Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

9. POLITICKÉ AKTIVITY SLOVÁKOV NA PRELOME 19.-20. STOROČIA

Voľby r. 1905 nevyriešili nič. Panovník odmietal vymenovať vládu z ľudí, ktorí boli proti trónu a proti dualistickému štátnemu zriadeniu. Vymenoval úradnícku vládu, čím sa kríza iba prehlbila.
V tomto čase prebiehala vnútrostranícka kríza v Zichyho Ľudovej strane. Išlo o postoj k národnostnej otázke. Pod vplyvom rastúceho národného šovinizmu aj Ľudová strana preplávala do maďarsko-vlasteneckých vôd a v novembri 1905 žiadala svojho slovenského poslanca Ferka Skyčáka, aby sa verejne dištancoval od panslávskych slovenských kruhov a odsúdil písanie slovenských časopisov, hlavne Katolíckych novín a Slovenského týždenníka. Na túto výzvu Skyčák odpovedal vyhlásením, že to urobiť nemôže. A pretože niet preňho miesta v uhorskej Ľudovej strane, rozhodol sa "utvoriť novú politickú stranu... ktorá sa Slovákom nespreneverí".
Toto oznámenie sa objavilo 5.12.1905 v mimoriadnom vydaní Katolíckych novín, ktoré od 30.10.1904 vychádzali v Skalici ako "politický a vzdelávateľský týždenník". A tak 5.december 1905 sa pokladá za vznik Slovenskej ľudovej strany. Mladý vajnorský kňaz Ferdiš Juriga v článku Ferko Skyčák - slovenský Zichy predstavil čitateľom Katolíckych novín i slovenskej verejnosti novú stranu a jej predbežného vodcu.
Založenie Slovenskej ľudovej strany sa ukázalo byť najvýznamnejšou politickou udalosťou 20. storočia do vypuknutia svetovej vojny. Strana sa stala odrazovou plochou pre mnohých začínajúcich slovenských politikov a umožnila politické vyjadrenie mase slovenského voličstva. Jej tlačový orgán Katolícke noviny otvorili svoje stránky všetkým slovensky cítiacim publicistom, medzi ktorými boli aj Ivan Dérer a Milan Ivanka.
V apríli 1906 boli vypísané nové voľby a Slovenská ľudová strana postavila 13 kandidátov, z ktorých asi tretina boli evanjelici. Slovenská národná strana postavila 5 kandidátov.
Predvolebná kampaň bola krátka, ale veľmi intenzívna. Dá sa povedať, že do nijakých predprevratových volieb nevložili Slováci toľko energie a nadšenia ako do týchto. Popri štandartných požiadavkách za všeobecné hlasovacie právo, za slovenské školy a za zlepšenie sociálnych podmienok objavovali sa heslá ako: Za tú našu slovenčinu, Za naše haleny; tieto a podobné heslá svojou aktuálnosťou priam zelektrizovali ľud. Americkí Slováci poskytli nielen morálnu, ale aj finančnú podporu. Osobitný volebný výbor pod vedením Štefana Furdeka odovzdal vedeniu Slovenskej národnej strany na predvolebnú kortešačku 10.000 dolárov, čo v tom čase predstavovalo ozaj veľkú sumu.

Žádné komentáře:

Okomentovat