Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6. PHDR. ANDREJ RADLINSKÝ A SPOLOK SV. VOJTECHA

Bernolákovské hnutie zohralo dôležitú úlohu v slovenskom národnom vývine. Genéza tohto hnutia spadá celkove do počiatkov slovenského národného obrodenia. Národnotvorné snahy Slovákov v 18. storočí sa intenzívne prejavili pestovaním slovenského jazyka a literatúry a neobyčajným záujmom o národnú minulosť, najmä o veľkomoravskú epochu.
Bernolákovčina sa používala ako spisovný jazyk vyše 60 rokov. Dotkla sa troch generácií. Rozsiahle dielo Antona Bernoláka a Juraja Fándlyho z prvých dvoch generácií bernolákovcov, reprezentovaných pozoruhodnou činnosťou Slovenského učeného tovarišstva, a klasické dielo veľkého slovenského básnika Jána Hollého z tretej bernolákovskej generácie, reprezentovanej priebojnými snahami Spolku milovníkov reči a literatúry slovenskej (založený v Budíne Martinom Hamuljakom) výrazne dosvedčujú pravdivosť výroku Ľudovíta Štúra, podľa ktorého "im patrí zásluha, že nám most k opravdivému životu nášmu v jeho vlastnej podobe pripravili".
Roku 1844 založili Michal Miloslav Hodža, Ľudovít Štúr a Jozef Miloslav Hurban spolok Tatrín podľa vzoru Matice českej. Tatrín mal významný zástoj v ustaľovaní slovenského spisovného jazyka a v rozvoji slovenského národného života. Napriek opätovným žiadostiam nebol Tatrín úradne povolený, ale predsa vyvíjal vydavateľskú činnosť a venoval sa aj podporovaniu nadanej mládeže.
Jedným z agilných spolupracovníkov Tatrína bol dr. Andrej Radlinský. Na jeho podnet sa zúčastnili roku 1847 na významnom zhromaždení Tatrína v Čachticiach aj ďalší slovenskí kňazi (Martin Hattala, Michal Chrástek, a i.). Dr. Andrej Radlinský sa začal vážne zapodievať myšlienkou literárneho spolku, ktorý by medzi slovenskými katolíkmi rozšíroval tlačené slovenské slovo.
V Pešti vznikol roku 1848 Spolok na vydávanie dobrých a lacných kníh pre katolícky ľud maďarskej, nemeckej a slovenskej národnosti. Táto inštitúcia dostala roku 1852 pomenovanie Spolok sv. Štefana. Pre Slovákov začal vydávať Katolícke noviny (1849) a podielové knihy. Keď sa však Slováci domáhali rozšírovania novín a ich redigovanie v národnom duchu, narazili na veľké ťažkosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat