Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Správná poloha

Správná poloha zraněného je předpoklad úspěchu. Poloh je několik, je dobré vědět kdy jakou použít. Obvykle lze však logicky odvodit, která poloha je pro postiženého nejvhodnější.

• v polosedě, šikmo v polosedě (zvýšený hrudník) - při lehčích zraněních (postižený je při vědomí), když nejsou známky ohrožení života, při dušnosti, poranění krku a hrudníku, úpalu a otoku plic.

• v leže na zádech - při poranění očí a hlavy, při zranění končetin bez známek šoku, při každém těžším poranění, je-li postižený při vědomí.

• poloha při kříšení (v leže na zádech na rovné a pevné podložce, můžeme zvýšit dolní končetiny) - postižený je v bezvědomí a není podezření na poranění páteře (pokud takové podezření máme, snažíme se zachovat polohu zraněného!).

• protišoková poloha (postižený leží na zádech, zvedneme a podložíme mu dolní, popř. i horní končetiny) - při velkém krvácení, kdy ztráta krve ohrožuje zachování oběhu.

• stabilizovaná poloha - při bezvědomí, jestliže je zachován oběh a dýchání, při zvracení, krvácení z úst a nosu, u zraněných, které nemůžeme nepřetržitě sledovat. Neukládejte postiženého do této polohy při podezření na poranění páteře!

• v leže na břiše ve vodorovné poloze - pokud nemůžeme mít postiženého ve stabilizované poloze, při zranění hrudní a bederní páteře pokud nemáme rovnou podložku.

• v leže na zádech s pokrčenými dolními končetinami - při poranění břicha a pánve (možno i na boku se sníženou horní polovinou těla, se skrčenýma nohama).


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat