Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VERMOUTHY

Je to víno dezertní-kořeněné. Nejkvalitnější Vermuty pochází z Severní Itálie a Francie.Vyrábí se z vybraných odrůd hroznového vína,které se vylisuje,přefiltruje a uskladní do nerezových tanků.
Přidává se cukr,koření, bylinky všeho druhu, citrusové kůry podle druhu a receptur, probíhá macerace a tím každý druh vermutu získává svoji osobitou chuť, vůni a barvu

- objem. % alkoholu 16- 25 vol. Používáme především bílá vína. Červené víno se používá pouze na výrobu Vermouthu Rossé.

Dělení dle chuti:
- extra dry a dry - cukru nejméně,heřmánek,kůra z citronu
- bianco - sladší,nejvíce vanilky
- rosso,rossé - více cukru,kůra z pomerančů,skořice,vanilka a další
- bitter - nejméně cukru,tím i nejvíce % alkoholu, hořec, pelyněk, vanilka.
až 150 ingred., ty se postupně macerují-vyluhují ve směsi víno+líh.


Značky:
Itálie - Cinzano/1757/,
Martini,
Barbero,
Garrone,
Punt e Mes –nejstarší Itl. vermouth z Branca Distillery, hořko-sladká příchuť,
Cynar – výroba z Artyčoků.

Francie:
Nolly Prat,
St.Raphael,
Dubonnet

Nolly Prat: - vyrábí se v okolí města Marseille, v malé rybářské vesničce.
- používá se jiný druh révového vína,jiné vložené indregience,chynin
- má jinou chuť a barvu
- produkce trvá 3 roky. Již r.1853 se objevil v USA, jako jediný svého druhu až do 1.sv.války.Tzn. že Martini Dry original bylo vyrobeno s pomocí Noilly Prat.

Servis:
- 1 dcl předchlazené a bez ledu v malé vinné skleničce
- long drink-přes led a dolité sodou
- základ do míchaných aperitivních drinků.
Standardní míchané nápoje: Americano, Negroni

Žádné komentáře:

Okomentovat