Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

BRANDY – COGNAC - ARMAGNAC

Brandy je lihovina, vyrobená destilací fermentované šťávy hroznů vinné révy. Brandy se vyrábí po celém světě, zejména v Evropě. Brandy musí zrát v sudu min. ½ roku- nedostatečná a nekvalitní barva, dobarvuje se.. Jediným povoleným barvivem je karamel.

Značky:
- Carlos I.: (Španělsko) patří k nejznámějším Evropským brandy.

- Soberano, Tores: (Španělsko)

- Metaxa: (Řecko) kvalita se značí počtem *** na etiketě. Není vlastne brandy, je to pouze vinný destilát, který se liší použitím Muškátového vína v průběhu zrání.

- Napoleon: (Francie) různé druhy kvality.

- Azbach: (Německo)

- Gruzinské Brandy: (Gruzie)

- Grappa : (Itálie) – jediné brandy na světě, které má čirou i nazlátlou barvu. Servis chlazená, nebo v pokojové teplotě. Candollini Grappa se vyrábí v Fratelli Branca Distillery v Miláně a je ochucena medem. Má slabě nažloutlou barvu.

Standardní míchané nápoje:
Side Car, Brandy Alexander, Stinger


Armagnac

- * JZ Francie
- výroba z hrozn. Vína typu Folle Blance, Ugni Blanc a Colombard. Po destilaci zraje v dubov. sudech po dobu min. 18 měs.
- je to vlastně chudší příbuzný Cognacu.
- Značení stáří ......*** 3 roky, VSOP 5 let, XO 6 let, Hors´d Age 10 let.

Značky:
De Montal,
Larressingle,
Sempe,
Janneau,

Cognac je vinný destilát, který byl vyroben jen z nejkvalitnějších hroznů vinné révy (90% typu Ugni Blanc), dále pak Colombard a Picpoul. To zaručí víno s nízkým obsahem alkoholu a vysokou aciditou. Vše z 6 oblastí středozápadní Francie( Grande champagne, Petite champagne, Borderies, Fins Bois Bons Bois, Bois Ordinaires). Město Cognac se nachází v centru, také sem zapadají 2 ostrovy při pobřeží Francie v Atlantickém oceánu, kde se pěstuje vinná réva. Tato oblast je přesně vymezena zákonem již po dobu 100 let. Není dovoleno zalévat vinnou révu. Po vymačkání následuje fermentace asi jeden týden v kovových tancích.

Zrání v sudech z Limousinských dubů musí trvat min. 2 roky a je úředně kontrolováno. Stáří stromu je min. 80 let. Z jednoho stromu se vyrobí pouze 4 sudy. Velikost sudů je úředně ustálena na 350 litrů. Dřevo z dubových lesů Limousin se po 3 letém sušení používá na výrobu sudů. Při destilaci je na 100 litrů 70 % pálenky, ze které bude později koňak, zapotřebí 100 kg. uhlí, nebo 2/3 m3 dřeva. Dnes se použ. většinou elektrika. Zpravidla všechny koňaky jsou směsi. Koňaky se ředí navzájem, vodou jen vyjímečně - používá se pouze ve velmi malém množství k dosažení požad. obj. % alc.
Cognac tvoří pouze 10% destilátů konzumovaných po celém světě.

Největší výrobci:
1) Hennessy – No. 1 v U.S.A. (přes 55%), v roce 2001 přepraveno přes 38 mil. lahví.Zakladatel byl Ir. Roční produkce cca. 43.000.000 lahví. Největší odběratel v Evropě je Irsko. V roce 2005 se bude láhvovat nejstarší cognac z firmy Hennessy – vintage 1893. Přes 40 sklepů, kde je uloženo skoro 260.000 sudů o obsahu 350 l. Spolupracuje se 27 destilérkami, odkud zkupuje Eaux-de-Vie. Z toho pouze 3 jsou vlastní. Spolupráce s 1.700 pěstiteli vinné révy, což představuje cca. 25.000 ha.

2) Remy Martin

3) Martell

4) Courvoisier

5) Godet – Godet Pearadise-Poire, sladký s příchutí čerstvých hrušek. Velmi oblíbený mezi teenagery a dámy.

6) Camus

- Hennessy V.S. tvoří 60% celosvětové produkce koňaků V.S.
- Remy Martin V.S.O.P. tvoří přes 80 % celosvětové produkce koňaků V.S.O.P.

Sklizeň vinné révy je v říjnu, destilace pouze v období od 1.10. – 31. 3. První destilace trvá okolo 10 hod. 12 kg hroznového vína => 9 l. vína => 1 l. Eaux de vie. Po 20 letém zrání v sudech se ½ obsahu vypaří-Angel Shares.

První destilace trvá okolo 12 hod. a jejím výsledkem je 30% destilát. Následuje druhá destilace. Po destilaci ještě není koňak – název Eaux-De-Vie – destilát čiré barvy s obs. alkoholu 70%. Mladá Eaux de vies zrají v mladých barelech. Stará Eaux de vies, zrají v starých barelech-sudech. V průběhu stárnutí se vypařují alkohol. páry = Angel Shares.
( ročně kolem 4-5 %).Sklepy jsou postaveny s úrovní zemského povrchu, každým sklepem většinou protéká řeka, kvůli zachování stále stejné vlhkosti a teploty. Ve firmě Remy Martin se měsíčně vypaří cca. 10.000 lahví! Ve firmě Hennessy se ročně vypaří kolem 23.000.000. lahví. To znamená kolem 10 % ztrát každý rok.

Když je vývoj Eaux de Vies ukončen, následuje jejich vzájemné promíchání, chutnání a harmonické ladění přes 200 různých typů Eaux de Vies. Výsledkem je Cognac. Tento Cognac je poté přemístěn do obrovských barelů (350 l) a zraje ještě min. 12 měsíců.

Mladé cognacy je někdy třeba naředit trochou destilované vody kvůli dosažení požadovaného obsahu alkoholu. Starší se někdy musí částečně obarvit trochou karamelu, kvůli zachování stále stejné barvy.
Pokud na lahvi uveden název FINE CHAMPAGNE, to znamená, že vinná réva pochází pouze z oblastí Grande Champagne a Petite Champagne.

Označení doby stáří:
V.S. (Very Special)- signalizuje, že nejmladší koňak ve směsi je 2-4 letý., nejstarší 8 letý. Zraje v nových barelech.
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale)- jsou příslibem nejmladšího koňaku 4-6 letého o průměrném stáří 8-15 let. Zraje ve starých sudech.
Cordon Bleu, Triomphe, X.O.apod.obsahují nejmladší koňak 6 letý,(10 let u Hennessy) průměr však dosahuje 11 až 40 let. Vývoz hlavně Asie. Zraje v nových sudech.
Ty nejlepší produkty jsou směsi až 100 letých koňaků – Hennessy Richard, Remy Martin Louis XIII. Nejmladší cognac má 40 let, nejstarší 100 a více. Zraje ve starých sudech.

Servis:
Podáváme v typických sklenkách na Brandy, tzv. Brandy Snifter-Ballon glass (Napoleonka, Koňakovka).
Odborníci pijí koňak ze speciální degustační sklenky na stopce s baňkou a zúženým hrdlem (Tullip glass)
Vinné destiláty se nechladí=>podávání v pokojové teplotě(neat). Někdy i s kostkou ledu. Servis se sklenicí ledové vody na straně by měl být samozřejmostí.
Skleničku nikdy nenahříváme!!!
Nejlépe si vychutnáme cognac ráno, mezi 11-13hod. Teplota kolem18-21°C
Cognac uchováváme nastojato, ne v leže. Po otevření dobré cognac nevystavovat slunci a světlu-ztráta aroma a barvy.

Ochutnávání:
1) OČI
2) NOS
3) JAZYK a ÚSTA ochutnávat špičkou jazyka.

Nejvhodnější sklenkou je Tullip Glass, ale i Snifter.
Oblíben také servis „On the Rocks“
Nejen jako digestive, ale i v long drincích se sodou, nebo Tonicem, do cocktailů ( Avocado juice, sugar syrupe, Hennessy V.S.).
Cognac je velice vhodným doplňkem k doutníkům. Je to pití, se kterým se nemá spěchat.

Žádné komentáře:

Okomentovat