Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TEQUILA

Před převratem 1989 u nás známa pouze ve velmi úzkých vrstvách odborníků a světoběžníků. Dnes je tequila atributem generace dvaceti až čtyřiceti letých. Pochází ze státu Jalisco, Mexico, země vzdálené a opředené legendami. Tequila je město v Mexicu a téměř každý se zde živí produkcí tequily.
Je to pálenka z fermentované šťávy rostliny Modrá Agave. Modrá Agave není kaktus, jak se mnozí z nás milně domnívají. Modrá Agave patří do čeledi liliokvětých. Ke své zralosti potřebuje stáří 10-12 let. Po dosažení zralosti se namodralé listy osekají. Samotné „srdce-piňa“ vážící okolo 60 kg se rozseká na kusy, ty se poté 24 hod. pod tlakem vaří. Vzniklá kaše se nechá fermentovat, destiluje se a ředí na požadovaných 40 obj. % alkoholu. Některé druhy tequily poté zrají v dubových sudech. Zráním tequila získává kaštanově zlatavou barvu a jemnější chuť. Kvalita Tequily záleží na obsahu destilátu z Modré Agave. Ty nejkvalitnější značky obsahují i 100%.

Mezcal:
jde o speciální druh destilátu ze Zelené Agave, mnohdy pěstované i mimo území státu Jalisco. Ta se „udí“ v jámě vyhřívané rozžhavenými špalky přímo na polích. Velmi výrazná příchuť po kouři. V každé láhvi Mezcalu najdeme červa-larvu motýla. Tento červ je považován za afrodisiakum. Značka: Gusano Rojo.

Značky:
- Black Death: přes svou krátkou historii jedna z nejoblíbenějších, i když ne příliš kvalitních Tequil na světě.

- Jose Cuervo: ve světovém měřítku nejprodávanější Tequil vůbec. Roční prodej kolem 54.000.000 láhví ročně.

- Sauza: s roční prodejí okolo 30.000.000 se ředí hned na druhé místo v produkci Tequil.

- 1921 Reserva Cream – krémový likér z Tequily s příchutí po kakau, se smetanou – je to vlastně Bailey´s ale z tequily.

- El Jimador – nejprodávanější Tequila v Mexicu.

- Herradura

- Porfidio

- Olé – velmi nekvalitní produkt ČR. Obsah destilátu pravé Tequily je max. 7%, zbytek tvoří líh a aromatické tresti. NEPOUŽÍVAT.

Rozdělení:
1)Silver – stříbrná, ihned po destilaci následuje lahvování, někdz se i provádí filtrace přes dřevěné uhlí. Druhy – BLANCO
- JOVEN

2) Golden – zlatá Druhy – REPOSADO – zraje v dubových sudech až 12 měsíců. - AŇEJO – zraje 1 až 5 let.

Servis:
servis je spojen s mnoha rituály. Klasický způsob, nazývaný Los Tres Cuates (Tři braši), je dnes již celkem znám. Opravdu znám? Běžně vídáme hosty, kteří si potřou hřbet ruky citronem, vlhké místo pak osolí, olíznou a vše zapijí Tequilou. V mexicu se místo citronu používá mnohem kvalitnější a chutnější limetka.

Standardní míchané nápoje:
Margarita,
Tequila Sunrise,
Brave Bull,
Adios,
Long Island Iced tea,
El-Diablo

Žádné komentáře:

Okomentovat