Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cisár František Jozef

Cisár František Jozef svojím rozhodnutím z 21. augusta 1862 Maticu slovenskú na predbežnú žiadosť povolil a potvrdil jej stanovy, vypracované osobitným výborom, ktorému predsedal Ján Francisci. Oznámenie o tom vydala král'ovská uhorská miesto¬držitel'ská rada 9. októbra 1862 a túto radostnú zvesť národu oznámili 28. októbra. Cisár potvrdil stanovy Matice slovenskej v tej forme, v akej mu ich predložila král'ovská uhorská dvorská kan¬celária. Členovia prípravného výboru vydali 4. novembra 1862 Ohlas k slovenskému národu, v ktorom vyzývali jeho synov, milovníkov a priatel'ov, mestské a dedinské obce a korporácie vstúpiť do Matice slovenskej a čo naj hojnejšie ju podporovať pe¬niazmi, rozličnými zbierkami a svojou láskou.
Ako sme videli v predošlých kapitolách, v politickom vývine uhorského štátu v 19. storočí, stavali sa do cesty slovenskému národnému životu nové prekážky a ťažkosti. Slováci vedeli celkom jasne, že bez vlastnej vzdelanosti a bez roduvernej slovenskej inteligencie nebudú môcť úspešne odolávať vzrastujúcemu náporu odnárodňovania zo strany Maďarov.
Slovenskí národovci už dávnejšie pomýšl'ali na vybudovanie kultúrnej ustanovizne, ktorá by sa stala ohniskom slovenského národného života. Ako vzor boli tu staršie slovenské spolky, ako Učené slovenské tovarišstvo (1793), Spolok milovníkov reči a literatúry slovenskej (1834) a Tatrín (1844). Zanikli, lebo ne¬dostali schválenie stanov od maďarských úradov.

Žádné komentáře:

Okomentovat