Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

RUM, RON, RHUM

Rum je lihovina, která se vyrábí destilací fermentované šťáva cukrové třtiny, nebo její melasy. Rumy vyrobené ze šťávy cukrové třtiny se vyznačují jemnější chutí. Hlavní oblastí pro výrobu Rumu je Karibik. Výrobu rumu v karibské oblasti Atlantického oceánu má na svědomí, byť nepřímo, Kryštof Kolumbus, který r. 1493 přivezl z Kanárských ostrovů cukrovou třtinu do Karibiku, na území dnešního Haiti a Dominikánské Republiky.

Dělení:
Naprostá většina rumů jsou směsi.

1) Čiré rumy (light) – mají nepříliš výrazné aroma, což způsobuje filtrace přes aktivní uhlí. Nejvhodnější k přípravě cocktailů.

2) Tmavé rumy (dark) – vyznačují se velice výraznou chutí na které se podílí způsob destilace a dlouhodobé zrání ve dřevěných sudech. Do sudů se v některých případech přidávají další příchuti. Tmavé rumy se dobarvují karamelem. Používají se především k tzv. „Floating“. Na hladinu hotového nápoje – PiñaColada – nalejeme malou vrstvu.

3) Zlaté rumy (golden) – chuť závisí na době zrání v sudu a obarvení karamelem. Někdy se do sudů v průběhu zrání přidává i koření, poté rum výrazné chuti, název Spiced Rum (Captain Morgan Spiced)

Rum se zráním zlepšuje maximálně po dobu 15 let, poté zpravidla začíná ztrácet na chuti a hořknout.


Hlavní oblasti výroby+ značky:
- Barbados: patří ke kolébce rumu.Místní lihovary patří k nejstarším v Karibiku. Značky Cockspur a Mount Gay se řadí mezi klasiku mezi rumy. Zrají v sudech po Bourbonu.
Malibu - s příchutí coconut a lime (bílé lahve), mango a pineapple (červené lahve).

- Brazílie: rum se zde nazývá Cachaca. Ta je základem pro přípravu dnes populárního drinku Caipiriñha (v překladu Selské pití), což je kombinace vymačkané šťávy z kousků limetek, třtinového cukru, Cachaci a ledové tříště. Cachaca 51, Pitů, Yppioca, Velho Barreiro.

- Jamaica: styl zdejších rumů je hutný a těžký, s výraznou třtinovou chutí. Značky Myers’s, Lamb´s, Appleton Estate, Captain Morgan, Spicy Jack reprezentují nejprodávanější tmavé rumy na světě. Captain Morgan je pojmenován po někdejším pirátovi – guvernéru ostrova Henry Morganovi.

- Portorico: tento ostrov zaplavuje svět nejprodávanější lihovinou na Zemi – Bacardi. Znak pochází ze staré továrny, kde před započetím výroby Bacardi byli pouze hejna netopírů. Výroba 8 druhů rumu + 8 aromatizovaných.

- Kuba: rum z Kuby by neměl chybět snad na žádném baru. Havana Club – pozastavena výroba Havana Club Silver(nahrazen Rumem Angostura Silver)Mojito vyrábět pouze za použití rumu z Kuby!!! Už k dostání v nových lahvích. Matusalem, Matusalem Grand Reserva – zlatavý elegantní rum, nejlepší rum roku 1999.

- U.S. Virgin Isles(St. Croix): Cruzan. Nejproslulejší aromatizované rumy-příchutě Banana, Coconut, Orange, Strawberry, Vanilla, Pineapple…..Majetek firmy Angostura z Trinidadu.

- Dominican Republic: Brugal

Servis:
čiré rumy se podávají chlazené, tmavé rumy se většinou nechladí, ty vzácné tmavé rumy se mohou podávat ve sklenkách na Cognac.

Standardní míchané nápoje:
Piña Colada,
Caipiriñha,
El Presidente,
Daiquiri,
Cuba Libre,
Mojito,
Zombie,
Rum Runner,
Mai-Tai,
Planter´s punch,
Rum Boggie,

Žádné komentáře:

Okomentovat