Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

W.K. Frankena

W.K. Frankena  morálne dobré alebo zlé môžu byť osoby alebo skupiny osôb, črty charakteru, dispozície... Všetko ostatné možno podľa jeho názoru považovať za non-morálne. Veci nikdy nie sú morálne dobré či zlé a tiež nemožno tieto vlastnosti pripisovať zvieratám, pretože nie sú schopné niesť zodpovednosť za svoje konanie.
G:E: MOORE  robí rozdiel medzi dobrom a dobrotou. Dobrotu chápe ako vlastnosť patriacu určitým veciam. Ak má niekto alebo niečo túto vlastnosť, nevyhnutne z toho vyplýva, že to musí byť dobré.
W.D. ROSS  bol presvedčený o rozdiele medzi vonkajšími a vnútornými hodnotami, dobortou. Vnútorné dobro podľa neho vyplýva zo samotnej podstaty veci. Ross sa nazdáva, že sú 4 veci vnútorne dobré: cnosť, príjemné, začlenenie príjemného k cnostnému a poznanie.
M. Schlick  si myslí, že je vôbec chybné úsilie nájsť objektívne kritérium hodnoty. Hodnota existuje len vo vzťahu k subjektu, a to je reálne. Pôjde však o metafyzickú realitu.
J. Vajda - je dobrom všetko to, čo vedie k rozvoju človeka, k umožneniu jeho človečenskosti, k naplneniu jeho ľudskosti. Dobro je všetko, čo prispieva človečenstvu ako celku

Žádné komentáře:

Okomentovat