Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Slovenský politický život

Slovenský politický život prakticky vyhasol, Nová škola zanikla a jej orgán Slovenské noviny prestali vychádzať v januári 1875. Zatvorenie Matice slovenskej znamenalo zánik Letopisu Matice slovenskej a ostatných matičných publikácií. Krátko predtým vyšlo posledné číslo časopisu Sokol (1869) a Cyrill a Method (1870). Časopisy, ktoré vychádzali, zápasili so stále rastúcimi výdavkami a zmenšujúcim sa počtom odberateľov. Národné noviny, ktoré od roku 1874 redigoval Ambro Pietor, mohli vychádzať len s pomocou 5.000 rubľovej subvencie, ktorú od r. 1880 až do vypuknutia prvej svetovej vojny poskytoval vydavateľom ruský konzulát vo Viedni. Náklady slovenských periodík boli nízke a ku koncu obdobia politickej pasivity r. 1895 Národné noviny vychádzali v 1.200 exemplároch, Slovenské listy v 1.300 exemplároch, Ľudové noviny a Národný hlasník v počte 2.500 exemplároch.
Toto boli priame dôsledky tvrdých protislovenských opatrení, ktoré odporúčal B. Grünwald a ktoré si osvojila vládna vrchnosť, "aby tu (t.j. na Slovensku) nikto ani necekol, aby tu okrem nášho (t.j. maďarského) hlasu nebolo počuť nič."
Táto chudobná a prenasledovaná slovenská tlač bola jediným priestorom, v ktorom sa odohrával politický, kultúrny a verejný život v celej jeho vtedajšej podobe. Noviny boli skromnou náhradou slovenského parlamentu, slovenských stredných a vysokých škôl a svoju prvoradú úlohu videli v ľudovýchovnej činnosti. Na stránkach tlače sa okrem bežného spravodajstva objavovali politické úvahy, vymieňali názory a kritizovali pomery. Väčšina časopisov sa však politike vyhýbala a obmedzovala sa na náboženské témy, články proti alkoholizmu a úžere, na náreky nad našou biedou spôsobenou často vlastnou nedbanlivosťou a nečinnosťou.
Ešte najmenej obmedzovaná bola činnosť na kultúrnom poli. Noviny a časopisy poskytovali miesto aj pre literárnu tvorbu, ale to nestačilo. V r. 1881 Svetozar Hurban-Vajanský obnovil vychádzanie Slovenských pohľadov, v r. 1885 Karol Salva začal vydávať Domov a školu a v r. 1891 z iniciatívy Františka Richarda Osvalda začali vychádzať Literárne listy. Roku 1878 pribral Ambro Pietor do redakcie Národných novín Svetozára Hurbana-Vajanského a takto sa stránky novín ešte väčšmi otvorili aj pre literatúru, literárnu kritiku a históriu.

Žádné komentáře:

Okomentovat