Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KÁVA

Jde o nápoj povzbuzující, nahořklé chuti. Nevýhodou kávy je to, že je mastná, žloutnou po ní zuby, obsahuje kofein a je močopudná. Ke každému šálku kávy bychom měli vypít alespoň stejné, nebo větší množství vody.
Na světě existují pouze 2 typy kávy, ale několik stovek značek. Možno koupit i kávu s výrazně nižším podílem kofeinu. Zrna se máčí do speciální tekutiny a chemické látky, která na sebe váže kofein.

Průměrné množství kofeinu v jedné porci(v miligramech).
-Espresso – 120
-filtrovaná káva – 80
-instantní káva – 65
-káva bez kofeinu – 3

Pro srovnání uvádím několik dalších nápojů, které běžně konzumujeme:
-černý čaj – 50
-instantní čaj - 20
-iced tea - 60
-kakao – 5
-Coca-Cola -45
-Diet Coca-Cola -45

A) Robusta..........levnější a méně kvalitní druh kávy. Je obsažena téměř ve všech levnějších kávových směsích. Mírně nakyslá a kořeněná chuť. Cena se odvíjí od vzájemného poměru Arabica : Robusta.

B) Arabica...........nejkvalitnější druh kávy na světě. Výrazná kávová příchuť, tmavší barva, ušlechtilá a vyvážená chuť. Pěstování především v Caribicu, latinské Americe, Jižní Americe, Východní pobřeží Afriky, Hawaii a dálný Východ. Ty nejkvalitnější a nejdražší kávy jsou pouze směsi káv typu Arabica.

Značky:
100% Arabica – Illy,
Lavazza,
Davidoff,
Musseti,

Žádné komentáře:

Okomentovat