Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

GIN

Gin patří k nejlépe mixovatelnější ze všech destilátů. Gin vznikl v Holandsku v 16. stol. Základní bázi pro ochucení Ginu tvoří Jalovec (holandsky Genievre). První Gin na světě nesl jméno Genever, vyrábí se dodnes,vznikl v Holandsku. Do Anglie se Gin dostal kolem r. 1700. Angličané si název Genever upravili na, pro ně snáze vyslovované slovo Gen, později Gin.

Výroba:
Prvním zdrojem je kvalitní velejemný obilný líh. Na druhém místě je složení tzv. Botanicals, směsi jalovce, kůr citrusů, mandlí dalšího koření a bylin. Ty nejkvalitnější Giny obsahují až 13 druhů botanicals. Na třetím místě stojí míchání vzájemného poměru všech botanicals, což je přísně střeženo. Gin nezraje a je bezbarvý.

Dělění:
1) Genever, neboli Gin holandského typu – ten nejkvalitnější se prodává v kameninových džbánech, má ostrou štiplavou chuť. Názvy Oude-starý a Jonge-mladý.

2) London Dry Gin, jde o Gin s nejmenším obsahem cukru, v současnosti nejprodávanější . Nemusí se vyrábět pouze v Londýně!!!

3) Plymouth Gin, jediný gin, který je vázán na určité místo výroby. Má výraznou chuť. Výroba pouze město Plymouth, U.K.

4) Sloe Gin – je to vlastně likér na bázi ginu s příchutí trnek (Sloe berries). Hnědě červená barva.

5) Old Tom´s Gin - nasládlý, aromatický.

Značky:
- Beefeater - receptura je známa pouze 6 lidem. V botanicals obsaženy mandle.

- Bombay Saphire – v safírově modré lahvi a obrázkem královny Elizabeth na etiketě se ukrývá jeden z nejkvalitnějších ginů na světě.

- Gordon’s – nejprodávanější gin na světě a šestá nejprodávanější lihovina vůbec (údaj z r.1999)

- Tanqueray – typ London Dry, má zelenou lahev ve tvaru hydrantů na vodu z londýnských ulic. Velice kvalitní druh ginu, u nás téměř neznámý.

- Crown Jewel – velmi kvalitní druh z Beefeater distillery, 50% alc.

Servis:
z hlediska vyššího obsahu alkoholu a výrazné chuti gin dobře snáší ředění vodou z tajícího ledu => servis on the rocks. Oblíben také servis se závitkem citrónové kůry, nebo olivou.

Standardní míchané nápoje:
Singapore Sling,
Martini Cocktail,
Gibson,
Bronx,
Negroni,
White - Pink Lady,
Pink Gin,
High Society,
Gin Fizz,
Salty Dog

Žádné komentáře:

Okomentovat