Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tovarišstva Andrej Kmeť

V prvom ročníku Tovarišstva Andrej Kmeť uverejnil rozsiahlu monografiu Veleba Sitna, ktorá je botanickým, archologickým, zemepisným, národopisným a historickým obrazom Sitna a jeho okolia. Andrej Kmeť sa touto prácou osvedčil aj ako filológ, ktorý starostlivo skúma a rozoberá každý názov honu, hory a náleziskového miesta.
Výsledky svojej výskumnej činnosti podal v prácach: Veleba Sitna (1893), O výšivkách a čipkách v Honte (1893), Starožitnosti v Honte (1895), Sitno a čo z neho vidieť (1900) a v mnohých ďalších štúdiách a článkoch. Jeho vedecká činnosť mala ohlas aj v zahraničí. Bol členom viacerých vedeckých spo¬ločností.
Bohatá bola Kmeťova edično-publikačná činnosť, ako aj osvetová práca účasťou na národopisných výstavách v Martine, Prahe a Brne, na ktorých získali popularitu slovenské výšivky, čipky a iné ručné práce.
Andrej Kmeť si dopisoval nielen so slovenskou inteligenciou, ale aj so zahraničnými bádateľmi z Talianska. Veľmi čulé styky udržiaval s významnými odborníkmi archeológie prof. Niederlem a Čermákom z Prahy, prof. Koulom a Kameničkom z Brna. Medzi priateľmi, s ktorými bol v čulom osobnom a písomnom styku, boli národovci Jozef Holuby, Karol A. Medvedský, Martin Kollár, maliar Jaroslav Augusta a mnohí iní.
Začiatkom 20. storočia Andrej Kmeť začal vážne chorľavieť. Choroby premáhal prácou a túžbou preniesť sa i so zbierkami do Martina, kde by mohol pomáhať Muzeálnej slovenskej spoločnosti. Tento jeho sen sa premenil na skutočnosť až v roku 1906. Jeho zbierky boli základom i v novej budove Národného múzea, o ktorú sa neobyčajne zaslúžil. Vyčerpaný neúnavnou prácou a organizačnou činnosťou umrel v Martine dňa 12. februára 1908, hoci by bol rád ešte veľa urobiť na povznesenie slovenského národa.
Slovenská historiografia zaraďuje Andreja Kmeťa medzi popredné osobnosti vedy a pokroku. Jeho najväčšou zásluhou je uskutočnenie myšlienky a zásad modernej muzeológie, ktoré sú platné a uznávané aj v súčasnosti v medzinárodnom meradle svetového múzejníctva. (ČELKO, E.: Andrej Kmeť zakladateľ modernej slovenskej muzeológie. In: Pútnik svätovojtešský. Kalendár na rok 1991. Ročník 118. VESNA Bratislava pre SSV Trnava 1990, s. 110-113).

Žádné komentáře:

Okomentovat