Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Redaktorské Katolícké noviny

Prvými redaktormi Katolíckych novín boli Šimon Klempa a Ján Palárik. Po Palárikovi prevzal redigovanie novín dr. Andrej Radlinský. Svojimi článkami nepomáhal Andrej Radlinský zjednotenie spisovnej slovenčiny, podporoval úsilie národných buditeľov o založenie slovenských škôl a pripravoval pôdu pre vznik slovenského literárneho spolku, ktorý by nadväzoval na tradície Slovenského učeného tovarišstva a Spolku milovníkov reči a literatúry slovenskej. Spočiatku - roku 1850 - ho chcel nazvať Spolkom sv. Andreja (Svorada) a Benedikta.
Maďarský Spolok sv. Štefana prestal časom financovať slovenské Katolícke noviny, ktoré za redikovania dr. Andreja Radlinského mali názov "Cyrill a Method, Katolícke noviny pre Cirkev, Dom a Školu". Dr. Andrej Radlinský prekonal finančné ťažkosti pri vydávaní "Cyrilla a Methoda" a dal pádnu odpoveď maďarskému časopisu "Katolikus Néplap", ktorý obvinil redaktora zo separatizmu a panslavizmu a poukazoval na nevďak Slovákov voči Spolku sv. Štefana. V polemike vyšlo najavo, akou sumou prispel tento spolok na slovenské noviny a koľko slovenských podielových kníh vydal za sedem a pol roka.
Dr. Andrej Radlinský si jasne uvedomil naliehavú potrebu samostatného slovenského literárneho spolku. Slovenskí evanjelici sa domáhali konfesionálneh inštitúcie Jána Ámosa Komenského a spolu s katolíkmi spoločného celonárodného spolku, či už Tatrína alebo Matice slovenskej.
Myšlienku literárneho spolku propagoval dr. Andrej Radlinský nielen v slovenských časopisoch (Slovenský letopis, a i.), ale odhodlane prikročil aj k jej zrealizovaniu. V Budíne vytvoril z miestnych Slovákov prípravný výbor spolku (mal 13 členov). Sám vypracoval až dva návrhy na jeho stanovy; ďalší návrh predložil výboru Andrej Caban. Prípravný výbor prijal na svojom zasadnutí dňa 1. októbra 1857 jeden z Radlinského návrhov. Stanovy Spolku sv. Vojtecha potom podpísali nielen členovia prípravného výboru, ale aj mnohí významní národovci.
V zmysle spolkového zákona z roku 1852 predložil výbor stanovy SSV na schválenie cirkevnej vrchnosti v Ostrihome. Dňa 13. novembra 1857 došla odpoveď z Ostrihoma. Vrchnosť neschválila predložené stanovy. Zamietavé stanovisko odôvodňovala tým, že stačí Spolok sv. Štefana. Slováci nech vraj vyšlú jedného člena, ktorý by zastupoval vo výbore spolku záujmy slovenského národa.

Žádné komentáře:

Okomentovat