Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VODKA

Vodka je bezbarvá, chuťově neutrálni lihovina, která se vyrábí převážně z obilí, někdy i brambor (Chopen vodka z Polska). Současné nejprodávanější značky Vodky obsahují kolem 30 mg. ochucujících látek v jednotce – Whisky a Cognac asi 2.600 mg. Původní vlastí vodky jsou Rusko a Polsko, které se předhánějí v získávání důkazů, kdo nápoj připravil poprvé…..Důležité je, že v obou zemích se Vodka připravovala dostatečně alkoholicky dotovaná, aby při přepravě v zimních měsících úspěšně čelila extrémně nízkým teplotám. Vodka nezraje. Některé druhy Vodky se po destilaci filtrují přes bloky dřevěného uhlí. Téměř všichni výrobci Vodky vyrábí též ochucené varianty.

Značky:
- Absolut – švédská vodka na bázi pšenice.Absolutně bezbarvá láhev se vyrábí v továrně, v níž vznikaly i původní lahve určené pro lékařské účely. Témýěř 70 % produkce do USA. Produkce i ochucených vodek – Citron, Black Currant, Mandarin, Red Pepper, Vanilla, Raspberry, Pear, New Orleans
(k dostání pouze v USA, příchuť Mango s pepřem). Nejkvalitnější produkt firmy Absolut se jmenuje Level. Neni k dostání na trhu v ČR.

- Ciroc – velmi kvalitní vodka z Francie, výroba z viné révy.

- Finlandia – vysoce kvalitní vodka z Finska. Použité obilí zraje za krátkého, leč intenzivního severského léta, kdy slunce téměř nezapadá a dovoluje ječmenu uzrát do neporovnatelné jakosti. Voda použitá k přípravě, vyvěrá z hlubin 180 m a je filtrována přes přírodní vrstvu ledovce. Produkce Čirá 40%alc. , 50%alc.(pouze Duty Free), Čirá{860kj/1cl}, Cranberry{960 Kj/1cl} a Lime{915Kj/1cl}, novinkou je Finlandia Mango, která je už k dostání v zbrusu nových lahvích zatím pouze v USA. Ve znaku má soby a červený puntík.

- Stolichnaya - pochází z Ruska. Je třikrát filtrována přes dřevěné uhlí ze stříbrné břízy.

- Smirnoff – založena v Rusku, nyní USA. Jedna z nejprodávanějších vodek na světě. Po Bacardi patří k nejprodávanější lihovině na zeměkouli.Filtrace 8 hod. přes 7 t. blok dřevěného uhlí. 1. cocktail namixovaný v USA ze Smirnoff byl Moscow Mule – Ginger Ale + Smirnoff.

- Grey Goose – pochází z Francie. V současnosti jedna z nejkvalitnějších vodek na Zemi. (cca. € 35). Velice oblíbená v USA. Je 5x destilována, ředí se vodou přírodně filtrovanou přes Champagne lime stone-pískovec z oblasti Chmpagne. Příchutě i Vanilla, Orange, Lemon

- Belvedere – polská vodka vyráběná ze 100% z žita. Destilace 3x.

- Zubrowka – ochucena speciální travinou Tomkou vonnou, z Bělovesského pralesa.

- Skyy - z USA, lahvuje se do tmavě-modrých lahví se stříbrnými (zlatými) nápisy.

- Kettle One – 100% pšenice, Holandsko. 3x destilace. 1. destilace ve famozním měděném destilačním aparátu Kettle One, který byl v době II. svět. války ukryt pod zemí. Není k dostani v ČR. Velmi oblibená v USA.

- Wyborova - z Polska, nejprodáv. na polském trhu. K dostání i u nás.

- Blavod – z Anglie, má černou barvu, ale neutrální chuť. Barva je získána z kořínků speciálních bylinek Catcheu. Oblíbená mezi mládeží.

Servis:
vodka se podává chlazená, o teplotě blízkých bodu mrazu. Oblíbený je také servis přímo z mrazáku do vymražených shoot glass. Ale také on the rocks se závitkem citrónové kůry (lemon twist).

Standardní míchané nápoje:
Vodka Martini,
Bloody Mary,
White Russian,
Black Russian,
God Mather,
Sex on the Beach,
Cosmopolitan,
Metropolitan,
Chi-Chi,
Cape cod,
Bay Breeze,
Sae Breeze,
Madras,
Greyhound,
Sex on the Beach

Žádné komentáře:

Okomentovat