Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

CHAMPAGNE

Vyrábí se pouze ve Francii v oblasti Champagne - okolí města Remeš.

Výroba:
Za zakladatele je považován francouzský mnich Dóm Perignon, který zapomněl dobře uzavřené lahve s vínem ve sklepích svého kláštera a po delší době je objevil a zjistil, že víno nádherně perlí.
Směs Cuvéé a Tirážního likéru se naplní do lahví, ty se uzavřou, opatří Agrafou a vleže uloží do sklepů, probíhá Šampanizace. Ušlechtilé kvasinky přetvářejí cukr obsažený ve víně na alkohol za uvolňování CO 2 . Postupem času kvasinky hynou, vzniká sediment a uvolňuje se barva a aroma. Tlak v lahvích je až 5 (!) atmosfér.
Ke konci Šampanizace se vše přesune do speciálních stojanů, každou lahví otáčet. Když je lahev hrdlem dolu, následuje Degoržování, přidání Dozážního likéru, zazátkování 3 vrstvým korkem a znovu krátkodobé zrání ve sklepích, aby obsah dokonale prozrál.

CUVÉE - směs 3 vín typu Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.

TIRÁŽNÍ LIKÉR - cukr rozpuštěný ve víně+speciální ušlechtilé kvasinky.

ŠAMPANIZACE - druhotné kvašení v lahvích.

DEGORŽOVÁNÍ - oddělení sedimentu. Hrdlo lahve se podchladí v mrazícím roztoku(-20°C)

DOZÁŽNÍ LIKÉR - víno s cukrem obohacené koňakem.


Značky:
- Dóm Perignon
- Taittinger
- Moet Chandon
- Mumm’s
- Veuve Clicquot
- Perrier Jouet
- Pieper Heidesik

Servis:
- ve vychlazených flétnách o obsahu do 1,5 cl. Teplota 3-5 C. Skleničky nikdy nesmíme předmrazit-ztráta perlení. Oblíben servis s čerstvou jahodou, nebo kaviárem, ale není to gastronomicky správné.

t. c. SEKT

Výroba po celém světě. Není tak kvalitní, jako champagne. Možno vyrábět i champagnizační metodou.

Označení sladkosti:

-Brut: nejsušší
-Sec: suché
-Demi Sec: polosuché
-Demi Doux: polosladké
-Doux: sladké

Značky:
- Korbel (USA)
- Metternich (Německo)
- Asti (Italie)
- M Chandon (Francie,)
- Louis Girardot (Francie, Č.R)

Žádné komentáře:

Okomentovat