Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ETIKA

Podľa V. Gluchmana je E. humanistická náuka zaoberajúca sa skúmaním mravných aspektov konania, správania a rozhodovania M. S. Predmetom etiky môžu byť mravné aspekty života jednotlivca, soc. skupiny, či celej spoločnosti. Na základe toho delíme etiku na IE a SE. Vrámci pojmu, že E. je H. náuka, je vyjadrený prístup, zameranie i cieľ E. Ide teda hlavne o problém čl., jeho morálny problém, a podstata prístupu k človeku je v ľudskosti (riešenie na humánnom princípe).
Podľa P. Taylora – jedným z hlavných cieľov E. je nájsť racionálny základ pre podporu morálnych súdov, noriem, pravidiel a špecifikovať ich.
Podľa M. Schlicka – E je systém poznania a jej cieľom je pravda Otázky etiky sú čisto teoretické. Ich praktické aplikácie nespadajú do oblasti E. Keďže cieľom E. je pravda, tak nemôže produkovať morálku, prípadne dobro. Podľa neho hlavným problémom v E. je psychologický problém – teda motívy, zákony akéhokoľvek srpávania.
Monro – na rozdiel od Schlicka tvrdí, že mor. problém je rozdiel medzi ot. skutočnosti a ot. hodnoty, t.j. rozdiel medzi tým čo je a čo má byť!
G.D. Snell – Vyzdvihuje rozum – pokúša sa formulovať racionálnu etiku ako etiku, ktorá najlepšie slúži M. S. pre potreby používania. E. je humanistickej tradície založená na rozume a venovaná ľudskému blahu.

Žádné komentáře:

Okomentovat