Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dodatky k vojne ruží

Dôležité dynastie zohrávajúce úlohu v boji o trón okrem Lancasterovcov a Yorkovcov


Po dôkladnom preštudovaní si rozsiahleho rodokmeňa Eduarda III., vyjde najavo niekoľko minimálne pozoruhodných skutočností. Mal 13 detí. Z nich tri zomreli veľmi skoro, ešte v detstve. Ako sa ukáže, kľúčoví sú jeho piati synovia. Eduard, princ z Walesu; Lionel, vojvoda z Clarence; Ján Gentský, vojvoda z Lancastera; Edmund z Langley, vojvoda z Yorku a Thomas z Woodstoku, vojvoda z Gloucesteru.
Najstarší Eduard, princ z Walesu zomrel dosť skoro. Mimochodom stihol mať syna, z ktorého sa neskôr vykľul Richard II. Pozornosť sa však sústredila po Eduardovej smrti na Lionela, vojvodu z Clarence. Tento mal zase dcéru a tá sa vydala za Edmunda Mortimera. A toto je dôležitá skutočnosť na základe ktorej si robila nárok na trón dynastia Mortimerovcov. Vychádzali teda z toho, že Lionel bol druhý syn Eduarda III. A keďže Lancasterovci si svoje právo na trón odvodzovali od Jána Gentského, ktorý bol len jeho tretím synom, bol ich strach pochopiteľný. A ako je známe Henrich Bolingbroke, teda neskorší Henrich IV. bol synom práve Jána Gentského. Obhajovali sa však tým, že nárok Mortimerovcov vychádza zo ženskej línie. Aby sme nezabudli, jednalo sa o Lionelovú dcéru.
Ďalšou dynastiou bola dynastia Beaufortovcov. Išlo o deti Jána Gentského a Kataríny Swynfordovej.
Dôležitú úlohu na začiatku vojen zohrala zaujímavá dynastia De la Polovcov. Zaujímavá preto, pretože jej členovia neboli vznešeného pôvodu. Boli to iba obchodníci, ktorým sa dobre darilo. Neskôr boli síce povýšený do šľachtického stavu, ale aj napriek tomu ich ostatná šľachta považovala iba za obyčajných zbohatlíkov.

Žádné komentáře:

Okomentovat