Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Slovenská mládež

Väčšina slovenskej mládeže bola chudobná. Aby mohla študovať, bolo treba udržovať pri gymná¬ziách alumneá (internáty, vývarovne). Slovenskí vedúci vzali na seba i túto starosť. Všetky tri sloven¬ské gymnáziá mali vynikajúcich profesorov, boli finančne zabez¬pečené a mali dostatočný počet žiakov. Tieto slovenské stredné školy plnili svoje kultúrne a národné poslanie a stali sa novými ohniskami slovenského národného života.
Hoci už predtým sa z času na čas objavovali v tlači útoky na slovenské národné hnutie i menšie alebo väčšie prenasledovania, od toho času nadobúdala protislovenská kampaň vždy viac orga¬nizovanejšiu a oficiálnejšiu podobu. Vláda a jej úrady postupne prestávali rešpektovať aj platný národnostný zákon. Všetky pokusy predstaviteľov národnej strany rozširovať kultúrne a osvetové spolky a zakladať nové slovenské školy, hoci len v normách ná-rodnostného zákona, Maďari dôsledne marili. Čoskoro museli slovenskí vlastenci veľmi obraňovať aj národné inštitúcie, ktoré si založili v predchádzajúcom období.
Jedným z hlavných exponentov tejto protislovenskej kam¬pane sa stal zvolenský podžupan Béla Grünwald, ktorý sa obrátil s výzvou na všetky župné výbory, aby znemožňovali vraj pan-slavistické úklady predstaviteľov slovenského národného hnutia proti celistvosti a jednote Uhorska. Vyzýval ich, aby žiadali od vlády zlikvidovanie všetkých inštitúcií, ktoré sú semeniskom šírenia protivlasteneckého hnutia. Terčom tohto útoku boli tri slovenské gymnáziá a Matica slovenská.
Maďarská vláda nariadila v roku 1874 vyšetriť slovenské gymnáziá a bez ohľadu na výsledky vyšetrovania bola rozhodnutá zrušiť ich. Bolo to proti paragrafom 14 a 17 národnostného zákona 44 z r. 1868. Pri vyšetrovaní nenašli nijakú proti maďarskú činnosť. Napriek tomu minister Trefort rozkázal zrušenie troch slovenských gymnázií. Dňa 20. augusta zatvorili 8-triedne gymnázium s uči¬teľským ústavom vo Veľkej Revúcej, 30. decembra gymnázium v Kláštore pod Znievom a 5. januára 1875 aj gymnázium v Martine.
Všetky tri spomenuté stredné školy si založil slovenský národ z vlastných prostriedkov bez najmenšej podpory štátu a cir¬kevných vrchností. Po stránke odbornej výchovy patrili k najlepším školám v Uhorsku. Na ústavoch sa venovala tiež veľká starostlivosť vyučovaniu maďarčiny ako štátneho jazyka. Vo všetkých gymná¬ziách boli príručné knižnice, dostatok učebných pomôcok, vlastné štipendijné fondy a vývarovne pre študentov. Maďari nestrpeli, aby si Slováci odchovali vlastnú národnú inteligenciu, preto slovenské gymnáziá museli zmiznúť.

Žádné komentáře:

Okomentovat