Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Svetová vojna

Svetová vojna načas zahatala vývoj Spolku sv. Vojtecha, ale po roku 1919 nastáva nová éra. Dňa 4. decembra 1920 bola schválená nová správa a nový výbor. Správcom Spolku sv. Vojtecha sa stal Ján Pőstényi. A práve správu čakala obrovská obrodná práca. V nových pomeroch SSV rástol pomaly, ale isto. Válne zhromaždenie doma v Trnave, ale aj mimo v Trenčíne, Prešove, Banskej Bystrici, Nitre, Šaštíne informovali, oživovali a poukazovali na potrebu šíršej základne.
V roku 1923 bola zakúpená hnihtlačiareň, postupne zriadené kníhkupectvo v Trnave i mimo. Spolkové nakladateľstvo vydávalo viac a pestrejšie knihy pre všetky skupiny národa. Misie Spolku sv. Vojtecha do Ameriky získali aj tam členov a súčasne šírili medzi rodákmi spolkovú tlač.
V priebehu jestvovania SSV zmenili sa viac ráz aj stanovy, ale vždy jadro a cieľ ostali jednaké. Okrem kníh vydával SSV aj časopisy pre členstvo, pospolitý ľud, pre inteligenciu, mládež i pre kňazstvo. Do činnosti SSV patrí aj veľký počet prednášok po celom Slovensku, odhalenie pamätných tabúľ, postavenia pomníkov, organizovanie slávností. Výsledkom bol prílev členstva, keď pri príležitosti 60. výročia SSV prihlásilo sa cez 18.000 nových členov.
S nárastom členskej základne skvalitnili sa kalendáre (každoročne vydávané), podielové knihy, rozšírili sa časopisy a učebnicové vydania a to nielen početne, ale aj kvalitatívne. Medzi skutočné historické medzníky SSV patrí aj vydanie Jednotného katolíckeho spevníka v roku 1936. V lone SSV bol Literárno-vedecký odbor, Múzemu Františka Richarda Osvalda, Spolkový archív a knižnica.
Spolok sv. Vojtecha žil a po druhej svetovej vojne jeho členskú základňu tvorilo do 250.000 členov.
V novom usporiadaní je SSV účelovým zariadením katolíckej cirkvi na Slovensku. Jeho pulz však neustal: poznáme jeho vydania modlitebných a liturgických kníh a pomôcok, novín, časopisov, kalendárov i ďalšej literatúry. Predajne SSV zásobujú po celom Slovensku náš veriaci ľud cirkevno-náboženskou tlačou a pomôckami.
(MAGDOLEN, Štefan: 1870-1990. In: Pútnik svätovojtešský. Kalendár na rok 1990. SSV v CN Bratislava 1989, s. 32-35).

Žádné komentáře:

Okomentovat