Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jesen 1914

Kým doma ľud pasívne mlčal, v Amerike už od jesene 1914 začala sa systematická práca na oslobodení Slovenska spod maďarskej nadvlády. Skúmali sa možnosti a kombinácie, ktoré by zaistili národu lepšiu budúcnosť. Z takýchto úvah sa vykryštalizovala myšlienska spoločného štátu s Čechmi.
Základy tohto spolužitia spočívali na dvoch dokumetnoch. Prvým dôležitým prejavom amerických Slovákov za prvej svetovej vojny bola Clevelandská dohoda, uzavretá 22. októbra 1915 medzi zástupcami Slovenskej ligy a Českého národného združenia v Clevelande. Žiadali spojenie českého a slovenského národa, úplnú autonómiu Slovenska, s vlastným snemom, s vlast¬nou štátnou správou, s úplnou kultúrnou slobodou, s plným právom používania slovenského jazyka a s vlastnou finančnou a politickou správou. V ďalšom sa žiadalo všeobecné, tajné a priame volebné právo. Formou vlády mala byť personálna únia s demokratickým zriadením štátu podobne ako v Anglicku . Dohoda stanovila, že jej jednotlivé body môžu sa doplniť alebo rozšíriť len so súhlasom obidvoch stránok. Po uzavretí dohody obrátila sa Slovenská liga na slovenskú verejnosť s Príhlasom, ktorým vysvetl'ovala základné podmienky českej a slovenskej spo¬lupráce.
Clevelandská dohoda neodstránila však nedôveru a mož¬nosti vzniku nedorozumení medzi Slovákmi a Čechmi. Keď v máji 1918 Spojené štáty severoamerické navštívil T. G. Masaryk, Slováci to považovali za vhodný čas, aby dostali vysvetlenie a úpravu k rozháraným pomerom medzi Čechmi a Slovákmi. Prvá porada zástupcov amerických Slovákov a Če¬chov bola 6. mája 1918 v Chicagu. Na tejto porade sa verejne konštatovalo len Masarykovo uistenie, že výhrady Slovákov na splnenie ich túžob spočívajú na pevnom podklade;, Masaryk mal vyhlásiť, že je za to, aby Slovensko, spojené s Ceskom, malo úplnú samosprávu, aby slovenčina vládla na Slovensku v školách, kostoloch, úradoch a všade. Po Chicagu Masaryk navštívil Cleve¬land a napokon Pittsburg. Tu sa Masaryk obšírne rozhovoril o spo¬ločných veciach Cechov a Slovákov v ich novom spoločnom štáte a usiloval sa 30. V. 1918 rozptýliť obavy prítomných na verejnom zhromaždení. Ešte toho dňa bola porada. Na tejto porade americkí Slováci predložili Masarykovi Clevelandskú dohodu a po jej prezretí Masaryk napísal novú dohodu, ktorú uzavierali predstavitelia slovenských a českých organizácií v Amerike, Slovenskej ligy a Českého národného združenia v prítomnosti Masaryka, ktorú dohodu aj sám podpísal. Dohoda určila, že Slovensko bude mať svoju vlastnú adminis¬tratívu, svoj snem a súdy, že slovenčina bude úradným jazykom v školách, úradoch a vo verejnom živote, že budúci štát bude republikou s demokratickou konštitúciou. Americkí Slováci neustále prízvukovali, že po¬mer medzi obidvoma národmi musí byť jasný a štátoprávne postavenie Slovenska v budúcom štáte sa musí už vopred zaručiť. Tajomník Slovenskej ligy v Amerike Ivan Daxner zhrnul podstatu dohovoru do jednej vety: "Áno, preč od Maďarov, nie však pod Čechov, ale ku Čechom!"

Žádné komentáře:

Okomentovat