Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MAĎARSKÉ ZÁSAHY DO MATIČNEJ ČINNOSTI

Počas prvých valných zhromaždení král'ovský komisár sa miešal do rokovaní, bedliac nad tým, aby sa činnosť Matice nerozširovala, ale obmedzovala len na najužší priestor. Tieto zá-sahy nechybovali ani neskôr, keď predseda Moyses sa už ne¬mohol zúčastňovať na zhromaždeniach. Činnosť na kultúrnom poli v prospech slovenského národa bola maďarským činiteľom tŕňom v oku. Ani po porážke maďarskej revolúcie pri Világoši, v auguste 1849, neustávali Maďari vo svojom cieli: veľké Maďarsko a vel'ký maďarský národ. Keď videli slabosť Viedne, stávali sa ešte výboj¬nejšími. S rastúcim spriemyselňovaním Uhorska spájali Maďari aj vzrast toho priemyslu, ktorý začiatkom storočia odhalil Európe nórsky spisovatel' Bjänsterne Bjärnson: maďarizáciu. Slovenský národ mal byť len surovinou, ktorá mala prejsť mašinériou ma¬ďarizačnej procedúry. Produktom tohto zákerného procesu mal byť rastúci počet Maďarov a zánik Slovákov.
Tomuto procesu prekážala činnosť Matice slovenskej a proti nej sa sústredil hlavný útok agresívneho maďarského naciona¬lizmu. Najprv sa to robilo iba formálnymi zásahmi do rokovaní na valných zhromaždeniach a kontrolou činnosti a činovníkov Matice. Maďari čoskoro zistili, že podpora slovenskej veci vo Viedni stojí na slabých nohách. Sprvoti nadšenie Slovákov prevyšovalo pochyb¬nosti, ochotu k obetiam podporovala viera, že slollenská vec dostala oporu na najvyšších miestach a že sa netreba ničoho obávať. No politický vývoj pred rakúsko-uhorským vyrovnaním i po ňom ukázal slovenským činovníkom, aká vrtkavá a nespoľahlivá je podpora Viedne. Maďarská nástojčivosť sa stále stupňovala, či už tlačovou kampaňou a s tým spojených zásahov práve do tých kruhov, ktoré čím ďalej tým väčšmi aj existenčne záviseli od maďarských úradov, najmä obchodníkov a úradníkov. V dôsledku hospodárskej krízy sa znížil počet podpôr, darov a obetí, čo sa prejavilo poklesom publikačnej činnosti, zmenšovaním rozsahu kalendárov a Letopisov. Matičné podujatie svojím kultúrnym die¬lom sotva mohlo obsiahnuť celé Slovensko; muselo sa obme¬dzovať a čím ďalej tým viac sústreďovať na obranu holej existen¬cie ústavu.
Obvinenia, že matiční funkcionári politizovali, čo sa vraj prieči lo stanovám, boli len jedným z mnohých ťahov maďarskej taktiky, ako zlikvidovať, úplne odstrániť Maticu. Bola to skôr vedecká práca, najmä Historického odboru, ktorá bola v očiach maďarským politickým kruhom, lebo objavovanie pôvodnosti Slovákov v Dunajskej kotline podrážalo nohy ambicióznemu nástupu Maďarov k nadvláde v Uhorsku. Okrem toho dosah kultúrneho diela Matice v slovenskom prostredí bol pre maďarské ambície ovel'a nebezpečnejší než politické účinkovanie niektorých osobností viazaných s funkciami Matice.
Dvanásť rokov matičnej činnosti, podnecovanej nadšením jej tvorcov a budovatel'ov, no súčasne podrývanej nepriazňou a intrigami protivníkov, je skutočne na uváženie. Množstvo členov, majetku, vydaných publikácií, pozbieranie dokumentova muze¬álnych zbierok nevystihuje celkový význam tohto pracovného obdobia Matice. On spočíva v totálnom zastávaní a presadzovaní toho, čo pokladal za najdôležitejšie prvý predseda Matice Štefan Moyses: volá sa schopnosť žiť ako národ na svojej zemi, svojimi právami i obeťami a tvoriť i zabezpečovať si budúcnosť vlastnou prácou a borbou. Činnosť Matice vyvrela z národnej podstaty, prejavilo sa v nej skutočne to, čo Moyses pokladal za svedectvo nášho rozhodnutia, že chceme po tisícročí nielen sa zjaviť, ale aj dejstvovať ako národ vedomý si svojej hodnoty a vedome nesúci aj svoje poslanie. Ale v činnosti Matice bola veľmi vypuklá jej funkcia v kriesení národného života v masách. Odprvoti bola viditeľná jej misia obrodenia národa z koreňov, z podstaty, dávnej i súčasnej, v rozsahu národných. schopností.

Slovenské úspechy, i keď neboli ďalekosiahle, predsa len umožnili rozvinutie slovenského národného života. Dialo sa to v čase, keď medzinárodná situácia po vyhlásení talianskeho král'ovstva a po ďalších prejavoch úsilia o zjednotenie Nemecka stávala sa prajnou pre riešenie vnútropolitických otázok habsbur¬skej monarchie.

Žádné komentáře:

Okomentovat