rozdrcení končetiny nebo při malém počtu zachránců. Pružné škrtidlo zajistíme roubíkem a pamatujeme si čas zaškrcení. Pokud nejde o amputaci škrtidlo 1x za půl hodiny uvolňujeme. Zásadně nedáváme na krk!
Vnitřní krvácení - Jde o krvácení do tělesných dutin (břišní, lebeční, tkáně). Krvácení vede k velké ztrátě krve z oběhu a projevuje se šokem. První pomoc spočívá v protišokových opatřeních.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Resuscitace

Zajištění dýchání a oběhu má zásadní význam při první pomoci, při záchraně člověka. Nedostatek a přerušení dodávky kyslíku má za následek poškození mozku.

• známky dýchání: zvedání hrudníku, cítíme dech na hřbetu ruky, na tváři, hodinky nebo zrcátko se zamlží před ústy.

• srdeční činnost: na krční tepně pohmatem

• bezvědomí: neodpovídá na oslovení, nemá slovní reakci na bolest
Při podezření na poranění páteře neotáčíme s hlavou, nehýbeme s postiženým!

Kříšení (resuscitace) zahrnuje tři základní úkony:
• obnovení průchodnosti dýchacích cest - (vyčištění horních dýchacích cest a tzv. trojitý manévr 'záklon hlavy, předsunutí dolní čelisti, otevření úst') Vyčištění úst (zvratky, protéza, jazyk) provedeme prstem, postižený může být na boku, potom provedeme trojitý manévr (obr.5). Někdy již při zprůchodnění dýchacích cest dojde k obnovení dýchání postiženého.

• Umělé dýchání - Jednu ruku dáme pod zakloněnou hlavu (pod krk), druhou zmačkneme nos, nadechneme se a vdechneme z úst do úst, otevřeme nos. Oči sledují zvedání hrudníku. Opakujeme 12-16 krát za minutu. Pokud zraněný nedýchá a nemá hmatný tep, provádíme navíc srdeční masáž.

• nepřímá srdeční masáž - Zraněného položíme na rovnou tvrdou zem, bod pro masáž srdce najdeme dva prsty nad mečovitým výběžkem v dolní třetině hrudní kosti. Podložíme dolní končetiny. Masáž provádíme vždy v poměru 2 (vdechy) ku 30 (stlačení) u dospělých, začínáme 2 vdechy, nezáleží na počtu zachránců. Resuscitaci bychom měli správně provádět až do příchodu lékaře nebo do úplného vyčerpání zachránců. Děti (do konce puberty) resuscitujeme v poměru 2 vdechy ku 15 stlačením, kojence v poměru 1:3. Obnovení životních funkcí poznáme vymizením zmodralé kůže, spontánním zvedáním hrudníku a nahmatáním tepu na krku.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Úrazy a akutní stavy

Po uložení zraněného do správné polohy a provedení život zachraňujících úkonů přistoupíme k ošetření jednotlivých poranění. Ty rozeznáváme - otevřená poranění (rány, otevřené zlomeniny), uzavřená poranění (vykloubení, zlomeniny).
Naučit se musíme tři základní opatření:
• obvázání
• znehybnění (u všech zranění kde pohyb vyvolává bolest)
• studené obklady a ochlazování, bandáže

Rány - Cílem je zabránit krvácení z rány a zabránit zanesení nežádoucí infekce. Ránu obnažíme, a pokud nejde o prudké krvácení, nedotýkáme se jí rukama, vypláchneme peroxidem vodíku, vodou, dezinfikujeme Jodisolem. Do ran nic nesypeme a nenaléváme. Cizí tělesa opatrně sterilním tampónem nebo gázou vyjmeme, pronikající opatrně zmenšíme a nevyndáváme, jen je zabezpečíme proti pohybu. Ránu překryjeme obvazem, zavážeme a postaráme se o chirurgické ošetření, včetně kontroly očkování proti tetanu.

Zlomeniny a vykloubení - Projevují se silnou bolestí a změněným tvarem těla, nemožností pohybu a zatížení končetiny, otokem, výronem. Už jen podezření na zlomeninu nás musí vést k tomu, abychom postupovali jako při opravdové zlomenině. Oděv postiženému svlékáme jen při otevřené zlomenině nebo při krvácení z končetiny. Zlomeninu nebo vykloubení znehybňujeme dlahami nebo improvizovaně, znehybňujeme přes oba klouby sousedící se zlomeninou. Zlomeniny nenapravujeme, znehybňujeme je za lehkého tahu a protitahu při současném podložení místa zlomeniny dlaní. Dlahu měkce podkládáme. Při vykloubení zachováváme změněnou vynucenou polohu končetiny. Ošklivé jsou úrazy hlavy a krční páteře, znehybníme je obložením hlavy batohy. Zlomeniny čelisti znehybníme prakovým obvazem na bradu, zlomená žebra ovíjíme elastickým obvazem při vydechnutí zraněného.

Při otevřeném poranění hrudní dutiny (pneumotorax) je nutné ránu na hrudníku uzavřít poloprodyšným obvazem (obr.6). Obvaz překryjeme igelitovou rouškou, mezerou v oblepení vytvoříme jednocestný ventil. Každý úraz v krajině páteře považujeme za poraněnou páteř s poškozením míchy. Vyzveme zraněného, aby se pokusil hnout končetinami, a štípnutím se přesvědčíme o kožní citlivosti. Zraněného přetáhneme ve 3-4 osobách na pevnou rovnou podložku, nesmí dojít k ohnutí páteře (obr.7). Přivoláme pomoc a kontrolujeme životní funkce postiženého. Při zlomeninách pánve stáhneme od pasu dolů tělo postiženého ručníkem, bundou (mumie). Uložíme ho naznak s pokrčenými nohami. Při zlomeninách rukou zavěšujeme paži na krk šátkem, přikládáme dlahu. Zlomeninu klíční kosti znehybníme stažením ramen šátkem na záda. Zlomeninu stehenní kosti znehybníme třemi dlahami - spodní jde od lopatek ke kotníku, boční od třísel resp. boků k chodidlu. Při velké deformaci znehybníme postiženého v nalezené poloze. Zlomeniny v oblasti kotníku znehybňujeme dlahou tvaru L nebo U.

Úrazy hlavy - Poranění na hlavě a poranění mozku jsou velmi závažné úrazy. Otřes mozku nemusí mít viditelné poranění na kůži. Otřes je provázen krátkým či delším bezvědomím, postižený si nepamatuje situaci před úrazem. Přiložíme ledové obklady na hlavu a dopravíme ho do bezpečí, kde sledujeme jeho stav (zraněný leží na rovné podložce) při okamžité změně k horšímu (další bezvědomí, zvracení) okamžitě transportujeme do nemocnice. Jakékoliv další úrazy hlavy (zlomeniny spodiny lebeční, krčních obratlů) vyžadují neprodlené dopravení postiženého do nemocnice.

Popáleniny a úpal, úžeh - Popáleniny jsou zranění, které způsobuje místně vysoká teplota, na horách i UV záření (obr.8). Rozeznáváme je na stupně I-IV, zarudnutí - puchýře - hluboké popálení (bílá pokožka) - popálení hlubších tkání (zuhelnění). Reakce se projevuje jako popáleninový šok, kdy selhává oběh. Hořící oděv hasíme látkou, vodou jen v nouzi. Při opaření co nejrychleji svlékáme oděv (pokud není připálen na pokožce), při popálení těla masou (pryskyřice), co nejrychleji hmotu ochladíme vodou. Popálení co nejrychleji ochlazujeme vodou, ledem, dokud se bolest nezmírní. Postižená místa překryjeme obvazem (co nejčistší), bez použití jakýchkoli mastí či zásypů. Nedotýkáme se rukama, puchýře neodstraňujeme, nepropichujeme. Podáváme tekutiny (chlazený čaj, vodu se solí (1 lžička na litr)) i tišící prostředky (Paralen). Postiženého zabalíme, aby neprochladl. Rychle mu sundáme škrtící předměty (řetízky, hodinky, prsteny), popáleniny otékají. Vysoká teplota a přehřátí (spolu s UV zářením) nás může postihnout i na ledovci, v ledovém kotli a na firnovištích. Mlha navíc účinky záření zvyšuje. Postihuje nás tzv. ledovcová nemoc (přehřátí). Křeče z tepla jsou bolestivé stahy svalů, jsou způsobené ztrátou solí. Léčí se klidem a doplněním tekutin s kuchyňskou solí. Při extrémním zatížení organismu (tepelný úpal) může dojít i k oběhovému selhání. Kolaps z horka se projevuje nevolností, popřípadě i krátkým bezvědomím, postiženého přeneseme do chladu a zvedneme mu dolní končetiny. Úžeh (sluneční úpal) je způsoben dlouhým pobytem na prudkém slunci. Postižený má rudou pokožku hlavy, bolesti hlavy, nevolnost, ohroženy jsou zvláště malé děti. První pomoc v těchto případech: postiženého uložíme do stínu, do průvanu, dáme mu studený obklad a uvolníme mu oděv. Podáváme studené nápoje po lžičkách. U dětí vyhledáme lékařskou pomoc.

Omrzliny a podchlazení - Místním účinkem chladu na kůži vznikají omrzliny. Kůže nápadně zbledne (bílá barva), chladne, je bez citu a tuhne (obr.9). Zabránit omrzlinám můžeme těmito pravidly. Bráníme ztrátám tepla a zahříváme omrzlé místo vlastním teplem. Aktivně se snažíme pohybovat (není-li podchlazená) končetinou, podáváme teplé slazené nápoje. Zahřívání omrzlin (v místnostech) musí probíhat pomalu a provedeme protišoková opatření. Omrzlinu nemasírujeme, netřeme sněhem, pokud hrozí opětovné zmrznutí. Puchýře neotevíráme. Celkový účinek chladu na lidský organismus má za následek podchlazení. K příznakům patří mrazení po těle, únava, zmatenost a ospalost, netečnost. Dýchání a srdeční činnost se postupně zpomalují. Při první pomoci se chováme takto: Vyhledáme nejbližší úkryt, kde bráníme dalším ztrátám tepla oděvem, postiženého nesvlékáme, pokud ještě není v úkrytu ani z mokrého oděvu. Staráme se o přísun tepla k tělu všemi prostředky (nadbřišek a hrudník jsou nejdůležitější), je-li postižený při vědomí, podáváme horké a slazené nápoje (bez alkoholu!). Vyvarujme se těchto chyb: prudká manipulace s postiženým, tření kůže a masáž, alkohol, léky, nadměrný pohyb postiženého - hrozí smíchání studené krve z periferie s relativně teplou v tělesném jádře a tím k šoku - oběhovému selhání.

Zasažení bleskem - Zasažení bleskem a také elektrickým proudem působí přímá poškození celková i místní. Dochází k bezvědomí, zástavě dýchání, zástavě srdce. Blesk způsobuje popáleniny. Další úrazy jsou způsobeny druhotně (pády, zlomeniny). Při první pomoci rozhoduje především rychlost. První pravidlo je izolace zraněného - přerušení styku postiženého s elektrickým proudem provedeme izolantem (dřevo) - následuje umělé dýchání a srdeční masáž při zástavě srdce. Ostatní zranění ošetříme až po obnovení životních funkcí.

Zasypání lavinou - Smrt v lavině způsobuje naprostou většinou udušení, jen velice zřídka podchlazení nebo úrazy. Dušení je způsobeno nedostatkem kyslíku, zapadlým jazykem, zanesením dýchacích cest, omezeným dýchání tlakem na břicho a hrudník apod. Na laviništi neplatí tzv. jisté známky smrti - ztuhlost a mrtvolné skvrny. Snažíme se při záchraně najít hlavu zasypaného a uvolnit mu hrudník. Pokud nedýchá a nemá hmatný tep, zahájíme umělé dýchání a masáž srdce. Postiženého tepelně izolujeme a provedeme protišoková opatření.

UV záření a sněžná slepota - Účinek ultrafialového a infračerveného záření se na sněhových polích a firnovištích, na ledovci znásobuje a způsobuje na nechráněných místech ošklivé popáleniny. Léčení je stejné jako u popálenin a úpalu. Prevence spočívá v ochranných krémech a mastích. Sněžná slepota je stav velice nepříjemný. Oči začnou úporně bolet a nesnášejí světlo. Je třeba ihned zahájit sestup a postiženého uložit do úplné tmy. Cestou mu oči kryjeme obvazem. Sněžná slepota po několika dnech zmizí. Sněžná slepota může vzniknout i za mlhy - můžeme se s ní setkat i v nižších horách. Účinnou prevencí je používání kvalitních brýlí s UV filtrem pro hory.

Záněty spojivek - Spojivky jsou velmi často poškozeny přímým slunečním zářením. Oči pálí a jsou červené. Ke zklidnění pomáhají tmavé brýle (i v místnosti) a kapky do očí (Ophtalmoseptonex). Pokud bolesti neustupují, vyhledáme lékaře.

Akutní horská nemoc - Příčinou horské nemoci je nedostatek kyslíku ve velehorských výškách při příliš rychlém výstupu neaklimatizovaného horolezce nad 2500m. Jde o poruchu aklimatizace. Projevuje se zvýšeným klidovým tepem, bolestí hlavy, nechutenstvím, nespavostí a dušností. Aklimatizační poruchy můžeme mít i v nižších výškách, ty ale po krátké době (24hodin) mizí. Horská nemoc se rychle může změnit v otok plic a otok mozku, proto dbáme na přiměřený výstup podle horolezeckých expedičních pravidel. K zotavení je nutné neprodleně sestoupit. Lék na AHN neexistuje. Pro dobrý výstup bez horské nemoci je velice důležitá životospráva a pitný režim.

Únava, vyčerpání, přepětí - Jde o pokles fyzické výkonnosti, který v krajních případech přechází v chorobné jevy (vyčerpání, přepětí). Jde o vyčerpání energetických rezerv, porušení hormonální regulace. Proti únavě povzbudí tekutiny s dostatkem cukru (hroznový) a současně i potraviny se složitějšími sacharidy (sušenky), je dobré je kombinovat s vitamíny.

Poruchy zažívání - Nebývají časté, ale jsou pro turisty a horolezce vždy velmi nepříjemné. Je nutné rozeznat, zda jde o momentální indispozici (lehká porucha) či o závažnější infekci. Je nutné důsledně dodržovat min. základní hygienická pravidla. A při závažnějších poruchách zahájit léčbu (Endiaron, živočišné uhlí) a dopravit postiženého k lékaři.

Epilepsie - Je to závažné neurologické onemocnění vyskytující se u dospělých i u dětí. Pacienti se léčí a mají s sebou zdravotní kartu. Vysokohorská turistika není pro ně doporučeným sportem, vždy by měl být upozorněn vedoucí skupiny na zdravotní stav svých svěřenců. Záchvat: K záchvatu dochází nedodržením celkového režimu. Probíhá v několika fázích. V období před záchvatem může být epileptik podrážděný, neklidný, může mít bolest hlavy, depresi. Těsně před záchvatem má tzv. auru (subjektivní pocit před ztrátou vědomí). Pak následuje ztráta vědomí (pád) a křeče. To trvá asi 5 minut, pak vše pomalu odezní a postižený spí, nebo se probere, záchvat si nepamatuje. Pokud spí, neprobouzíme ho. Riziko záchvatu je poranění při pádu, při křečích, dušení a vdechnutí. Postižený je ohrožen epileptickým stavem na životě přímo, jestliže se záchvaty opakují v intervalech 5-15 minut a trvá bezvědomí. První pomoc postiženému: nebráníme průběhu záchvatu, postiženému podložíme hlavu, dbáme aby se sám nezranil. Po záchvatu raději vyhledáme pomoc lékaře.

Ostatní nemoci a chorobné stavy - Vysoké nároky na organismus ve vysokých horách u netrénovaných jedinců mohou způsobit náhlé indispozice, náhlé vzplanutí různých nemocí, které se v nížině neprojevují (angína, zubní onemocnění, infekce, ženské nemoci, srdeční a cévní potíže, znovuvzplanutí nemocí...). Důležité je zachování hygienických pravidel a dokonalé vyléčení před odjezdem do hor.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Postup při první pomoci

Při poskytování první pomoci musíme rychle odlišit závažná poranění od méně závažných - musíme určit stavy, kdy je bezprostředně ohrožen život postiženého. Nejprve zběžně prohlédneme stav raněného. Postupujeme od hlavy k nohám a zjišťujeme závažnost krvácení, stav vědomí, vydatnost a účinnost dýchání, hybnost a citlivost končetin.

První pomoc:
• technická pomoc - vyhledání úkrytu, vyproštění zraněného apod. Zraněný a zachránce se musí dostat na místo, kde již nebude ohrožen žádným bezprostředním nebezpečím (pádem, lavinou).
• zástava prudkého krvácení
• kříšení (odborným termínem kardio-pulmonární resuscitace) - uvolnění dýchacích cest, umělé dýchání, srdeční masáž tyto výkony je nutné provést okamžitě, po 5 minutách zástavy dýchání a oběhu již dochází k odumírání mozkových buněk
• prevence šoku
• ošetření ran
• znehybnění zlomenin
• organizace transportu ve správné poloze

V případě potřeby je nutné zahájit kříšení ještě před technickou pomocí nebo během ní. Improvizovaný transport smíme provádět jen v jednoduchém terénu a na krátkou vzdálenost v případech, kdy nelze záchrannou službu přivolat. Nesmíme zraněného vystavit riziku dalšího zhoršení stavu. Pamatujme si, že zraněný je ohrožen na životě nikoli jednotlivými zraněními, ale jejich následky - šokem, zástavou dýchání, zástavou oběhu. Při nevhodném transportu jen zbytečně zvyšujeme riziko.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Správná poloha

Správná poloha zraněného je předpoklad úspěchu. Poloh je několik, je dobré vědět kdy jakou použít. Obvykle lze však logicky odvodit, která poloha je pro postiženého nejvhodnější.

• v polosedě, šikmo v polosedě (zvýšený hrudník) - při lehčích zraněních (postižený je při vědomí), když nejsou známky ohrožení života, při dušnosti, poranění krku a hrudníku, úpalu a otoku plic.

• v leže na zádech - při poranění očí a hlavy, při zranění končetin bez známek šoku, při každém těžším poranění, je-li postižený při vědomí.

• poloha při kříšení (v leže na zádech na rovné a pevné podložce, můžeme zvýšit dolní končetiny) - postižený je v bezvědomí a není podezření na poranění páteře (pokud takové podezření máme, snažíme se zachovat polohu zraněného!).

• protišoková poloha (postižený leží na zádech, zvedneme a podložíme mu dolní, popř. i horní končetiny) - při velkém krvácení, kdy ztráta krve ohrožuje zachování oběhu.

• stabilizovaná poloha - při bezvědomí, jestliže je zachován oběh a dýchání, při zvracení, krvácení z úst a nosu, u zraněných, které nemůžeme nepřetržitě sledovat. Neukládejte postiženého do této polohy při podezření na poranění páteře!

• v leže na břiše ve vodorovné poloze - pokud nemůžeme mít postiženého ve stabilizované poloze, při zranění hrudní a bederní páteře pokud nemáme rovnou podložku.

• v leže na zádech s pokrčenými dolními končetinami - při poranění břicha a pánve (možno i na boku se sníženou horní polovinou těla, se skrčenýma nohama).


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek