Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Štefan Onderčo

Štefan Onderčo sa usiloval vplývať na občanov východného Slovenska aj prostredníctvom tlače. V roku 1919 založil týždenník Slovenská sloboda, ktorý neskôr bol premenovaný a vychádzal pod názvom Slovenská pravda, na stránkach ktorého oboznamoval občanov o politických a spoločenských udalostiach na Slovensku, v republike ČSR, i na celosvetovom diani. Na prácach tohto časopisu sa podielal jeho bývalý kaplán a neskôr farár v Jarovniciach Vojtech Jančáry, ktorý v rokoch 1923-1924 bol jehor redaktorom.
Aj po vzniku a stabilizovaní pomerov na východnom Slovensku, pokiaľ ide o politickú situáciu v prvých rokoch existencie spoločného štátu Čechov a Slovákov, na východe Slovenska pretrvávali naďalej maďarizačné tendencie, a vyskytovali sa mnohé problémy pokiaľ ide o uvádzanie napr. slovenského jazyka do verejného života a to aj v rámci života mnohých farnosti Košického biskupstva. Veľa práce bolo potrebné vykonať aj vo vzťahu k mnohým, stále ešte maďarsky cítiacim kňazom. O situácii v tejto oblasti medzi kňazmi Košického biskupstva v Šarišskej župe, kde obyvatelia rozprávajú nie maďarsky ale šarišsky, kňazi ešte niekoľko rokov po vzniku štátu ČSR komunikovali v maďarčine, a aj na oficiálnych zhromaždeniach ako boli kňazské rekolekcie, rokovacou rečou bola maďarčina. Zachoval sa list Štefana Onderča z roku 1927, v ktorom oboznamuje košického biskupa Jozefa Čárskeho o incidente, ktorý sa odohral počas kňazských rekolekcii (kňazskej porady) kňazov Prešovského dekanátu. Štefan Onderčo sa ohradil proti tomu, aby sa porada konala v maďarčine, keďže všetci kňazi pôsobia medzi slovenským ľudom, a preto je urážkou tohto ľudu, aby jeho pastieri ignorovali reč, ktorou hovoria ich veriaci. V liste biskupovi opísal celú situáciu a vyjadril aj svoju bolesť i sklamanie: "Je hrozné i len si pomyslieť, že náš slovenský katolícky ľud má takých duchovných pastierov v našom Košickom biskupstve, ktorí sú mu cudzí... Je to ojedinelý prípad v dejinách, že katolíci jedného národa môžu mať takých svojich kňazov, ktorí sú mu rečove i národne cudzí, stratení! Slovenskí katolíci majú maďarských duchovných"!
Vyššie uvedené aktivity kňaza Košickej diecézy Štefana Onderča sú iba niekoľkými ukážkami z jeho politickospoločenskej činnosti, ktorú vykonával vo veľmi zložitých okolnostiach vzniku, upevňovania a rozvíjania spoločného štátu Čechov a Slovákov po roku 1918.
Aj na východnom Slovensku, ktoré v minulosti patrilo k najmenej vyvinutým regiónom rozličných štátnych útvarov, boli kvalitní ľudia aj z radov katolíckych kňazov, ktorí najmä v kritických momentoch života spoločnosti vedeli sa nielen správne zorientovať, ale správnu orientáciu ukázať aj svojim spoluobčanom. Tak tomu bolo aj pri vzniku novej ČSR v roku 1918.

Žádné komentáře:

Okomentovat