Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Slovenské povstanie proti maďarskej vláde

Maďarská vláda Žiadosti slovenského národa ostro odmietla ako "neslýchaný komunizmus". Krajinský sudca Ľudovít Benický reagoval vydaním zatykača na Jozefa Miloslava Hurbana, Michala Miloslava Hodžu a Ľudovíta Štúra s tým, že "kto nadzmínených buričov lapí a prislúchajúcej vrchnosti odevzdá, dostane 100 zl. v striebre".
Jednoznačne zamietavý postoj vodcov maďarskej revolúcie a vlády voči spravodlivým požiadavkám Slovákov viedol k tomu, že slovenskí predstavitelia museli hľadať iné cesty na ich uplatnenie. Prvá viedla do Prahy na Slovanský zjazd, ktorý sa konal v júni 1848. S nadšením mladých radikálnych demokratov, súčasne s odporom konzervatívnych stúpencov austroslavizmu a tvrdým nepriateľstvom vlády, ktoré pretrvalo roky, sa stretlo Štúrovo vystúpenie na zjazde. Nečudo. Veď skutočných demokratov museli nadchnúť a na druhej strane kolísavých, opatrníckych a trónu vždy poklonkujúcich politikov museli zasa priam zmraziť jeho slová: "Cieľ náš mal by byť zachovať ríšu rakúsku? Náš cieľ je zachovať nás. Najprv musíme slúžiť sebe, potom iným. Doteraz Rakúsko žilo a my sme biedne hynuli... Pádom Rakúska, nepadáme my!"
Po rozohnaní Slovanského zjazdu sa Ľudovít Štúr vedno s ďalšími Slovákmi zúčastnil v bojoch na pražských barikádach. Dostalo sa mu "odmeny" v podobe nového zatykača, tentoraz pre zmenu rakúskeho. Vodcovia slovenského národného hnutia sa opäť museli skrývať a znovu hľadať iné cesty na uplatnenie slovenských práv. Vyhnaní z košiara revolúcie vydali sa na cestu veľkých ústupkov. Využili pozície chorvátsko-dalmátsko-slavonského bána Josipa Jelasiča, ktorý ich pomohol "prepašovať" do tábora cisára, a tým aj na stranu kontrarevolučných síl.

Žádné komentáře:

Okomentovat