Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

INFORMATIKA, HĽADANIE, SPRACOVANIE, UCHOVÁVANIE INFORMÁCIÍ, VÝPISKY, KARTOTÉKA.

Informácia - pochádza z lat. informare = utvárať, odovzdávať predstavu. Informáciu chápeme v dvoch významoch:
1.v širšom zmysle značí akýkoľvek údaj, poznatok, správu, oznámenie, fakt
2.v užšom zmysle sú to údaje dôležité pre užívateľa, obohacujú jeho poznanie.

Informatika - je nový študijný, profesiový a vedný odbor, ktorý sa zaoberá informáciami. Vznikla v 50 rokoch 20. stor. v súvislosti s kybernetikou. Informačný proces uskutočňujú základné informačné inštitúcie: knižnice, bibliografické inštitúcie, strediská vedeckých a technických informácií. Jedným z prostriedkov na získanie informácií sú knižnice. Z knižnice si možno knihy vypožičať domov, študovať v študovni, alebo si písomne vypožičať z iných knižníc.

Toto sú primárne informačné pramene originálne a nespracované.
Knihy hľadáme podľa signatúry (označenia) v katalógoch. tie môžu byť:
-autorské (menné)
-vecné (predmetové)
-systematické (zoznam lit. istého odb.)
-katalóg periodík (časopisy a noviny)

Katalógový lístok je sekundárny informačný prameň. Knižnice poskytujú bibliografie - zoznamy literatúry o danej téme, a rešerše - prehľady, súpisy poznatkov údajov o istej téme. Sú to terciárne informačné pramene. Najväčšími knižnicami u nás sú knižnica Matice Slovenskej v Martine a Univerzitná knižnica v Bratislave.

Na spracúvanie a uchovávanie informácií sa používajú diár a denník. Diár - denný zápisník - zapisujeme úlohy, ktoré máme vykonať. Denník - doň sa v časovom slede zapisujú zážitky z uplynulého dňa.

Výpisky (excerpty) sa robia na záznamové (excerpčné) lístky formátu 10,5x15 cm. Zvyčajne je to jednoucelená myšlienka alebo citát, anotácia. V hornej časti je heslo, v dolnej sú identifikačné údaje (prameň): autor, názov knihy, miesto, vydavateľ, rok vydania, strana, dátum zápisu. Pri článkoch z novín a časopisov uvedieme autora, názov článku, názov časopisu, ročník, rok vydania, číslo, stranu a dátum zápisu. Napr.: Shakespeare, W.: Hamlet, Bratislava, Tatran, 1997, s.44. Poznatky zaraďujeme do kartotéky.

Kartotéka - lístkovnica - musí byť prehľadná, systematická a pritom jednoduchá.

Žádné komentáře:

Okomentovat