Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Resuscitace

Zajištění dýchání a oběhu má zásadní význam při první pomoci, při záchraně člověka. Nedostatek a přerušení dodávky kyslíku má za následek poškození mozku.

• známky dýchání: zvedání hrudníku, cítíme dech na hřbetu ruky, na tváři, hodinky nebo zrcátko se zamlží před ústy.

• srdeční činnost: na krční tepně pohmatem

• bezvědomí: neodpovídá na oslovení, nemá slovní reakci na bolest
Při podezření na poranění páteře neotáčíme s hlavou, nehýbeme s postiženým!

Kříšení (resuscitace) zahrnuje tři základní úkony:
• obnovení průchodnosti dýchacích cest - (vyčištění horních dýchacích cest a tzv. trojitý manévr 'záklon hlavy, předsunutí dolní čelisti, otevření úst') Vyčištění úst (zvratky, protéza, jazyk) provedeme prstem, postižený může být na boku, potom provedeme trojitý manévr (obr.5). Někdy již při zprůchodnění dýchacích cest dojde k obnovení dýchání postiženého.

• Umělé dýchání - Jednu ruku dáme pod zakloněnou hlavu (pod krk), druhou zmačkneme nos, nadechneme se a vdechneme z úst do úst, otevřeme nos. Oči sledují zvedání hrudníku. Opakujeme 12-16 krát za minutu. Pokud zraněný nedýchá a nemá hmatný tep, provádíme navíc srdeční masáž.

• nepřímá srdeční masáž - Zraněného položíme na rovnou tvrdou zem, bod pro masáž srdce najdeme dva prsty nad mečovitým výběžkem v dolní třetině hrudní kosti. Podložíme dolní končetiny. Masáž provádíme vždy v poměru 2 (vdechy) ku 30 (stlačení) u dospělých, začínáme 2 vdechy, nezáleží na počtu zachránců. Resuscitaci bychom měli správně provádět až do příchodu lékaře nebo do úplného vyčerpání zachránců. Děti (do konce puberty) resuscitujeme v poměru 2 vdechy ku 15 stlačením, kojence v poměru 1:3. Obnovení životních funkcí poznáme vymizením zmodralé kůže, spontánním zvedáním hrudníku a nahmatáním tepu na krku.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

1 komentář:

  1. Informace nejsou zrovna nejnovější. Momentálně jsou doporučené postupy:
    U dospělých - zahájit 30 kompresí a dále 2 vdechy ku 30 kompresím (tedy už se vynechávají úvodní vdechy), bez ohledu na počtu zachránců. Vdech by měl trvat těsně přes vteřinu, kompresí by mělo být asi 100 do minuty.
    U dětí se zahajuje 5 vdechy a dále pokud jsou dva zachránci - odborníci, tak 15 stačení ku 2 vdechům. Je-li jeden zachránce nebo sice dva zachránci, ale pouze jeden z nich odborník, tak se postupuje stejně, jako u dospělých - tedy 30 kompresí a 2 vdechy.

    OdpovědětVymazat