Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VÝKLADOVÝ SLOH. POSTUP A NÁUČNÝ ŠTÝL. ŠTRUKTÚRA ODBORNEJ TVORIVEJ PRÁCE

VÝKLADOVÝ SLOH. POSTUP A NÁUČNÝ ŠTÝL. ŠTRUKTÚRA ODBORNEJ TVORIVEJ PRÁCE (SOČ, PROJEKT). ZOVŠEOBECNENIE A KONKRETIZÁCIA PODĽA VLASTNEJ PRÁCE.

Výkladový sloh. postup vysvetľuje vývinové, funkčné a kauzálne (príčinné a následné) vzťahy predmetu, tvaru. Dôležitá je objektívnosť. Vyskytuje sa v písomných útvaroch náučného štýlu (výklad, štúdia, referát), v analitických článkoch publicistického štýlu (úvaha, recenzia, esej). Výklad je najbežnejším útvarom výkladového slohového postupu. Cieľom výkladu je vysvetliť nejaký technický alebo spoločenský problém, poučiť o nejakej veci. Výkladom sa vysvetľujú a sprístupňujú známe vedecké poznatky. Výklad sa kompozične člení na úvod, jadro a záver. V úvode sa uvádzajú javy, ktoré sú všeobecne známe a sú potrebné pre pochopenie nových javov. Jadro obsahuje poučenie o veci, roztriedenie a pomenovanie jej zložiek.


Záver v krátkosti zhrnie hlavné poznatky a zhodnotí ich. Pri zložitejších výkladoch sa najprv uvedie osnova.

Pri vysvetľovaní sa používajú postupy logického myslenia:
-indukcia - z jednotlivých konkrétnych príkladov sa vyvodzuje všeobecný záver, nadväzujeme na veci zrejmé a dopracujeme sa k definícií.
-dedukcia - zo zovšeobecnenia sa odvodzujú jednotlivé prípady.
-premisia - tvrdenie
-analógia - je zhoda, obdoba, prispôsobenie
-komparácia - porovnávanie
-argumentácia - pre svoj názor, aby bol presvedčivý, uvádzame dôkazy

Výklad vysvetľuje kauzálne vzťahy. Príčina podmieňuje účinok. Kauzálne vzťahy možno vyjadriť vetným členom ( príslovkovým určením), VV príslovkou (v podraďovacom súvetí), priraďovacím súvetím alebo slovom. Ku kauzálnym vzťahom patrí aj účet, podmienka a prípustka. Príčina odpovedá na otázku: Prečo sa to stalo? Dôvod je vonkajšou náhodnou udalosťou, okolnosťou, ktorá je podnetom k iným udalostiam. Následok odpovedá na otázku: Čo z toho vyvodíme.

SOČ
Témy z rôznych oblastí. Práca má mať rozsah 10 - 15 strán + dokladový materiál (grafy, tabuľky, fotografie). Pri projekte SOČ treba dodržať postupnosť:
1.nadpis - stručný, výstižný, nie jednoslovný
2.obsah - ak je práca rozsiahlejšia, môže byť v závere
3.úvod
a)dôvod spracovania práce:
b)cieľ, ktorý práca sleduje
c)ťažkosti a prekážky
d)poďakovanie
4.metodika práce - spôsob akým sme pri práci postupovali
5.vlastná práca
6.diskusia - autor konfrontuje svoje výsledky s literatúrou
7.záver - stručne sa zhrnie obsah a výsledky práce a zdôvodní sa jej prínos
8.bibliografia - zoznam použitej literatúry

Žádné komentáře:

Okomentovat