Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ČINNOSŤ MATICE SLOVENSKEJ V ROKOCH 1863-1875

Ako to vysvitalo z matičných stanov, činnosť Matice slo¬venskej sa obmedzovala len na jej sídlo, Turčiansky Sv. Martin. Tomu odpomohlo dodatočné povolenie, aby Matica smela mať dôverníkov v jednotlivých mestách. Títo by sprostredkovali styk členstva s ústavom. Oni rozdeľovali členstvu aj matičné vydania kníh ako členské podiely. Avšak skutočnosť, že sa vidiecke členstvo nemohlo organizovať v miestnych odboroch a len jednotlive sa stýkať s dôverníkmi, nenapomáhalo ani vzrast členstva v očakávanej miere na rozvinutie kultúrnej a vydava¬teľskej činnosti. Počet členstva ustrnul a rozsah knižných vydaní sa postupne znižoval. Pri matičných kalendároch zo 465 strán poklesol rozsah na 48 strán.
Slovenskí kňazi a uvedomelí vzdelanci prispievali na udržanie Matice, zatial' čo zemani úplne zlyhali. Márne sa predtým dušili, že sú Slováci. Zabudli na národ, prešli do cudzích služieb. Dielo Matice slovenskej sa stavalo nie na legitimnej zákonitosti slovenského národného života - nebolo podložené ústavnými zákonmi - ale na chvíl'kovej priazni panovníkovej. Pomáhala pritom súhra politických udalostí, zápas Viedne s Maďarmi, ako aj vytrvalé úsilie slovenských vodcov, vydobyť pre slovenský národ stav štátnej osobitnosti. Slovenskí činitelia poznali praktiky viedenskej politiky, jej taktizovanie, preto získaním povolenia Matice slovenskej usilovali sa čo najviac rozprúdiť národný život a dvíhať kultúrnu úroveň i národné sebavedomie Slovákov. V tomto svojom nadšení narážali od samého počiatku na odpor a intrigy maďarských činiteľov, ktorí priťahovali uzdu slovenskému hnutiu. Nijako sa neštítili použiť zákerné a nemorálne spôsoby, ako sme to videli na protimemorandových akciách a neskôr pri likvidácii slovenských gymnázií a samotnej Matice slovenskej.
Treba nám s obdivom pozerať na matičné obdobie rokov 1863-1875. Bolo prejavom vysokého uvedomovania si národnej povinnosti, dozretosti národného činu mužov, ktorí sa obetovali za národ a ktorí ho chceli vyviesť zo stavu tisícročnej duševnej poroby a nadchnúť ho pre vlastný život a duchovný vzlet.

Žádné komentáře:

Okomentovat