Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tomaš sa snažil dať tieto roviny do súladu

Tomaš sa snažil dať tieto roviny do súladu, bol to aj cieľ ľudského života. Klučnovú úlohu rozhravala cnosť rozumnosti – fronesis. Tomáš hovorí aj o prudentia -opatrnosť. Vyvažuje všetky vzťtahy a podľa Aristotela nie je čistá,odtrhnutá od reality.
Filozofická etika nechce ponúknuť presný návod, chce načrtnuť akými smermi sa dá uvažovať. Morálny život je ťažký / zodpovenosť a slobody/ .ťarcha je vložená na človeka.
Pyšner/ pozri meno/ etický život ako umelecke dielo , cnosti dnes v ľudskom žiovte uchovavaju ako umelecke dielo.
Vo filozofii renesancia etiky cnosti – feminizmus Martha Murtandova znalkyňa Aristotela. V 60 rokoch 20 st. Motív zakladnej sily presvedčenia,že racionálny projekt morálky. ( zlyhanie, vojna, polarita sveta, ľudský nepokoj v 60 rokoch/ . Morálne povinnosti bolo treba nanovo premyslieť. Uvažovať komplexnejšie o celom probléme.
Cnosti rozumnosti ,synderezis- prudentia – ľudská schopnosť získaná prácou. Rozumný sa človek stáva ,získava ju v cvčení, vyvažením obecných a špecifických podmienok. Vyvažiť obecné a špecifické = morálna obratnosť.
V.Welsch hovorí , že morálku je možné uchopiť obecne – systém uvažuje o ľudských schopnostiach ktoré sú dnes života schopné / -rozhodovanie, hľadanie nových možností v nových podmienkach.

Žádné komentáře:

Okomentovat