Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SIRUPY

- jsou to obarvené, slazené, přírodně a chemicky ochucené šťávy.

- nejdůležitější na baru je cukrový sirup ( 0,75 l vroucí vody + 1 kg cukr krystal).

- Grenadine – sirup z granátových jablek. Možno nahradit malinovou šťávou.

- značky : Monin – *Francie, produkce okolo 60 různých druhů. Cena přes 200,-

- 2 továrny (Francie-Bourges, U.S.A.-Clear Water, FL) Nejprodávanější sirupy na světě, v U.S.A. na 2. místě, po firmě Davinchi. Používají se pouze přírodní produkty s obsahem min. 40-45% přírodních šťáv (ostatní firmy používají 2é-25%). Vývoz do více než 90 zemí světa. V Evropě se používá ke slazení řepný cukr, v USA třtinový cukr.

- Produkce přes 15.000.000 lahví ročně.(20.000 lahví za hodinu). Pokud barmané potřebují nějakou novou příchuť, firma Monin ihned na trh dodá něco nového. Každý rok výroba 4-6 nových příchutí. Novinkou je Monin White Chocolate, Water Melon, Violle, Jasmíne, Chest Nut, Lavander, Spicy. Výroba i nealko syrupu s příchutí Ginu, Rumu a Tequily. V každé lahvi je obsah alkoholu 2% (ve Francii není nutno to do 2% uvádět).

- Sirup s nejdelší životností do otevření - garance 3 roky po koupi.

- Sirup s nejmenší životností po otevření – spotřebovat do 1 roku, ale nejlepší kvalita je během prvních 3 měsíců.

- Top sellin Flavours
- 1) Coconut 2) Strawberry 3) Grenadine 4) Caramel 5) Vanilla 6) Hazelnut
- Použití – míchané nápoje alko i nealko, ochucené kávy, kuchyně
- Ochucené kávy se stávají hotem posledních dob. Přišly k nám před pár lety z U.S.A.
- Monin nekupuje čerstvé ovoce, zkupuje pouze koncentráty od svých dodavatelů, kterým říká, odkud, kdy a co koupit. Důsledná kontrola-jednou týdně!!!!!
Riemer Schmid - * Německo, nejlepší Grenadine a Curacao Blue soft.
Rose´s - Nejznámější a nejlevnější Lime juice.
Fabbri – *Itálie

LIKÉRY

Producenti: Bols (Holandsko), De Kuyper (Holandsko), Marie Brizard (Francie), Monin (Francie -přes 23 druhů, výroba 300 lahví za hodinu), Cartron (Francie)

Likéry jsou oslazené lihoviny, které se přibarvují a někdy zahušťují smetanou. Dle našich dosavadních znalostí je kolébkou likérů Itálie, někdejší námořní brána Evropy pro koření a exotické byliny.
Výroba: V podstatě jde o kombinaci velejemného lihu s extrakty rostlin (zejména bylin a koření a jejich částí: květů, listů, semen a kůry), cukrem, nebo karamelem a povolenými potravinářskými barvivy. To vše je upraveno destilovanou vodou na požadované objemové množství alkoholu. Ochucování likérů probíhá tzv. „Studenou extrakcí“

A) Infuze, nebo Macerace......rozmačkané ovoce je vyluhováno ve vodě (infuze), nebo v alkoholu (macerace) ke získání příchutě. Následuje scezení, filtrace a destilace.
B) Perkolace......jde o překapávání alkoholu skrz síto, na kterém jsou rozloženy potřebné ingredience. Následuje destilace ochucené kapaliny.

Dělení likérů:
a) vlastnické - může vyrábět pouze majitel tajné receptury (Bailey’s, Drambuie)
b) generické - vyrábí kdokoli, kdo má potřebné prostředky (Blue Curacao)


Značky: Ad. a)
- Bailey’s - patří na mezi produkty na16 místo na světě, co kdy člověk vyrobil. Perfektní kombinace Irské Whiskey a smetany, se stopami kokosu, kakaa a čokolády

- Cointreau - likér vyrobený na bázi kůry zelených hořkých pomerančů z Haiti(citrus Bigaradia). Má čirou barvu.

- Bénédictine D.O.M. - sladký bylinkový liker z FR vyroben mnichy kláštera Bénédictínů.(nejznám. drink B&B, Benedictine+Brandy ).

- Galliano - ve své mimořádně štíhlé vysoké mnohoúhelníkové láhvi, jiskřivé zlatavé barvy patří k nejoblíbenějším italským likérům. Jde o vysoce kvalitní lihovinu smíchanou s bylinkami, kořínky a květy (vanilka, lékořice, anýz). Nejznámější drink s Gallianem je Harvey Wallbanger. Harvey byl velmi známý surfař z Kalifornie a jednoho dne, když prohrál důležitou soutěž šel do svého oblíbeného baru na Screwdriver s trochou Galliana na hladině. Po několika drincích se Harvey potácel ode zdi ke zdi (banging from wall to wall) a přítomní lidé proto pojmenovali tento cocktail Harvey Wallbanger.

- Grand Marnier - nejkvalitnější pomerančový likér vyroben na bázi koňaku (82%). Ve 4 variacích, ten nejkvalitnější ze směsí 50 letých koňaků.

- Kahlua - produkt mexické firmy. Je založena na esenci kávy a rumu.

- Midori - příchutˇ medového melounu, zelená barva (Midori je japonsky zelený), pochází z Japonska.

- Tia Maria - konkurent Kahluy z Jamaici. Ochucen jednim z nejkvalitnějších druhů kávy z Jamajci, kávy „Blue Mountains“.

- Southern Comfort - unikátní americká lihovina na bázi Bourbonku. Pochází z New Orleans. Ochucen pomeranči a broskvemi. Návod k výrobě má přes 100 stran a je přísně střežen.

- Drambuie - skotský likér na bázi whisky, s kombinací medu a vřesu.(Drambuie.Cream, Black Ribbon) Název pochází z Gaelštiny (´An dram buidheach) což znamená „pití, které uspokojuje“

- Chartreuse - bylinný likér žluté 40% alc., nebo zelené 50% alc. barvy, obsahuje na 130 různých druhů bylinek.

- Gold Schlager - čirý skořicový likér, obs. alc. 50%. Obsahuje úlomky 24 karátového zlata.

- Café Sport Borghetti - hořko sladká příchuť, jediný likér z pravé kávy. Fratelli Branca

- Chamboard - liker z Francie s příchutí ostružin.


Ad. b)
- Advokaat
- vaječný likér firmy Bols na bázi Geneveru.

- Creme de Cassis - likér, vyráběný z černého rybízu snad ve všech koutech světa. Ten nejlepší je přece jen z Burgundska, z okolí města Dijon.

- Parfait Amour - fialový liker s příchutí lístků růží a pomerančů.

- Amaretto - hořko-sladký mandlový italský likér světle hnědé barvy. Nejkvalitnější-Amaretto Di Saronno

- Sambuca - italský anýzový likér s příchutí pendreku. Po smíchání s vodou opalizuje.

- Ouzo - anýzový likér z Řecka.

- Sloe Gin - anglická specialita, která vznikla macerací trnek v nálevu ginu a cukru.

- Triple Sec - typ bezbarvého curacaa. Výroba z kůr hořkých i sladkých pomerančů.

- Curacao Blue - sladký pomerančový likér obarvovaný potravinářskými barvivy.

- Creme de ……výroba jak barevný, tak čirý. To, co má barvu po použitých surovinách se vyznačuje výraznější chutí.

- Peach Tree - chuť a vůně po broskvových květech a plodech.

MÓDNÍ TRENDY MÍCHANÝCH NÁPOJŮ

- Používáme čerstvého ovoce (limetky, maliny, jahody, maracuja, ostružiny, pomeranč, citron, grepfruit) které pomocí muddleru vydrtíme přímo ve sklenici hosta.
- Ze zeleného koření používáme především mátu, bazalku a meduňku.
- Ke slazení se hodí zejména třtinový cukr-hnědý, nebo bílý. Ne ten černý, protože obsahuje velké procento melasy. V případě použití likéru vypustíme cukr, nebo ho používáme pouze v malém množství.

MOJITO.....*Cuba, výroba v „Gibraltar glass“ (broušená míchací sklenice)
½ limetky na kousky nakrájené, 2-3 lžičky třtinového cukru, 8-10 lístečků máty, 1cl lime juice fresh. Vymačkat Muddlerem, ledová tříšť, 4cl Ron de Cuba blanco, promíchat, doplnit tříští a dolít Sodou. Ozdoba-snítko máty posypané moučkovým cukrem. Servis-2 sací brčka typu Jumbo. Kubánské Mojito se vyrábí s ledovými kostkami.Možno před vymačkáním Muddlerem přidat i čerstvé ovoce. Název ovoce se objeví v názvu drinku (Strawberry Mojito)

MATOJITO..... výroba v Gibraltar glass.
½ limetky na kousky nakrájené, 1-2 lžičky třtinového cukru, 6-8 lístečků máty, 1cl lime juice fresh, 2-3 jahody, muddler, ledová tříšť. 3cl Tequila, 2cl Peach liqueur, promíchat, doplnit ledovou tříští a dolít Sodou. Ozdoba-jahoda, servis-2 Jumbo brčka.

CAIPIRIŇHA.....*Brazílie, výroba v „Rock glass“
2/3 limetky na kousky, 1-2 lžičky třtinového cukru, muddler, ledová tříšť, 4cl Cachaca, promíchat, doplnit ledovou tříští. Servis 2 krátká brčka typu Jumbo.

CAIPIROSCA..... stejné, jako Caipiriňha, ale místo Cachaci použít Vodku.

CRANPIROSCA....stejné, jako Caipirosca, ale s Finlandia Cranberry.

CAIPIKAHLUA.....rock glass, limetky, muddler, ledová tříšť, 4cl Kahlua, promíchat, doplnit ledovou tříští

CAIPIRETTO.......stejné, jako CaipiKahlua, ale s Amarettem

COINTREAU CAIPIRIŇHA....limetky, třtin.cukr, muddler, led, Cointreau

SHERRY

*Španělsko, je to žluté víno, které se vyrábí 90 % z vinné révy druhu Palomino. Vinice položeny na nejkvalitnějším území. Zraje min. 3 roky v sudech, kterté nejsou naplněny až po okraj - opak zrání vína.
Lisování moštu mnohdy přímo na vinici. Po vykvašení moštu se přečerpá do dřevěných sudů, kde probíhá fermentace. Na bobulích Palomino jsou obsaženy speciální kvasinky, které v sudu vytvoří různě silnou vrstvu- Flor (Jako pěna u piva.) Ta zamezí oxidaci vína.
Po dolihování na 18 – 24 % alc. stopy Floru zmizí, vznikne sediment.
Následuje systém Solera. Sudy se uloží do 4 vrstev nad sebe. Dolní vrstva obs. Sherry nejstarší. Při lahvování vína se používá víno ze spodní vrstvy. Úbytek se automaticky doplní z horních sudů. Další rok se horní sud doplní novým vínem, kterému trvá min. 3 roky, než se dostane do spodní vrstvy sudů. Ročně je povoleno odčerpat max. 29%.

Druhy:
Manzanilla (suché),
Fino (pít co nejdříve po lahvování),
Oloroso (plné s rozinkovou příchutí),
Cream (oslazené Oloroso),
Amontillado (suché, tmavší barva, oříškový charakter).

Značky:
Tio Pepe,
Dry Sac,
Harvey Bristol Cream,
Sandeman

Servis:
5 – 7 cl. ve skleničce na Sherry.
Chlazené, při teplotě okolo 16-18°C pouze Sherry typu Cream.

Ostatní destiláty

* stejnojmenný portugalský ostrov Madeira. V průběhu kvašení se víno dolihuje, poté přečerpá do 600 l. sudů.
Sudy se uloží do místnosti, která je po dobu 6-12 měsíců pozvolna zahřívána na 40°C a poté chlazena.
Sudy s nejlepší Madeirou jsou vystaveny horkému ostrovnímu klimatu po dobu až 30 let.
Víno s nejdelší životností na světě!!!

Značky:
Malmsey – suchá, servis chlazená
Sercial – sladká, nechladí se

t. c. MARSALA
* Sicílie. Používají se přezrálé hrozny.

t. c. MALAGA
* město Malaga, Špaňelsko
Těsně před tím, než víno začne zrát, se přidávají alkoholizující a doslazující složky. Zrání probíhá v sudech z kaštanového dřeva min. 2 roky.

Servis: chlazené, okolo 10 °C

t. c. Bar zbožíznalecky

t. c. CALVADOS

-pochází z Francie-Normandie a Bretaně.Calvados vyrobený v USA se nazývá Apple Jack.
-říká se mu jablečné brandy,základem jsou tři druhy malých jablíček
-2x destilován,uchováván v dubových sudech několik let,stárne
-zlatavá barva,40% alkoholu po ředění destilovanou vodou,chuť jemná
-podává se v napoleonce ,teplota pokojová
-nejznámější značky
Loret, Boulard, Pays d Auge

t.c. SLIVOVICE

-země původu je Moravské Slovácko,oblast Vizovic,Nivnice
-základem je druh švestky-slivka
-ovocný destilát,kvašením štávy a 2x destilovaný,72%alkoholu
-po ředění destilovanou vodou 40%,domácí 58% alkoholu
-čirá,držená v dubových sudech zlatá-stárne i několik let
-typická vůně a chuť
-nejznámější značka
Rudolf Jelínek

Standardní cocktail – Moravský kohůt (Slivovice, Becherovka, Vermouth Rosso, cocktail cherry)

HOŘČINY - BITTERS

- mají příznivý účinek na zažívání.
- tajné výrobní procesy.
- nesmí zmrznout –zakalí se.
- oblíben servis „on the rocks“.

Značky:
- Angostura Aromatic Bitters - * Trinidad, vznikla ve Venezuele, město Angostura. Zraje min. ½ roku v dubových sudech. Nejpoužívanější hořčina svého druhu za barovými pulty. Jako první použila pro své receptury název „Dash“. Lahvička se žlutým uzávěrem a bílou etiketou, která přečnívá. Nejznámější bitter na světě, nesmí chybět na žádném baru!!!

- Angostura RiemerSchmid - *Německo. Nekvalitní napodobenina originálu.

- Ramazzotti - * Itálie.

- Zwack Unicum - *Maďarsko, malá kulatá láhev s červeným křížem.

- Fernet Branca – *1845, Miláno, Itálie, ve znaku orlice. Lahve velice podobné české napodobenině. Vlastníkem slečna komtesa Marie Terezie Branca. Zraje v dubových sudech 1 rok. Koncentrace více než 30 druhů bylinek (anýz, šafrán, chinin, sandal. dřevo, kurkuma, corriander, rebarbora, iris kořen, Aloe vera….) je 5x silnější, než u ostatních bylinných likérů. Neobsahuje žádné chemikálie.

- Orange Bitter – výroba s příchutí hořkých pomerančů.

- Campari Bitter - * 1860 Itálie, Milano. Produkce téměř 9.000 lahví denně. Červená barva pochází z Cochineal Crimson E120: Colour index 75470. Není to kořeněné víno, nesnáší se s citronem. 28.5 % alc. Se všemi ingrediencemi vše zraje po dobu30 dnů. Vyrobil p. Gaspare Campari v den narození svého syna Davida. Červená průhledná barva. Nejznám. cocktail – High Society, Garibaldi, Americano, Shakerato

CHAMPAGNE

Vyrábí se pouze ve Francii v oblasti Champagne - okolí města Remeš.

Výroba:
Za zakladatele je považován francouzský mnich Dóm Perignon, který zapomněl dobře uzavřené lahve s vínem ve sklepích svého kláštera a po delší době je objevil a zjistil, že víno nádherně perlí.
Směs Cuvéé a Tirážního likéru se naplní do lahví, ty se uzavřou, opatří Agrafou a vleže uloží do sklepů, probíhá Šampanizace. Ušlechtilé kvasinky přetvářejí cukr obsažený ve víně na alkohol za uvolňování CO 2 . Postupem času kvasinky hynou, vzniká sediment a uvolňuje se barva a aroma. Tlak v lahvích je až 5 (!) atmosfér.
Ke konci Šampanizace se vše přesune do speciálních stojanů, každou lahví otáčet. Když je lahev hrdlem dolu, následuje Degoržování, přidání Dozážního likéru, zazátkování 3 vrstvým korkem a znovu krátkodobé zrání ve sklepích, aby obsah dokonale prozrál.

CUVÉE - směs 3 vín typu Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.

TIRÁŽNÍ LIKÉR - cukr rozpuštěný ve víně+speciální ušlechtilé kvasinky.

ŠAMPANIZACE - druhotné kvašení v lahvích.

DEGORŽOVÁNÍ - oddělení sedimentu. Hrdlo lahve se podchladí v mrazícím roztoku(-20°C)

DOZÁŽNÍ LIKÉR - víno s cukrem obohacené koňakem.


Značky:
- Dóm Perignon
- Taittinger
- Moet Chandon
- Mumm’s
- Veuve Clicquot
- Perrier Jouet
- Pieper Heidesik

Servis:
- ve vychlazených flétnách o obsahu do 1,5 cl. Teplota 3-5 C. Skleničky nikdy nesmíme předmrazit-ztráta perlení. Oblíben servis s čerstvou jahodou, nebo kaviárem, ale není to gastronomicky správné.

t. c. SEKT

Výroba po celém světě. Není tak kvalitní, jako champagne. Možno vyrábět i champagnizační metodou.

Označení sladkosti:

-Brut: nejsušší
-Sec: suché
-Demi Sec: polosuché
-Demi Doux: polosladké
-Doux: sladké

Značky:
- Korbel (USA)
- Metternich (Německo)
- Asti (Italie)
- M Chandon (Francie,)
- Louis Girardot (Francie, Č.R)

PORTSKÉ VÍNO

- * Portugalsko, oblast kolem řeky Douro. Je to révové víno, ke kterému byl před ukončením fermentace přidán vinný destilát Aguardente (77 %alc.) v poměru 1:4.
- Předčasné přerušení kvasného procesu způsobí, že část cukru zůstává ve víně.
- Barva červená i bílá.
- Obs alc. kolem 19 %

Dělení dle názvů:
a) White Port – bývá sušší

b) Ruby - zraje 3 roky

c) Tawny – při zrání v dubových sudech se vliven vzduchu začne barva měnit na jantarovou.

d) Aged Tawny – nejlepší z Tawnies, zraje až 40 let. Na etiketě poté označení průměrná doba stáří.

e) Late Bottled Vintage (LBV) – port z produkce jednoho roku.

f) Crushed Port – lahvuje se bez filtrace, nutná dekantace, zrají 4 roky v lahvích.

g) Single Quinta – směs z jednoho vinařství.

h) Vintage Port – nejlepší Ruby ze sklizně 1 roku. Určeno k dlouholetému zrání v lahvi. Nutná dekantace. Vysoká cena.


Servis:
4 – 7 cl. White Port chlazené, Red Port pokojová teplota, oblíbené s čokoládou.

Značky:
Royal Oporto,
Fonseca,
Sandeman,
Graham´s,
Dow´s

VERMOUTHY

Je to víno dezertní-kořeněné. Nejkvalitnější Vermuty pochází z Severní Itálie a Francie.Vyrábí se z vybraných odrůd hroznového vína,které se vylisuje,přefiltruje a uskladní do nerezových tanků.
Přidává se cukr,koření, bylinky všeho druhu, citrusové kůry podle druhu a receptur, probíhá macerace a tím každý druh vermutu získává svoji osobitou chuť, vůni a barvu

- objem. % alkoholu 16- 25 vol. Používáme především bílá vína. Červené víno se používá pouze na výrobu Vermouthu Rossé.

Dělení dle chuti:
- extra dry a dry - cukru nejméně,heřmánek,kůra z citronu
- bianco - sladší,nejvíce vanilky
- rosso,rossé - více cukru,kůra z pomerančů,skořice,vanilka a další
- bitter - nejméně cukru,tím i nejvíce % alkoholu, hořec, pelyněk, vanilka.
až 150 ingred., ty se postupně macerují-vyluhují ve směsi víno+líh.


Značky:
Itálie - Cinzano/1757/,
Martini,
Barbero,
Garrone,
Punt e Mes –nejstarší Itl. vermouth z Branca Distillery, hořko-sladká příchuť,
Cynar – výroba z Artyčoků.

Francie:
Nolly Prat,
St.Raphael,
Dubonnet

Nolly Prat: - vyrábí se v okolí města Marseille, v malé rybářské vesničce.
- používá se jiný druh révového vína,jiné vložené indregience,chynin
- má jinou chuť a barvu
- produkce trvá 3 roky. Již r.1853 se objevil v USA, jako jediný svého druhu až do 1.sv.války.Tzn. že Martini Dry original bylo vyrobeno s pomocí Noilly Prat.

Servis:
- 1 dcl předchlazené a bez ledu v malé vinné skleničce
- long drink-přes led a dolité sodou
- základ do míchaných aperitivních drinků.
Standardní míchané nápoje: Americano, Negroni

TEQUILA

Před převratem 1989 u nás známa pouze ve velmi úzkých vrstvách odborníků a světoběžníků. Dnes je tequila atributem generace dvaceti až čtyřiceti letých. Pochází ze státu Jalisco, Mexico, země vzdálené a opředené legendami. Tequila je město v Mexicu a téměř každý se zde živí produkcí tequily.
Je to pálenka z fermentované šťávy rostliny Modrá Agave. Modrá Agave není kaktus, jak se mnozí z nás milně domnívají. Modrá Agave patří do čeledi liliokvětých. Ke své zralosti potřebuje stáří 10-12 let. Po dosažení zralosti se namodralé listy osekají. Samotné „srdce-piňa“ vážící okolo 60 kg se rozseká na kusy, ty se poté 24 hod. pod tlakem vaří. Vzniklá kaše se nechá fermentovat, destiluje se a ředí na požadovaných 40 obj. % alkoholu. Některé druhy tequily poté zrají v dubových sudech. Zráním tequila získává kaštanově zlatavou barvu a jemnější chuť. Kvalita Tequily záleží na obsahu destilátu z Modré Agave. Ty nejkvalitnější značky obsahují i 100%.

Mezcal:
jde o speciální druh destilátu ze Zelené Agave, mnohdy pěstované i mimo území státu Jalisco. Ta se „udí“ v jámě vyhřívané rozžhavenými špalky přímo na polích. Velmi výrazná příchuť po kouři. V každé láhvi Mezcalu najdeme červa-larvu motýla. Tento červ je považován za afrodisiakum. Značka: Gusano Rojo.

Značky:
- Black Death: přes svou krátkou historii jedna z nejoblíbenějších, i když ne příliš kvalitních Tequil na světě.

- Jose Cuervo: ve světovém měřítku nejprodávanější Tequil vůbec. Roční prodej kolem 54.000.000 láhví ročně.

- Sauza: s roční prodejí okolo 30.000.000 se ředí hned na druhé místo v produkci Tequil.

- 1921 Reserva Cream – krémový likér z Tequily s příchutí po kakau, se smetanou – je to vlastně Bailey´s ale z tequily.

- El Jimador – nejprodávanější Tequila v Mexicu.

- Herradura

- Porfidio

- Olé – velmi nekvalitní produkt ČR. Obsah destilátu pravé Tequily je max. 7%, zbytek tvoří líh a aromatické tresti. NEPOUŽÍVAT.

Rozdělení:
1)Silver – stříbrná, ihned po destilaci následuje lahvování, někdz se i provádí filtrace přes dřevěné uhlí. Druhy – BLANCO
- JOVEN

2) Golden – zlatá Druhy – REPOSADO – zraje v dubových sudech až 12 měsíců. - AŇEJO – zraje 1 až 5 let.

Servis:
servis je spojen s mnoha rituály. Klasický způsob, nazývaný Los Tres Cuates (Tři braši), je dnes již celkem znám. Opravdu znám? Běžně vídáme hosty, kteří si potřou hřbet ruky citronem, vlhké místo pak osolí, olíznou a vše zapijí Tequilou. V mexicu se místo citronu používá mnohem kvalitnější a chutnější limetka.

Standardní míchané nápoje:
Margarita,
Tequila Sunrise,
Brave Bull,
Adios,
Long Island Iced tea,
El-Diablo

BRANDY – COGNAC - ARMAGNAC

Brandy je lihovina, vyrobená destilací fermentované šťávy hroznů vinné révy. Brandy se vyrábí po celém světě, zejména v Evropě. Brandy musí zrát v sudu min. ½ roku- nedostatečná a nekvalitní barva, dobarvuje se.. Jediným povoleným barvivem je karamel.

Značky:
- Carlos I.: (Španělsko) patří k nejznámějším Evropským brandy.

- Soberano, Tores: (Španělsko)

- Metaxa: (Řecko) kvalita se značí počtem *** na etiketě. Není vlastne brandy, je to pouze vinný destilát, který se liší použitím Muškátového vína v průběhu zrání.

- Napoleon: (Francie) různé druhy kvality.

- Azbach: (Německo)

- Gruzinské Brandy: (Gruzie)

- Grappa : (Itálie) – jediné brandy na světě, které má čirou i nazlátlou barvu. Servis chlazená, nebo v pokojové teplotě. Candollini Grappa se vyrábí v Fratelli Branca Distillery v Miláně a je ochucena medem. Má slabě nažloutlou barvu.

Standardní míchané nápoje:
Side Car, Brandy Alexander, Stinger


Armagnac

- * JZ Francie
- výroba z hrozn. Vína typu Folle Blance, Ugni Blanc a Colombard. Po destilaci zraje v dubov. sudech po dobu min. 18 měs.
- je to vlastně chudší příbuzný Cognacu.
- Značení stáří ......*** 3 roky, VSOP 5 let, XO 6 let, Hors´d Age 10 let.

Značky:
De Montal,
Larressingle,
Sempe,
Janneau,

Cognac je vinný destilát, který byl vyroben jen z nejkvalitnějších hroznů vinné révy (90% typu Ugni Blanc), dále pak Colombard a Picpoul. To zaručí víno s nízkým obsahem alkoholu a vysokou aciditou. Vše z 6 oblastí středozápadní Francie( Grande champagne, Petite champagne, Borderies, Fins Bois Bons Bois, Bois Ordinaires). Město Cognac se nachází v centru, také sem zapadají 2 ostrovy při pobřeží Francie v Atlantickém oceánu, kde se pěstuje vinná réva. Tato oblast je přesně vymezena zákonem již po dobu 100 let. Není dovoleno zalévat vinnou révu. Po vymačkání následuje fermentace asi jeden týden v kovových tancích.

Zrání v sudech z Limousinských dubů musí trvat min. 2 roky a je úředně kontrolováno. Stáří stromu je min. 80 let. Z jednoho stromu se vyrobí pouze 4 sudy. Velikost sudů je úředně ustálena na 350 litrů. Dřevo z dubových lesů Limousin se po 3 letém sušení používá na výrobu sudů. Při destilaci je na 100 litrů 70 % pálenky, ze které bude později koňak, zapotřebí 100 kg. uhlí, nebo 2/3 m3 dřeva. Dnes se použ. většinou elektrika. Zpravidla všechny koňaky jsou směsi. Koňaky se ředí navzájem, vodou jen vyjímečně - používá se pouze ve velmi malém množství k dosažení požad. obj. % alc.
Cognac tvoří pouze 10% destilátů konzumovaných po celém světě.

Největší výrobci:
1) Hennessy – No. 1 v U.S.A. (přes 55%), v roce 2001 přepraveno přes 38 mil. lahví.Zakladatel byl Ir. Roční produkce cca. 43.000.000 lahví. Největší odběratel v Evropě je Irsko. V roce 2005 se bude láhvovat nejstarší cognac z firmy Hennessy – vintage 1893. Přes 40 sklepů, kde je uloženo skoro 260.000 sudů o obsahu 350 l. Spolupracuje se 27 destilérkami, odkud zkupuje Eaux-de-Vie. Z toho pouze 3 jsou vlastní. Spolupráce s 1.700 pěstiteli vinné révy, což představuje cca. 25.000 ha.

2) Remy Martin

3) Martell

4) Courvoisier

5) Godet – Godet Pearadise-Poire, sladký s příchutí čerstvých hrušek. Velmi oblíbený mezi teenagery a dámy.

6) Camus

- Hennessy V.S. tvoří 60% celosvětové produkce koňaků V.S.
- Remy Martin V.S.O.P. tvoří přes 80 % celosvětové produkce koňaků V.S.O.P.

Sklizeň vinné révy je v říjnu, destilace pouze v období od 1.10. – 31. 3. První destilace trvá okolo 10 hod. 12 kg hroznového vína => 9 l. vína => 1 l. Eaux de vie. Po 20 letém zrání v sudech se ½ obsahu vypaří-Angel Shares.

První destilace trvá okolo 12 hod. a jejím výsledkem je 30% destilát. Následuje druhá destilace. Po destilaci ještě není koňak – název Eaux-De-Vie – destilát čiré barvy s obs. alkoholu 70%. Mladá Eaux de vies zrají v mladých barelech. Stará Eaux de vies, zrají v starých barelech-sudech. V průběhu stárnutí se vypařují alkohol. páry = Angel Shares.
( ročně kolem 4-5 %).Sklepy jsou postaveny s úrovní zemského povrchu, každým sklepem většinou protéká řeka, kvůli zachování stále stejné vlhkosti a teploty. Ve firmě Remy Martin se měsíčně vypaří cca. 10.000 lahví! Ve firmě Hennessy se ročně vypaří kolem 23.000.000. lahví. To znamená kolem 10 % ztrát každý rok.

Když je vývoj Eaux de Vies ukončen, následuje jejich vzájemné promíchání, chutnání a harmonické ladění přes 200 různých typů Eaux de Vies. Výsledkem je Cognac. Tento Cognac je poté přemístěn do obrovských barelů (350 l) a zraje ještě min. 12 měsíců.

Mladé cognacy je někdy třeba naředit trochou destilované vody kvůli dosažení požadovaného obsahu alkoholu. Starší se někdy musí částečně obarvit trochou karamelu, kvůli zachování stále stejné barvy.
Pokud na lahvi uveden název FINE CHAMPAGNE, to znamená, že vinná réva pochází pouze z oblastí Grande Champagne a Petite Champagne.

Označení doby stáří:
V.S. (Very Special)- signalizuje, že nejmladší koňak ve směsi je 2-4 letý., nejstarší 8 letý. Zraje v nových barelech.
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale)- jsou příslibem nejmladšího koňaku 4-6 letého o průměrném stáří 8-15 let. Zraje ve starých sudech.
Cordon Bleu, Triomphe, X.O.apod.obsahují nejmladší koňak 6 letý,(10 let u Hennessy) průměr však dosahuje 11 až 40 let. Vývoz hlavně Asie. Zraje v nových sudech.
Ty nejlepší produkty jsou směsi až 100 letých koňaků – Hennessy Richard, Remy Martin Louis XIII. Nejmladší cognac má 40 let, nejstarší 100 a více. Zraje ve starých sudech.

Servis:
Podáváme v typických sklenkách na Brandy, tzv. Brandy Snifter-Ballon glass (Napoleonka, Koňakovka).
Odborníci pijí koňak ze speciální degustační sklenky na stopce s baňkou a zúženým hrdlem (Tullip glass)
Vinné destiláty se nechladí=>podávání v pokojové teplotě(neat). Někdy i s kostkou ledu. Servis se sklenicí ledové vody na straně by měl být samozřejmostí.
Skleničku nikdy nenahříváme!!!
Nejlépe si vychutnáme cognac ráno, mezi 11-13hod. Teplota kolem18-21°C
Cognac uchováváme nastojato, ne v leže. Po otevření dobré cognac nevystavovat slunci a světlu-ztráta aroma a barvy.

Ochutnávání:
1) OČI
2) NOS
3) JAZYK a ÚSTA ochutnávat špičkou jazyka.

Nejvhodnější sklenkou je Tullip Glass, ale i Snifter.
Oblíben také servis „On the Rocks“
Nejen jako digestive, ale i v long drincích se sodou, nebo Tonicem, do cocktailů ( Avocado juice, sugar syrupe, Hennessy V.S.).
Cognac je velice vhodným doplňkem k doutníkům. Je to pití, se kterým se nemá spěchat.

WHISK(E)Y

Je to obilná pálenka, která zraje v dubových sudech, což přispívá k zlato-kaštanové barvě. Není povoleno žádné umělé dobarvování. Whisky se vyrábí ve Skotsku, Kanadě, Japonsku. Whiskey pochází z Irska a USA.

Výroba:
- vyrábí se převážně z obilí /ječmen, žito/, ale i z kukuřice. Voda na výrobu nesmí
obsahovat žádné % železa. Po zrání by totiž whisky měla černou barvu.
Naklíčený ječmen (slad), který má max.5cm. dlouhé klíčky, se suší směsí horkého vzduchu
a někdy i kouře z rašeliniště. Usušený a rozemletý slad se smíchá s horkou vodou,
následuje destilace. Po destilaci přichází na slovo poslední krok–zrání.
Servis: množství 4-5 cl.v pokojové teplotě, ve skeničce Rock glass. Nejčastěji bez ledu.
S ledem pouze na požádání. Oblíben servis se sklenicí vody s ledem na straně. Na baru mít
alespoň 4 druhy skotské, 3 americké, 2 irské, kanadskou a japonskou whisk-e-y.

Dělení:

a) Skotsko – dělíme především na:
Blended - míchané,
Malt - sladové
Single Malt.
Geograficky se Skotsko dělí na Lowland/nížina/, Highland/vysočina/, Islay/ostrovy/ a Campbeltown/město/. Platí v podstatě, že rašelinné vůni přibývá od jihu k severu a od západu k východu.Whisky z oblasti Lowland jsou lehčí chuti, Highland mají ovocnou příchuť a Islay a Campbeltown nabídne výraznou rašelinovou příchuť.

- Blended Whisky:
směs až několika desítek whisek.Čím větší je ve směsi podíl malt whisek, tím větší bude cena.
Značky: Johnie Walker (Red – 3, Black- 12, Green-15, Golden- 18, Blue- 60) label
Dewar´s White label – velmi oblíbená v USA
J&B – druhá nejprodávanější na světě, kombinace 20 whisek.
Ballantines - představuje směs až 46 druhů whisek.
Cutty Sark – název inspirován nejrychlejší plující plachetnicí na světě.
Chivas Reagal - Royal Salute

- Malt & Single Malt Whisky :
vyrobena výhradně ze sladového ječmene a zároveň produkt. jednoho lihovaru. Stáří většinou 10 a více let. Zrají někdy v sudech použitých ke zrání portského, sherry, bourbonu…..- na etiketě uvedeno stáří, druh, číslo a osud sudu, jméno lihovaru…
Vysoká kvalita a cena.
Single - whisky pouze z jednoho lihovaru, jedné várky obilí.
Malt - vyrobeno pouze z ječného sladu.
Scotch - destilováno a zráno pouze ve Skotsku

Značky:
Glenlivet(Speyside)
Glenfiddich(Speyside)
Lagavulin (Islay)
Laphroaigh(Islay)
6 classic malts of Scotland- Dalwhinnie, Talisker, Oban, Lagavulin, Cragganmore, Glenkinchie
Standardní míchané nápoje: Rob Roy, Scotch sour, God Father, Rusty Nail


b) Irsko
– zrno je sušeno pouze horkým vzduchem, bez přístupu kouře.Znalci uznávají.Na 1.000(!) lihovrů. Má jemnější chuť, světlejší barvu. Destilace většinou min. 3x.

Značky:

Bushmills - produkt nejstaršího registrovaného lihovaru na světě(1.608). Black Bush
Kilbeggan - vyznačuje se podílem sladového ječmene 30 a více %.
Jameson - je málo známé, že vynálezce radia Guglielmo Marconi byl pravnukem p Johna Jamesona, který r. 1.780 začal výrobu nejprodávanější Irské whiskey na světě.
Paddy ,
Tullamore Dew ,
Red Breast,
MiddleTon

Standardní míchané nápoje: Irish Coffee


c) Amerika
– pro výrobu stanoveny podmínky vládou. Vyrábí se převážně z kukuřice, ale i obilí.

Dělení:

a) Bourbon – k výrobě použito min. 51% kukuřice. Výroba pouze v lihovarech na území Kentucky, Indiana, Virginie. Zraje v nových vypalovaných sudech z bílého dubu min. 2 roky.

Značky:
- Jim Beam
- Blanton’s
- Wild Turkey
- 4 Roses
- Seagram’s 7
- Maker’s Mark – hrdlo zalito v červeném vosku. Velmi kvalitní bourbon.
Small batch bourbons=kolekce nejkvalitnějších bourbonů o stáří min. 8 let, z Jim Beam distillery.
-Knob Creek
-Booker’s
-Basil Hayden’s
-Baker’s


b) Tennessee – výroba výhradně ve městě Lynchburg. Podíl min. 80% kukuřice, filtrace přes dřevěné uhlí z javorů.

Značky:
- Jack Daniel’s {celý název zní Jack Daniel’s Old No. 7 Black label Tennessee whiskey}
- Gentleman Jack
- Old Time No. 7


c) Rye
– dnes omezená výroba, většinou na export do Japonska.Musí obs. min. 51% žita, světlejší barva.

Značky:
- Old Portero
- Pikesvile

Standardní míchané nápoje:
Mint Julep,
Whiskey Old Fashioned,
Whiskey sour, 7& 7.


d) Kanada
– výroba kukuřice a žito. Světlejší, štiplavá chuť.

Značky:
- Seagram’s V.O.
- Crown Royal
- Canadian Club
- Black Velvet
Standardní míchané nápoje: Manhattan


e) Japonsko
– chutí a vůní podobná Skotské. Zakladatel jedné z významných japonských lihovarů Taketsuru, pracoval a učil se ve skotských palírnách. Dva významní producenti ovládající 99% trhu v Japonsku ( Suntory, Nikka)

Značky:
- Suntory White
- Black Nikka
- Super Nikka
- Hi

GIN

Gin patří k nejlépe mixovatelnější ze všech destilátů. Gin vznikl v Holandsku v 16. stol. Základní bázi pro ochucení Ginu tvoří Jalovec (holandsky Genievre). První Gin na světě nesl jméno Genever, vyrábí se dodnes,vznikl v Holandsku. Do Anglie se Gin dostal kolem r. 1700. Angličané si název Genever upravili na, pro ně snáze vyslovované slovo Gen, později Gin.

Výroba:
Prvním zdrojem je kvalitní velejemný obilný líh. Na druhém místě je složení tzv. Botanicals, směsi jalovce, kůr citrusů, mandlí dalšího koření a bylin. Ty nejkvalitnější Giny obsahují až 13 druhů botanicals. Na třetím místě stojí míchání vzájemného poměru všech botanicals, což je přísně střeženo. Gin nezraje a je bezbarvý.

Dělění:
1) Genever, neboli Gin holandského typu – ten nejkvalitnější se prodává v kameninových džbánech, má ostrou štiplavou chuť. Názvy Oude-starý a Jonge-mladý.

2) London Dry Gin, jde o Gin s nejmenším obsahem cukru, v současnosti nejprodávanější . Nemusí se vyrábět pouze v Londýně!!!

3) Plymouth Gin, jediný gin, který je vázán na určité místo výroby. Má výraznou chuť. Výroba pouze město Plymouth, U.K.

4) Sloe Gin – je to vlastně likér na bázi ginu s příchutí trnek (Sloe berries). Hnědě červená barva.

5) Old Tom´s Gin - nasládlý, aromatický.

Značky:
- Beefeater - receptura je známa pouze 6 lidem. V botanicals obsaženy mandle.

- Bombay Saphire – v safírově modré lahvi a obrázkem královny Elizabeth na etiketě se ukrývá jeden z nejkvalitnějších ginů na světě.

- Gordon’s – nejprodávanější gin na světě a šestá nejprodávanější lihovina vůbec (údaj z r.1999)

- Tanqueray – typ London Dry, má zelenou lahev ve tvaru hydrantů na vodu z londýnských ulic. Velice kvalitní druh ginu, u nás téměř neznámý.

- Crown Jewel – velmi kvalitní druh z Beefeater distillery, 50% alc.

Servis:
z hlediska vyššího obsahu alkoholu a výrazné chuti gin dobře snáší ředění vodou z tajícího ledu => servis on the rocks. Oblíben také servis se závitkem citrónové kůry, nebo olivou.

Standardní míchané nápoje:
Singapore Sling,
Martini Cocktail,
Gibson,
Bronx,
Negroni,
White - Pink Lady,
Pink Gin,
High Society,
Gin Fizz,
Salty Dog

VODKA

Vodka je bezbarvá, chuťově neutrálni lihovina, která se vyrábí převážně z obilí, někdy i brambor (Chopen vodka z Polska). Současné nejprodávanější značky Vodky obsahují kolem 30 mg. ochucujících látek v jednotce – Whisky a Cognac asi 2.600 mg. Původní vlastí vodky jsou Rusko a Polsko, které se předhánějí v získávání důkazů, kdo nápoj připravil poprvé…..Důležité je, že v obou zemích se Vodka připravovala dostatečně alkoholicky dotovaná, aby při přepravě v zimních měsících úspěšně čelila extrémně nízkým teplotám. Vodka nezraje. Některé druhy Vodky se po destilaci filtrují přes bloky dřevěného uhlí. Téměř všichni výrobci Vodky vyrábí též ochucené varianty.

Značky:
- Absolut – švédská vodka na bázi pšenice.Absolutně bezbarvá láhev se vyrábí v továrně, v níž vznikaly i původní lahve určené pro lékařské účely. Témýěř 70 % produkce do USA. Produkce i ochucených vodek – Citron, Black Currant, Mandarin, Red Pepper, Vanilla, Raspberry, Pear, New Orleans
(k dostání pouze v USA, příchuť Mango s pepřem). Nejkvalitnější produkt firmy Absolut se jmenuje Level. Neni k dostání na trhu v ČR.

- Ciroc – velmi kvalitní vodka z Francie, výroba z viné révy.

- Finlandia – vysoce kvalitní vodka z Finska. Použité obilí zraje za krátkého, leč intenzivního severského léta, kdy slunce téměř nezapadá a dovoluje ječmenu uzrát do neporovnatelné jakosti. Voda použitá k přípravě, vyvěrá z hlubin 180 m a je filtrována přes přírodní vrstvu ledovce. Produkce Čirá 40%alc. , 50%alc.(pouze Duty Free), Čirá{860kj/1cl}, Cranberry{960 Kj/1cl} a Lime{915Kj/1cl}, novinkou je Finlandia Mango, která je už k dostání v zbrusu nových lahvích zatím pouze v USA. Ve znaku má soby a červený puntík.

- Stolichnaya - pochází z Ruska. Je třikrát filtrována přes dřevěné uhlí ze stříbrné břízy.

- Smirnoff – založena v Rusku, nyní USA. Jedna z nejprodávanějších vodek na světě. Po Bacardi patří k nejprodávanější lihovině na zeměkouli.Filtrace 8 hod. přes 7 t. blok dřevěného uhlí. 1. cocktail namixovaný v USA ze Smirnoff byl Moscow Mule – Ginger Ale + Smirnoff.

- Grey Goose – pochází z Francie. V současnosti jedna z nejkvalitnějších vodek na Zemi. (cca. € 35). Velice oblíbená v USA. Je 5x destilována, ředí se vodou přírodně filtrovanou přes Champagne lime stone-pískovec z oblasti Chmpagne. Příchutě i Vanilla, Orange, Lemon

- Belvedere – polská vodka vyráběná ze 100% z žita. Destilace 3x.

- Zubrowka – ochucena speciální travinou Tomkou vonnou, z Bělovesského pralesa.

- Skyy - z USA, lahvuje se do tmavě-modrých lahví se stříbrnými (zlatými) nápisy.

- Kettle One – 100% pšenice, Holandsko. 3x destilace. 1. destilace ve famozním měděném destilačním aparátu Kettle One, který byl v době II. svět. války ukryt pod zemí. Není k dostani v ČR. Velmi oblibená v USA.

- Wyborova - z Polska, nejprodáv. na polském trhu. K dostání i u nás.

- Blavod – z Anglie, má černou barvu, ale neutrální chuť. Barva je získána z kořínků speciálních bylinek Catcheu. Oblíbená mezi mládeží.

Servis:
vodka se podává chlazená, o teplotě blízkých bodu mrazu. Oblíbený je také servis přímo z mrazáku do vymražených shoot glass. Ale také on the rocks se závitkem citrónové kůry (lemon twist).

Standardní míchané nápoje:
Vodka Martini,
Bloody Mary,
White Russian,
Black Russian,
God Mather,
Sex on the Beach,
Cosmopolitan,
Metropolitan,
Chi-Chi,
Cape cod,
Bay Breeze,
Sae Breeze,
Madras,
Greyhound,
Sex on the Beach

RUM, RON, RHUM

Rum je lihovina, která se vyrábí destilací fermentované šťáva cukrové třtiny, nebo její melasy. Rumy vyrobené ze šťávy cukrové třtiny se vyznačují jemnější chutí. Hlavní oblastí pro výrobu Rumu je Karibik. Výrobu rumu v karibské oblasti Atlantického oceánu má na svědomí, byť nepřímo, Kryštof Kolumbus, který r. 1493 přivezl z Kanárských ostrovů cukrovou třtinu do Karibiku, na území dnešního Haiti a Dominikánské Republiky.

Dělení:
Naprostá většina rumů jsou směsi.

1) Čiré rumy (light) – mají nepříliš výrazné aroma, což způsobuje filtrace přes aktivní uhlí. Nejvhodnější k přípravě cocktailů.

2) Tmavé rumy (dark) – vyznačují se velice výraznou chutí na které se podílí způsob destilace a dlouhodobé zrání ve dřevěných sudech. Do sudů se v některých případech přidávají další příchuti. Tmavé rumy se dobarvují karamelem. Používají se především k tzv. „Floating“. Na hladinu hotového nápoje – PiñaColada – nalejeme malou vrstvu.

3) Zlaté rumy (golden) – chuť závisí na době zrání v sudu a obarvení karamelem. Někdy se do sudů v průběhu zrání přidává i koření, poté rum výrazné chuti, název Spiced Rum (Captain Morgan Spiced)

Rum se zráním zlepšuje maximálně po dobu 15 let, poté zpravidla začíná ztrácet na chuti a hořknout.


Hlavní oblasti výroby+ značky:
- Barbados: patří ke kolébce rumu.Místní lihovary patří k nejstarším v Karibiku. Značky Cockspur a Mount Gay se řadí mezi klasiku mezi rumy. Zrají v sudech po Bourbonu.
Malibu - s příchutí coconut a lime (bílé lahve), mango a pineapple (červené lahve).

- Brazílie: rum se zde nazývá Cachaca. Ta je základem pro přípravu dnes populárního drinku Caipiriñha (v překladu Selské pití), což je kombinace vymačkané šťávy z kousků limetek, třtinového cukru, Cachaci a ledové tříště. Cachaca 51, Pitů, Yppioca, Velho Barreiro.

- Jamaica: styl zdejších rumů je hutný a těžký, s výraznou třtinovou chutí. Značky Myers’s, Lamb´s, Appleton Estate, Captain Morgan, Spicy Jack reprezentují nejprodávanější tmavé rumy na světě. Captain Morgan je pojmenován po někdejším pirátovi – guvernéru ostrova Henry Morganovi.

- Portorico: tento ostrov zaplavuje svět nejprodávanější lihovinou na Zemi – Bacardi. Znak pochází ze staré továrny, kde před započetím výroby Bacardi byli pouze hejna netopírů. Výroba 8 druhů rumu + 8 aromatizovaných.

- Kuba: rum z Kuby by neměl chybět snad na žádném baru. Havana Club – pozastavena výroba Havana Club Silver(nahrazen Rumem Angostura Silver)Mojito vyrábět pouze za použití rumu z Kuby!!! Už k dostání v nových lahvích. Matusalem, Matusalem Grand Reserva – zlatavý elegantní rum, nejlepší rum roku 1999.

- U.S. Virgin Isles(St. Croix): Cruzan. Nejproslulejší aromatizované rumy-příchutě Banana, Coconut, Orange, Strawberry, Vanilla, Pineapple…..Majetek firmy Angostura z Trinidadu.

- Dominican Republic: Brugal

Servis:
čiré rumy se podávají chlazené, tmavé rumy se většinou nechladí, ty vzácné tmavé rumy se mohou podávat ve sklenkách na Cognac.

Standardní míchané nápoje:
Piña Colada,
Caipiriñha,
El Presidente,
Daiquiri,
Cuba Libre,
Mojito,
Zombie,
Rum Runner,
Mai-Tai,
Planter´s punch,
Rum Boggie,

DOUTNÍKY

Rozdíl, mezi doutníky z „trafiky“ za 50,- a z řádného cigar clubu je takový, jako bychom pili drink, vyrobený z těch nejkvalitnějších surovin a drink, který jsme vyrobili za „pár korun“. Říká se, že k doutníkům se musíme chovat jako k ženám - s úctou a vznešením. Při kouření doutníků se nemá pospíchat, je to záležitost, někdy i na několik hodin. Chvíle, na kterou se těší snad každý kuřák doutníků je chvíle, kdy sedíte v koženém křesle ve společnosti příjemných lidí a snažíte se zapálit to téměř umělecké dílo, které držíte v ruce. Doutníky z Cuby jsou výraznější chutě, na rozdíl od doutníků z Dominikánské Republiky, které jsou jemnější.
Ručně balené doutníky jsou samozřejmě ty nejkvalitnější. Rozdíl, mezi ručně a strojově balenými doutníky je především ve složení. Strojově balený doutník obsahuje řezané listy(short filler), takže podstatně rychleji hoří. Ručně balený doutník se skládá z nápně v podobě celých listů(long filler), listu vázacího a krycího. Čím tmavší je vrchní, krycí list, tím výraznější je chuť doutníku, protože tmavé listy obsahují více cukru. Čepičky strojových doutníků jsou špičatější,doutník na dotek není tak hladký a krycí list je často žilnatý.
Krabice na doutníky je většinou z cedrového dřeva, protože to zpomaluje proces vysychání tabáku.

Prstýnek má za úkol odlišit jednotlivé značky. Je nepsané pravidlo mezi kuřáky, že ve společnosti kuřáků doutníků se prstýnek sundavá. Odstranění prstýnku provádí první vždy ten člověk, který má nejdražší doutník. A to proto, aby se člověk s levným doutníkem necítil trapně. Prstýnek nepatří do popelníku!

Výběr doutníků, zkušení kuřáci dávají přednost silnějším doutníkům. Ty jsou většinou plnějšího charakteru, snáze hoří a nepřehřívají se. Ti nejzručnější baliči se zabývají výrobou výhradně doutníků větších průměrů. Je důležité se přesvědčit o tom, že krycí list není porušený a je pružnější.

Skladování probíhá v přístroji zvaném „humidor“ . Jde o většinou prosklenou dřevěnou skříň, ve které se pobybuje teplota mezi 18-21°C a vlhkostí vzduchu mezi 60-70%. Uvnitř je většinou malá houbička, kterou je třeba čas od času navlhčit vodou.

Zapálení je proces nejsložitější a vyžaduje trochu cviku. Všechny ručně balené doutníky se ořezávají u hlavy. Velmi oblíbené jsou tzv. „gilotýnky“ s jedním, či dvěma břity. Řez musí být rovný a čistý. Pokud je řez malý, doutník netáhne, je-li ale příliš velký, doutník se může rozbalovat. Doutník zapálí každý oheň. Použijeme-li benzinový zapalovač, doutník může chutnat po benzinu. Lepší jsou určitě zapalovače elektrické. Vůbec nejlepší jsou ale nevoskované a nesířené, pomalu hořící dlouhé zápalky, nebo speciální kousky dřevěných třísek, nebo-li dýha. Ta se zapálí třeba sirkou a pomocí hořící dýhy zapálíme doutník. Při zapalování se doutník drží vodorovně v ruce. Plamen by neměl přijít do styku s doutníkem, kterým je nutno v průběhu zapalování pootáčet, dokud není celý obvod jeho paty žhavý. Poté vložíme doutník do úst, plamen udržujeme několik cm od žhavého a potáhneme. Konec by měl mírně vzplát. Pak foukneme jemně na žhavý konec doutníku a ujistíme se, že hoří rovnoměrně.

Kouření, dým doutníku se nevdechuje. Neměli bychom příliš silně a často potahovat, nebo se doutník začne přehřívat. I dobrý doutník někdy v průběhu kouření zhasne. Pokud k tomu dojde, vyfoukněte z něj všechen kouř a opět zapalte. Doutníkový popel se neodklepává, nechá se prostě opadnout, nebo se nanejvýše pouze „otře“ o vnitřek popelníku. Čím kvalitnější stavba doutníku, tím delší a pevnější popel. Jakmile doutník začne produkovat horký kouř se silnou pachutí, což je z pravidla posledních pár centimetrů, je na čase ho odložit a nechat zcela volně dohořet na okraji popelníku. Neměli bychom ho „típat“ jako cigaretu. Doutník pak velmi nepříjemně kouří a zapáchá.

Hlavní oblasti výroby a značky:
- Cuba – Cohiba, Romeo y Julieta – nejkvalitnější na trhu, Ramon Allones –nejkvalitnější na trhu, Monte Cristo,

- Dominikánská Republika – Davidoff, Arturo Fuente, Ashton, Santa Damiana, Romeo y Julieta, Ramon Allones, Monte Cruz, Griffin’s, Fonseca

- Honduras – Romeo y Julieta, J. R. Cigars, Excalibur, Don Ramos,

- Jamajca – Temple Hall, Macanudo

- Kanárské Ostrovy – Dunhill

- Mexico – Santa Clara, Matacan,

- Brazílie - Suerdieck

KÁVA

Jde o nápoj povzbuzující, nahořklé chuti. Nevýhodou kávy je to, že je mastná, žloutnou po ní zuby, obsahuje kofein a je močopudná. Ke každému šálku kávy bychom měli vypít alespoň stejné, nebo větší množství vody.
Na světě existují pouze 2 typy kávy, ale několik stovek značek. Možno koupit i kávu s výrazně nižším podílem kofeinu. Zrna se máčí do speciální tekutiny a chemické látky, která na sebe váže kofein.

Průměrné množství kofeinu v jedné porci(v miligramech).
-Espresso – 120
-filtrovaná káva – 80
-instantní káva – 65
-káva bez kofeinu – 3

Pro srovnání uvádím několik dalších nápojů, které běžně konzumujeme:
-černý čaj – 50
-instantní čaj - 20
-iced tea - 60
-kakao – 5
-Coca-Cola -45
-Diet Coca-Cola -45

A) Robusta..........levnější a méně kvalitní druh kávy. Je obsažena téměř ve všech levnějších kávových směsích. Mírně nakyslá a kořeněná chuť. Cena se odvíjí od vzájemného poměru Arabica : Robusta.

B) Arabica...........nejkvalitnější druh kávy na světě. Výrazná kávová příchuť, tmavší barva, ušlechtilá a vyvážená chuť. Pěstování především v Caribicu, latinské Americe, Jižní Americe, Východní pobřeží Afriky, Hawaii a dálný Východ. Ty nejkvalitnější a nejdražší kávy jsou pouze směsi káv typu Arabica.

Značky:
100% Arabica – Illy,
Lavazza,
Davidoff,
Musseti,

DRUGS IN SPORTS

Many kinds of drugs are used in sports all over the world. Some are used to build muscles or give extra energy. Others kill the pain of injuries or calm nerves, but many are illegal.
• Anabolic steroids - are used to build up muscles, they resemble male hormones. Bodybuilders use anabolic steroids to look good in competitions. These drugs can cause health problems: liver cancer in men and infertility in women. You can become very aggressive.
• Stimulants - make you feel full of energy and confidence, and you have the bigger stamina. Its amphetamines and cocaine, they are used by cyclists and basketball and football players. Problems: they dont create energy - they take it from your body. Users feel exhausted and washed-out. There is a danger of having a heart attack (collapse).
• Beta-blockers - are drugs, which are normally prescribed by doctors for people with high blood pressure or heart problems. They help calm you down and relieve stress. Users: snooker players and archers - who need steady hands and cool nerves. Problems: with heart and blood pressure.

The Olympic Games

The Olympic Games

- every four years athletes from around the world come together to compete in the Olympic Games, called the Olympus, in short
- the first Olympics were held in 776 BC and then every four years – the venue was the Greek town Olympia; the event was to let the best sportsmen – the ideal was the type of person who was perfect in all aspects; however, women were banned from the Games
- athletes competed in races, boxing and wrestling matches, gymnastics and weightlifting; they also threw spears and discuses, and jumped for distance
- winners were crowned with wreaths of olive or palm leaves
- in 1896 the first modern Olympics were held in Athens in Greece - the games were a huge success, and it was up to that time the biggest sporting events ever held; only nine countries participated and all the athletes were male.
- the first Winter Olympics were held in France in 1924; the events included speed-skating, figure-skating, ice hockey, curling, bobsledding, cross-country skiing, ski jump and Northern combinations
- the first women were allowed to compete in the 1928 games in Amsterdam
- nowadays, the games are usually watched on television by nearly four billion people
- there are 28 sports represented in the 2008 Olympics - participants will compete in:


• swimming
• diving
• cycling
• boxing
• canoeing
• baseball
• basketball
• football
• gymnastics
• judo
• tennis
• shooting
• weightlifting...


- The Olympics symbols are Olympic flag and the Olympic fire. Olympics flag is white with five circles (yellow, red, green, blue and black) - the circles representing five continents of the competing nations
- today the Olympic games are held biannually (Summer and Winter Olympic Games and in different cities around the world

Winter sports

Skiing
- you need is a pair of skis, skiing boots, bindings to attach your boots to the skis, ski sticks and warm clothing
1. downhill skiing - if you like to go down the slope at lightning speed
2. cross-country skiing - if you prefer to move round flat countryside
3. slalom
4. ski jump
Snowboarding
- people attach a board to their feet and slide down the slope
Ice skating
- it is travelling on ice with skates
- it can be practised on frozen ponds and lakes, and also at skating rinks with artificial cooling
- figure skating - individuals, couples or groups perform various spins and jumps on the ice, usually to music
Ice hockey
Boblesledding
Sledding




hiking paths
play-ground
tennis-court
golf court
summer stadium
ice-ring
swimming pool
gym
bowling
ski slope
running track
cycling trace

Individual games

Swimming
- does not require much at all, just a swimming pool (or a lake or the sea) and a swimming suit
- the best sport for the developing muscles on the whole of the body
- there are many different strokes you can use in swimming, depending on your skill and stamina: breaststroke, crawl, backstroke, etc
- if you like extreme sports, you can always take a jump off the high dive
- other water sports are snorkelling, canoeing, rowing, sailing, padding, motorboat ride, rafting, yachting, surfing, and water polo
Cycling
- an excellent way of keeping fit
- road bikes - used for riding on paved surfaces
- they are very light with thin tires, and have many gears
- the lower gears are for riding up hills, while the higher gears are for going downhill and along flat areas
- can be seen in races like the Tour de France.
mountain bikes - are versatility
- their fat tires and strong frames make them ideal for travelling down mountains
bicycle Motocross - used on ramps and other obstacles
- they are small and light with strong frames and only one gear, so they are very easy to take care of
- but though they are small, the price for these bikes is very large
Tennis
- an extremely popular sport which is simple to learn but difficult to master
- it can be played outdoors on sunny days, or if the weather isn't good on indoor courts as well
- to play it, you should have a good pair of shoes and a racket.
On-line skating
- the first skates that had the wheels in a line actually appeared in the 18th century
- for years the most popular roller skates were those with two wheels in front and two in back
- it is quite fun and great exercise and it can be done outside in the park
- also, it is good to buy pads and a helmet

Athletics

- is a sport you can practise all the year round but the most important championships usually take place in summer
- it is made up of many different disciplines:
Running:
- there are two main types of runners in athletics - sprinters and distance runners.
1. sprinting - run short distances as fast as they can
- the shortest spring in outdoor athletics is 10 meters
- to be a good sprinter you need to be muscular to produce the burst of speed, and lean
2. distance running - you should be slim and have great stamina
- important is endurance - the ability to keep a steady pace over a long distance
- the longest race in athletics is marathon – participants must run a road race 42,195 km long
3. relay races - each member of the four-person team must run either 100 or 400 meters
- when the runners finishes, he must hand a baton to his teammate who then continues
4. hurdles - is another sprint, but the big differences is athletes must jump over hurdles
Jumping:
1. high jump - ideal for people who are tall and slim and with long, powerful legs
- it is very important to accelerate quickly, so short distance speed is essential
- try to make the highest jump over a bar
2. pole vault – athletes use a long pole to vault over a bar
- you should have very strong arms, be slim, and it also helps if you are a little bit crazy
3. long jump - for this discipline you need very strong legs
4. triple jump
Throwing:
- you can throw the discus, javelin, shot put (a metal ball), or hammer
- you must be muscular, have wide shoulders, be heavy (but not fat), and have strong legs
- strong arms, shoulders, and legs are needed to put power into the throw, and weight is used to add momentum
Decathlon:
- it consists of ten events - 100 me, long jump, shot put, high jump, 400m, 110m hurdles, discus, pole vault, javelin, and 1500m
- Roman Šebrle

America sports

America sports

Sports play an important part in the lives of Americans. Some sports are popular all over America, while other sports, such as lacrosse or ice-hockey, are popular in certain regions. However, the big three sports still are American football, baseball, and basketball.

American football (soccer)
- two teams, wearing helmets and pads, throw and run with an oddly-shaped ball (similar to a rugby ball)
- they block with their bodies and try to help other players on their team gain more ground
- if they cross a goal line at the end of the field, they score a touchdown
- it is a very strategic game, and also very rough; many players become injured each year

Baseball
- it is similar to the English game of cricket
- it is the most popular sport in the US
- nine players on each team take turns, trying to hit a leather ball with a wooden bat
- after the ball is hit, the player runs, stepping on bases, before he returns to where he was when he hit the ball, and scores a run (point) for his team
- if the other team touches him with the ball, he is "out" and must leave the field (until his next turn)
- it is played on a special field called diamond and uses a bat and ball, as well as gloves

Basketball
- the idea is to put a ball through a hoop
- the game is played on a basketball court
- teams usually consist of five players each
- hand coordination is essential and the ability to dribble (bounce) the ball while running at the same time

Horseshoes
- very popular in the south
- the object of the game is to throw a curved piece of metal at an iron stick planted in the ground
- the rules are very similar to petanque

Ice hockey
- though it was invented in Canada, this game is now very popular around the world (including in the Czech Republic)
- the game is played on an ice rink by two teams of six players each
- players wear ice skates and use long sticks to try to hit a small rubber puck into their opponent’s net
- it requires good eye, hand coordination and the ability to skate well - it is one of the world's fastest sports
- it can be played both indoors or outdoors, on artificial or natural ice
- the game also requires a lot of equipment, like pads, helmet, skates, and a stick
- the world’s most well known trophy it the Stanley Cup – the names of the wining team are engraved onto the trophy

Lacrosse
- the national sport, the most popular summer sport
- it is a field game where each player carries a long-handled racket, called a "crosse" (a stick with a net on the end)
- a team sport played by ten men or twelve women
- though the game originated with Native Americans, it is known by its French name


New Zealand
Ball-oriented sports are very popular here

Netball
- was traditionally a women's game
- it's similar to basketball but the rules are stricter and not as much movement is allowed
- the New Zealand team is the best in the world at the moment

Golf
- this sport was invented in Scotland, but it is extremely popular in New Zealand

Rugby
Cricket


Canada
All Canadians play and love hockey
Curling
- this game is in the Winter Olympics
- the object is to push large stones along the ice and get them as close to the target as you can
- you can also knock away your opponent’s stones
- brooms are used in this sport to help control the direction of the stone
- there are usually four players on a team
- Lacrosse
- Ice hockey


Australia
Because of the climate, water sports are popular in Australia - sailing and surfing in coastal areas and water-skiing on rivers and lakes. Summer is the time for tennis, cricket and golf. In winter cricket is played.

Surfing
- this is an individual water sport
- the participant stands on a fiberglass board and tries to ride it on waves without falling off
- it is a very difficult and dangerous sport

Scuba diving
- it is usually done for recreation rather than competition
- you should use tanks of compressed air to breathe from, swim fins and wet suits

Rugby
Golf
Cricket


Článek podporuje:
inline hokej, nordic skating, helmy levně

Ireland sports

Gaelic football
- this is the most popular sport in Ireland
- it is played on a grass pitch by two teams of 15 players each
- the idea is to score more goals than the other team by the ball which is similar to a volleyball
- the game is played in two 30 or 35-minute halves

Hurling
- a game similar to hockey
- played with a small ball and a curved wooden stick
- it is Europe's oldest field game
- was brought to Ireland by the Celts

Great Britain -sports

The British are great lovers of completive sports. England was also the first home of many popular modern games. Among these football is the most wide spread.

Football
- one of the most popular spectator sports today
- in this collective game two teams of 11 members play with a ball on a grass playing field
- stamina is a must for this game
- the purpose is to kick the ball into the opposite goal
- teams: Manchester United, Liverpool, Arsenal
- stars such as David Beckham and Michael Owen play for England

Taekwondo
- is increasingly popular
- together with judo is an Olympic sport
- competitors blend grace and agility with explosive power
- they wear protective helmets and body padding
- the contest lasts for three rounds, each of which lasts three minutes
- judges decide the winner according to the number of technically correct kicks or blows to the head and body

Rowing
- they contest in boats designed for two, four or eight people
- rowers can reach speeds of up to 36km/h
- each year in March, Cambridge and Oxford university’s compete on the River Thames

Cricket
- it is the second most popular team sport in England
- every year there is a big contest between England and Australia.
- two teams of eighteen players kick or punch the oval-shaped ball to each other, but they may not throw it
- when a player is running with the ball it has to touch the ground every fifteen meters or it will be given to the other team
- the idea behind this game is to hit the ball with a bat and score runs

Darts
- this is a pub game in most countries around the world, but in the UK they take it quite seriously
- the idea is to throw a small, sharp piece at a target
- each section of the target is worth a different amount of points, and the points depend on what rules are used for that particular game

Snooker
- this game is played on a table measuring six feet by twelve feet
- at the beginning of the game there are 15 red balls on the table, and one each of yellow, green, brown, blue, pink and black
- a stick is used to hit a white ball which should, if your aim is good, hit one of the balls of your choice
- points are scored by hitting the correct balls and also when your opponent fouls
Horse-racing
- it is essentially for the rich
- a popular pastime is betting on the results of horse races

Golf
- it is of Scottish origin
- the game is simple: put a small white ball into a small hole in the ground
- you must hit the ball with a special stick, called a club
- the game is played on a field called a course, and usually has 18 holes

Rugby
- involves all the aspects of ball play - catching, running and kicking
- the most popular team sport in New Zealand
- there are 15 players on each team, and the game is played with an oval ball
- the aim of the game is to try to get the rugby ball across to the other side of the field, between the goalposts - players can carry the ball, kick the ball, or throw it
- you have to be strong physically for this game - there are lots of knocks and spills
- the only thing they cannot do is throw the ball forwards (throwing is legal only if the ball goes backwards or laterally)
- the game is played in two 40-minute halves

SPORTS AND GAMES

Sports are one of the most popular leisure time activities. It has positive effect on the body and soul as well as our self-confidence. Sport help you stay healthy, relax, develop and train your muscles, keep fit, and increase your immunity.
People do sports in a passive or active way or at the top level.
Doing sport passively means watching favourite sports on TV or during contests and matches
Doing sport actively means regular exercising, jogging, going to the fitness-centres etc. Sports centres are popular too, and they usually include solariums, saunas, workout gyms and swimming pools
Those who do sports at the top level are professionals. They are paid for training and performance. They do their best to get the best possible results and be invited to international contests and competitions. The greatest success lies in going to the Olympic Games and winning a medal.
Usually all sports are further differentiated into two groups according to where they can be practised. Indoor sports include for example all combat sports, gymnastic, table tennis etc. On the other hand, among outdoor sports are skiing, cycling, jogging, golf, horse riding and some aquatic sports. But most sports and almost all games can be done both indoors and outdoors.
Also, we can do collective sports as a football or volleyball or individuals sports like a tennis or golf.
Every sport is different and requires different personal qualities. You need to be competitive to play games like football, co-operative to do team sports, accurate to do archery, daring and brave to do bungee jumping, careful to do skiing, supple for gymnastics, fat for sumo wrestling, patient for fishing, determined for running, graceful for dancing and agile for fencing.

VÝKLADOVÝ SLOH. POSTUP A NÁUČNÝ ŠTÝL. ŠTRUKTÚRA ODBORNEJ TVORIVEJ PRÁCE

VÝKLADOVÝ SLOH. POSTUP A NÁUČNÝ ŠTÝL. ŠTRUKTÚRA ODBORNEJ TVORIVEJ PRÁCE (SOČ, PROJEKT). ZOVŠEOBECNENIE A KONKRETIZÁCIA PODĽA VLASTNEJ PRÁCE.

Výkladový sloh. postup vysvetľuje vývinové, funkčné a kauzálne (príčinné a následné) vzťahy predmetu, tvaru. Dôležitá je objektívnosť. Vyskytuje sa v písomných útvaroch náučného štýlu (výklad, štúdia, referát), v analitických článkoch publicistického štýlu (úvaha, recenzia, esej). Výklad je najbežnejším útvarom výkladového slohového postupu. Cieľom výkladu je vysvetliť nejaký technický alebo spoločenský problém, poučiť o nejakej veci. Výkladom sa vysvetľujú a sprístupňujú známe vedecké poznatky. Výklad sa kompozične člení na úvod, jadro a záver. V úvode sa uvádzajú javy, ktoré sú všeobecne známe a sú potrebné pre pochopenie nových javov. Jadro obsahuje poučenie o veci, roztriedenie a pomenovanie jej zložiek.


Záver v krátkosti zhrnie hlavné poznatky a zhodnotí ich. Pri zložitejších výkladoch sa najprv uvedie osnova.

Pri vysvetľovaní sa používajú postupy logického myslenia:
-indukcia - z jednotlivých konkrétnych príkladov sa vyvodzuje všeobecný záver, nadväzujeme na veci zrejmé a dopracujeme sa k definícií.
-dedukcia - zo zovšeobecnenia sa odvodzujú jednotlivé prípady.
-premisia - tvrdenie
-analógia - je zhoda, obdoba, prispôsobenie
-komparácia - porovnávanie
-argumentácia - pre svoj názor, aby bol presvedčivý, uvádzame dôkazy

Výklad vysvetľuje kauzálne vzťahy. Príčina podmieňuje účinok. Kauzálne vzťahy možno vyjadriť vetným členom ( príslovkovým určením), VV príslovkou (v podraďovacom súvetí), priraďovacím súvetím alebo slovom. Ku kauzálnym vzťahom patrí aj účet, podmienka a prípustka. Príčina odpovedá na otázku: Prečo sa to stalo? Dôvod je vonkajšou náhodnou udalosťou, okolnosťou, ktorá je podnetom k iným udalostiam. Následok odpovedá na otázku: Čo z toho vyvodíme.

SOČ
Témy z rôznych oblastí. Práca má mať rozsah 10 - 15 strán + dokladový materiál (grafy, tabuľky, fotografie). Pri projekte SOČ treba dodržať postupnosť:
1.nadpis - stručný, výstižný, nie jednoslovný
2.obsah - ak je práca rozsiahlejšia, môže byť v závere
3.úvod
a)dôvod spracovania práce:
b)cieľ, ktorý práca sleduje
c)ťažkosti a prekážky
d)poďakovanie
4.metodika práce - spôsob akým sme pri práci postupovali
5.vlastná práca
6.diskusia - autor konfrontuje svoje výsledky s literatúrou
7.záver - stručne sa zhrnie obsah a výsledky práce a zdôvodní sa jej prínos
8.bibliografia - zoznam použitej literatúry

INFORMATIKA, HĽADANIE, SPRACOVANIE, UCHOVÁVANIE INFORMÁCIÍ, VÝPISKY, KARTOTÉKA.

Informácia - pochádza z lat. informare = utvárať, odovzdávať predstavu. Informáciu chápeme v dvoch významoch:
1.v širšom zmysle značí akýkoľvek údaj, poznatok, správu, oznámenie, fakt
2.v užšom zmysle sú to údaje dôležité pre užívateľa, obohacujú jeho poznanie.

Informatika - je nový študijný, profesiový a vedný odbor, ktorý sa zaoberá informáciami. Vznikla v 50 rokoch 20. stor. v súvislosti s kybernetikou. Informačný proces uskutočňujú základné informačné inštitúcie: knižnice, bibliografické inštitúcie, strediská vedeckých a technických informácií. Jedným z prostriedkov na získanie informácií sú knižnice. Z knižnice si možno knihy vypožičať domov, študovať v študovni, alebo si písomne vypožičať z iných knižníc.

Toto sú primárne informačné pramene originálne a nespracované.
Knihy hľadáme podľa signatúry (označenia) v katalógoch. tie môžu byť:
-autorské (menné)
-vecné (predmetové)
-systematické (zoznam lit. istého odb.)
-katalóg periodík (časopisy a noviny)

Katalógový lístok je sekundárny informačný prameň. Knižnice poskytujú bibliografie - zoznamy literatúry o danej téme, a rešerše - prehľady, súpisy poznatkov údajov o istej téme. Sú to terciárne informačné pramene. Najväčšími knižnicami u nás sú knižnica Matice Slovenskej v Martine a Univerzitná knižnica v Bratislave.

Na spracúvanie a uchovávanie informácií sa používajú diár a denník. Diár - denný zápisník - zapisujeme úlohy, ktoré máme vykonať. Denník - doň sa v časovom slede zapisujú zážitky z uplynulého dňa.

Výpisky (excerpty) sa robia na záznamové (excerpčné) lístky formátu 10,5x15 cm. Zvyčajne je to jednoucelená myšlienka alebo citát, anotácia. V hornej časti je heslo, v dolnej sú identifikačné údaje (prameň): autor, názov knihy, miesto, vydavateľ, rok vydania, strana, dátum zápisu. Pri článkoch z novín a časopisov uvedieme autora, názov článku, názov časopisu, ročník, rok vydania, číslo, stranu a dátum zápisu. Napr.: Shakespeare, W.: Hamlet, Bratislava, Tatran, 1997, s.44. Poznatky zaraďujeme do kartotéky.

Kartotéka - lístkovnica - musí byť prehľadná, systematická a pritom jednoduchá.

VÝZNAM RÉTORIKY V SÚČASNOSTI. DRUHY REČNÍCKYCH ÚTVAROV. PREDNES TVORBY REČNÍCKEHO PREJAVU.

Rétorika:
-je náuka o vlastnostiach hovoreného prejavu o umení hovoriť
-hovoriť by sme mali zaujímavo, presvedčivo a logicky

Rečnícky štýl:
-je štýl verejný, kde hlavný dôraz sa kladie viac na spôsob prednesu ako na obsah
-dobrý rečník prejav má kratší rozsah, zaujímavý obsah, prehľadnú kompozíciu a štylizáciu, možnosť využitia mimojazykových prostriedkov, ako sú mimika a gestikulácia

Druhy rečníckych útvarov:
-rozlišujeme agitačné, náučné a príležitostné žánre rečníckeho štýlu
-agitačné - propagačné - politická a súdna reč
-náučne - prednáška, referát, koreferát
-príležitostné - spoločenský príhovor, slávnostné a smútočné prejavy

Proces tvorby rečníckeho prejavu
1.zhromažďovanie faktorov - funkciu je niečo vysvetliť, zapôsobiť, presvedčiť, zmobilizovať k činnosti, pobaviť
2.kompozícia - má byť prehľadná a stručná
3.štylizácia
4.spôsob nacvičenia
-ak má prejav zapôsobiť, prednáša sa spamäti
-používanie mimiky, gestikulácie (ale prirodzene!!)
5.prednes
-rečnícky prejav musí zaujať už hneď prvou vetou
-pozor na správne oslovenie!
-možné spôsoby úvodu: výrokom, mottom, otázkou, príhodou, príbehom, definíciou, správou z novín

DRUHY OPISU A CHARAKTERISTIKY. POROVNAJTE ZHODNÉ A ROZDIELNE ZNAKY. UPLATNENIE V JAZYKOVÝCH ŠTÝLOCH A SLOHOVÝCH POSTUPOCH

Opisný slohový postup je svojou štruktúrou najbližší k informačnému slohovému postupu. Vzniká tak, že podávateľ vyberá pre svoj prejav vonkajšie alebo vnútorné znaky, črty a vlastnosti osoby, veci, alebo javu a zachytí ich tak, ako ich vidí.
Charakteristickými znakmi sú: nesúdržnosť, výpočet vlastností, zrozumiteľnosť poradia slov alebo viet v súvislom texte (ak nejde o opis pracovného postupu).

Opis je jazykový prejav, ktorým sa majú jednoducho a výstižne vyjadriť hlavné a podstatné znaky predmetu alebo javu. Môže byť statický (opisuje objekt v stave pokoja), alebo dynamický (opisuje predmet v pohybe alebo následnosť činností pri pracovnom postupe). Ak sa nehybný objekt opisuje tak, ako ho vníma pohybujúca sa osoba, ide o opis s dejovým rámcom. Je častý v reportáži a v umeleckej literatúre.

Pri opise zložitejšieho prístroja alebo pracovného postupu býva často zmiešaný útvar statického a dynamického opisu - ide o hybridný opis (reportáž).
Opis poznáme:
1.jednoduchý - používa hovorové slová a termíny, ktoré pochopí aj laik, základné vonkajšie znaky (objektívny)
2.odborný - používa odbornú terminológiu daného odboru (opis stroja, odborný opis nového stroja). (subjektívny)
3.umelecký - oboznamuje čitateľa s vlastnosťou spoločenských a prírodných javov, s vlastnosťami postáv. Používa umelecké prostriedky ako metafory, epitetá, prirovnania...
Základné jazykové prostriedky opisu sú:
­podstatné mená,
­prídavné mená,
­príslovky spôsobu a miery,
­slovesá
Štylizácia závisí od druhu opisu. V statickom odbornom opise prevláda menné vyjadrovanie, trpný rod a polovetné príčasťové konštrukcie. V opise pracovného postupu prevláda slovesné vyjadrovanie v 2. osobe množného čísla rozkazovacieho spôsobu alebo v 1. osobe množného čísla oznamovacieho spôsobu. Je potrebné používať rovnakú slovesnú osobu a dodržiavať časovú následnosť činností.
Opisný slohový postup sa používa v návodoch, opisoch, posudkoch, životopisoch, charakteristikách, reportážach a pod.
Charakteristika patrí k opisnému slohovému útvaru. Vystihuje základné, podstatné, typické - charakteristické znaky predmetu, javu alebo človeka.
Priama charakteristika - vymenovanie charakterových vlastností človeka. Má byť presným zhrnutím kompletného pozorovania a objektívneho hodnotenia osoby. (skúpy, hlúpy)
Nepriama charakteristika - vystihuje vlastnosti človeka a jeho konania. Charakter človeka podlieha vplyvom prostredia, sociálnej skupiny, preto možno hovoriť okrem individuálnej charakteristiky aj o skupinovej charakteristike.
Objektívna charakteristika - hodnotenie komplexné a nezávislé (pozitívne aj negatívne).
Subjektívna charakteristika - iba niektoré vlastnosti (pozitívne).
Karikatúra - zveličenie niektorej vonkajšej alebo vnútornej vlastnosti (Fejtón).
Posudok - druh administratívnej charakteristiky, hodnotenia osoby. V posudku sa kriticky hodnotia pracovné schopnosti a výsledky človeka, jeho odborné vedomosti a povahové vlastnosti. Charakteristika viac zovšeobecňuje, je to vlastne porovnávací opis.

PREDNES AKO ROVNOCENNÁ ZLOŽKA OBSAHU A ŠTÝLU REČNÍCKEHO PREJAVU. SPÔSOB NÁCVIKU A HLAVNÉ ZÁSADY PREDNESU. MIMOJAZYKOVÉ PROSTRIEDKY PREDNESU (UMELECKÝ

Rétorika
-je náuka o vlastnostiach hovoreného prejavu o umení hovoriť
-hovoriť by sme mali zaujímavo, presvedčivo a logicky

Žánre rečníckeho štýlu - poznáme 3 základné:
1.)agitačné: politická reč, súdna reč
2.)náučné: prednáška, referát, koreferát
3.)príležitostné: spoločenský príhovor, smútočný prejav, slávnostný prejav

Kompozícia prejavu je klasická - úvod, jadro, záver; pričom úvod a záver sa hovorí naspamäť.

Cieľom úvodu je vzbudiť pozornosť a zaujať už v prvej vete. Môžeme začínať citátom, definíciou, rečníckou otázkou, príbehom.. V jadre prejavu musíme zachovať logickú postupnosť a nadväznosť:
1.logická nadväznosť
2.názornosť, konkrétnosť, zrozumiteľnosť
3.zdôrazňovanie a ozdobné rečnícke figúry - udržiavajú pozornosť poslucháča

Záver prejavu závisí aj od témy prejavu, súvisí s úvodom. V závere môžeme zhrnúť hlavné myšlienky, vyzvať k činnosti, pochváliť poslucháčov, alebo vyvolať smiech, čo je náročné. Rečník musí vedieť, čo stojí za hovorenie a poznať to dobre, musí byť úprimný, vložiť do témy vlastné presvedčenie a hovoriť k veci, prirodzene a pútavo.

Podľa funkcie prejavu poznáme modely:
a)vysvetľujúci
1.)uveďte cieľ, dôvod prejavu
2.)vložte fakty
3.)vyvoďte závery
b)mobilizujúci
1.)ukázať na záporný jav
2.)ukázať ako ho napraviť
3.)žiadať o spoluprácu

Funkcia, cieľ prejavu:
­vysvetliť, objasniť
­zapôsobiť a presvedčiť
­zmobilizovať k činnosti
­pobaviť

Fázy tvorenia prejavu:
1.)zhromažďovanie faktov
2.)kompozícia
3.)štylizácia - pôsobivá
4.)spôsob nacvičovania prednesu
5.)samotný prednes

Predes je rovnocennou zložkou prejavu. Pri čítaní treba rešpektovať dĺžne, prízvuk na prvej slabike, správne artikulovať (nutnosť vylepšovať). Pri prednese a vôbec, pri ústnom prejave, využívame aj mimojazykové prostriedky: mimiku a gestikuláciu. Musia byť funkčné, prirodzené, vyplývajúce z myšlienky. Pauzy nesmú v prejave pôsobiť rušivo. Tempo má byť primerané, podľa obsahu a funkcie prejavu. Rečnícky štýl má blízko k publicistickému štýlu, lebo jeho štýl je tiež zrejmý.

KLASIFIKÁCIA VETNÝCH ČLENOV, PRAVIDLÁ INTERPUNKCIE VIET

Vetné členy delíme:
-základné (hlavné) vetné členy
-rozvité vetné členy

PODMET je základný vetný člen. Vyjadruje činiteľa, pôvodcu deja alebo nositeľa stavu a vlastnosti. Spolu s prísudkom tvorí prisudzovací sklad. Rozvíjací vetný člen k podmetu je prívlastok alebo doplnok .Vo vete môže byť vyjadrený alebo nevyjadrený.
Vyjadrený môže byť - pods. menom v N alebo G, slovesným pods. menom, príd. menom v N, spodstatneným príd. menom, činným aj trpným príčastí, zámenom, číslovkou, neurčitkom slovesa a citoslovcami. Nevyjadrený podmet odkazuje tvar slovesa v prísudku. Ak nemôžeme vo vete doplniť presný podmet, hovoríme o vetách so všeobecným podmetom.

PRÍSUDOK je základný vetný člen, ktorým sa vyjadruje činnosť, stav alebo vlastnosť podmetu.

Spolu s podmetom tvorí prisudzovací sklad.
Prísudok môže byť:
Xslovesný - jednoduchý, zložený - je vyjadrený plnovýznamovým slovesom
Xneslovesný - menný, slovesno-menný
Menný prísudok sa skladá z neplnovýznamového slovesa a mennej časti.

PREDMET rozvíja sloveso tak, že pomenúva vec, na ktorú prechádza dej nadradeného slovesa.
Býva:
Xpriamy - bezpredložkový akuzatív
Xnepriamy - vo všetkých pádoch okrem N a A s predložkou.
Okrem toho môže byť:
Xholý
Xrozvitý
Xviacnásobný
Predmet je vyjadrený - pods. menom (okrem N), spodstatneným príd. menom, slovesným pods. menom, zámenom, príd. menom, príčastím, číslovkou.

PRÍVLASTOK rozvíja nadradené pods. meno v úlohe hociktorého vetného člena. ak sa zhoduje s nadradeným pods. menom v rode, čísle a páde o zhodný prívlastok. Obyčajne stojí pred pods. menom. Ak sa v týchto kategóriách nezhoduje, ide o nezhodný prívlastok. Stojí za pods. menom.
Môže byť:
Xholý
Xrozvitý
Xviacnásobný
Prívlastok je vyjadrený: príd. menom, zámenom, číslovkou, príčastím, pods. menom
Prechodný prívlastok je vyjadrený: pods. menom, príslovkou, neurčitkom slovesa.

PRÍSLOVKOVÉ URČENIE - vyjadruje rôzne okolnosti alebo vlastnosti deja.
Poznáme prísl. určenie:
Xmiesta
Xčasu
Xspôsobu
Xpríčiny

ŠTÝLOVÉ ROZVRSTVENIE SLOVNEJ ZÁSOBY A JEHO VYUŽITIE ( NEOLOGIZMY, ARCHAIZMY, TERMÍNY, SLANG..., EXPRESÍVNE SLOVÁ SYNONYMA ANTONYMA, HOMONYMA, FRAZEOLO

Slovná zásoba je súhrn všetkých slov, ktoré sa v danom jazyku používajú. Slová sú v nej v mnohých vzťahoch. Delíme ich:
a)Podľa vecného významu:
Xplnovýznamové - neplnovýznamové ( 10 slovných druhov)
Xjednovýznamové - viacvýznamové
Xodvodené - neodvodené, zložené
Xsynonyma - slová ktoré majú podobný význam
Xhomonyma
Xantonyma - slova opačného významu
b)Podľa dobového výskytu:
Xneologizmy - vznik v umeleckej literatúre ich cieľom je aktualizovať ozvláštniť výraz.
Xzastarané, archaizmy, historizmy.
c)Podľa príslušnosti k štýlovej vrstve:
Xneutrálne - nevyjadrujú žiaden citový vzťah
Xštylisticky príznakové
­spisovné - odborné, básnické, hovorové
­nespisovné - vulgárne, žargónové
d)Podľa expresivity:
Xneutrálne
Xcitovo zafarbené
Štýlové rozvrstvenie slovnej zásoby

Slovná zásoba:
Xzákladná (1000 - 1500 slov)
Xindividuálna
-rozdielna
-aktívna - rozumieme a bežne používané
-pasívna - nepoužívame bežne

A- archaizmy, Po - poetizmy, T- termíny,
C - cudzie slová, N - neologizmy, Pf - profesionalizmy,
S- slang, D- dialektizmy, Ž(A) - žargón, argol, V - vulgarizmy

ČASOVO PRÍZNAKOVÉ SLOVESÁ

Neologizmy - čiže novo vznikajúce slová sú domáce (množina, samoobsluha ) a cudzie (windsurfing, vitamín). Sú nové slova v jazyku vznikajú v umeleckej literatúre s cieľom aktualizovať a ozvláštniť výraz. Opačné postavenie ako neologizmy majú zastarané slová, historizmy a archaizmy.

Zastaralé slova- veci a javy, ktoré pomenovávali, dostali iné pomenovanie (merba - geomet.)
Historizmy - veci a javy, ktoré pomenuvávali, zanikli (šesták, dôran, župan). Dajú sa zaradiť do príslušného historického obdobia, využívajú sa na charakterizovanie epochy, prostredia, reči ako charak. Prostredia.
Archaizmy - charakterizujú určité obdobie. Slová alebo slovné spojenia, ktoré sa v súčasnosti nepoužívajú
Slovnú zásobu obohacujú:
prevzaté slová- pri nich nepociťujeme cudzí pôvod ako autobus, garáž. Cudzie slová - pri nich pociťujeme cudzí pôvod. ( reserve, ofsajd )
K cudzím slovám patria aj internacionalizmy (kosínus, emócia)
Expresívne slová - sú citovo zafarbené môžu byť kladne znejúce, záporne hanblivé, zhoršujúce
Väčšina slov slovnej zásoby spisovného jazyka sa používa vo všetkých funkčných štýloch, komunikatívnych situáciách bez obmedzenia. Sú to štylisticky neutrálne (bezpríznakové) slová.
Citovo zafarbené slová, expresívne slová majú zjemňujúci a zhoršujúci význam. Používajú sa iba v úzkom osobnom styku.
Synonyma - rovnoznačné - sú to slová lit. Majú rozdielny tvar, ale podobný
význam. Rôzne znejúce slová s približne znejúcim významom
(lakomí, skúpy)
Homonyma - rovnozvučné- rovnako znejúce slová s rôznym významom (hlava,
koruna)
Antonymá - slová protikladného významu( biely- čierny)= opozitá- hore-dole,
Frazeologizmy - ustálené slovne spojenie slov ktoré majú obrazný prenesený
význam (ako by hrach na stenu hádzal)
Podľa pôvodu môžu byť - ľudové, intelektuálne, europeizmy

UPLATNENIE JAZYKOVÝCH ŠTÝLOV A SLOH. POSTUPOV V JAZYKOVEJ PRAXI

UPLATNENIE JAZYKOVÝCH ŠTÝLOV A SLOH. POSTUPOV V JAZYKOVEJ PRAXI. VZŤAH SLOH. ÚTVAROV A FUNKČNÝCH ŠTÝLOV. SPISOVNOSŤ A NESPISOVNOSŤ VYJADROVANIE.

Štýl je cieľavedomý výber a usporiadanie jazykových prostriedkov s ohľadom na funkciu a situáciu prejavu. Väčšina jazykových prostriedkov je spoločná pre všetky funkčné jazykové štýly ma však vlastné, osobitné, charakteristické jazykové prostriedky. Napriek tomu štýly na seba vzájomne pôsobia. Funkčné štýly sú buď verejného alebo súkromného styku.

Hovorový štýl je jediný štýl súkromného styku. Realizuje sa prevažne ústne. Využíva všetky slová slovnej zásoby i nespisovné. Je charakteristický spontánnosťou, nepripravenosťou. Špecifickou črtou je možnosť používať aj mimojazykové prostriedky. Uplatňuje sa v rozprávacích sloh. Postupoch

Administratívny slohový štýl je písomný štýl verejného styku. Čoraz viac ustaľuje svoju formu.

Jeho hlavným znakom je: vecnosť, skutočnosť, prehľadnosť.

Náučný (odborný) štýl sprostredkuje odborné informácie a vedecké poznatky. Jeho charakteristickou črtou je písomnosť. Táto vlastnosť sa uplatňuje aj vtedy, keď sa realizuje ústne. Prevládajú termíny, domáce pomenovanie, cudzie slová, hybridné slová i doslovné preklady. Používa sa vo výkladovom sloh. postupe.

Publicistický (novinárky) štýl sa používa v oblasti publicistiky. Charakteristické znaky sú písomnosť, informatívnosť, aktualizovanosť, zrozumiteľnosť. Má nielen informovať, ale aj presviedčať, poučovať a zaujať. Rečnícky štýl : má formu ústneho prejavu. Využíva aj mimojazykové prostriedky

Umelecký štýl zahrňuje slovesné prejavy, ktoré popri informačnej funkcií plnia aj umeleckú funkciu. Využíva aj citovo podfarbené slová, básnické prostriedky.

Rozlišujeme štyri základné sloh. postupy: informačný, opisný, výkladový (úvahový), rozprávací, ktorí sa uplatňujú v slohových útvaroch (žánroch). Jednému modelu však nezodpovedá vždy iba jeden sloh. postup, preto hovoríme o hybridoch

Môže byť vyjadrené - príslovkou, bezpredložkovým alebo predložkovým pods. menom.
PRÍSTAVOK - voľný zhodný prívlastok vyjadrený podstatným menom a stojací sa nadradeným menom. Prístavok pomenúva z iného hľadiska to, čo už bolo pomenované prvým podst. menom. Zvyčajne je rozvitý a nadradeného podst. Mena ho oddeľujeme čiarkami. Takýto prístavok môžeme aj vynechať a zmysel vety sa nenaruší.

DOPLNOK
­predmetový -viaže sa na predmet
­podmetový- viaže sa na podmet

Slohové štýly a postupy

Štýly:
1.súkromného styku
Xhovorový - (subjektívny) bežný styk, spisovný jazyk, slang, dialektizmu
2.verejného styku
Xnáučný (odborný) - (objekt) odborné výrazy, odb. termíny (odborný opis)
Xadministratívny - (prísne objekt) v úradoch, oficiálne tlačivá, stručný
Xpublicistický (novinársky)- objekt.
- subjekt) slová sú známe (reportáž)
Xumelecký - (subjekt) slová citovo zafarbené, slang, nárečie ( opis prírody, charakteristika)
Xrečnícky - je určený verejnosti, spisovný jazyk, expresívne slová (opis, charakter)

Postupy:
1.Informačný: obsah tvoria stručné údaje - kto, kedy, čo?
útvar: správa, oznámenie, pozvánka
2.Rozprávací: udalosti, záväzky, ktoré podávame v časovom slede ( dramatický trojuholník), využíva sa priama reč, prirovnania, rozprávanie je v 1 a 3 osobe, gradácia, nedokončené vety
útvar: rozprávanie, poviedka, novela, fejtón
3.Opisný: obsah tvorí vonkajšia a vnútorná charakteristika
Útvar: opis, životopis, charakteristika, návody
4.a)Výkladový zameriava sa na vnútorné vzťahy, je objektívny
útvar: výklad, prednáška, odb. referát
b) Úvahový: zameriava sa na vnútorné vzťahy, pripúšťa subjektívne hodnotenie
útvar: úvaha, komentár, úvodník, diskusný príspevok