Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

B. Spinoza

B. Spinoza zlom rozumie to, čo bráni človeku priblížiť sa k vzoru ľudskej prirodzenosti. Zlom je každý druh smútku, ktorý marí uspokojenie túžby. Je presvedčený, že človek opláca spôsobené zlo a nenávisť. Snaha spôsobiť zlo tomu, koho nenávidíme sa nazýva hnev a snaha odplatiť zlo, ktoré spôsobili nám sa nazýva pomsta.
Kant- tvrdí, že konanie je kvalifikované ako dobré alebo zlé vôľou. Tá je motivovaná buď z povinnosti, a potom je dobrá, alebo je motivovaná náklonnosťou a potom je zlá. Mravné dobro, je to, ktoré je v zhode so svedomím, mravné zlo je to, čo odporuje svedomiu. Mravná kvalita konania sa posudzuje len na základe vnútorného zmýšľania vôle. Nikto nemôže konať mravne zle pri dobrej vôli.
Dobro a zlo sa vzťahuje na konanie, nie na stav pocitov osoby. Dobré alebo zlé môžu byť iba konajúce osoby, nie veci. Pojem dobra a zla je určovaný morálnym zákonom. Mravný zákon je sám o sebe dobrý a ten, kto ho urobí svojou maximou je morálne dobrý. Človek, ktorý by konal na základe iných motívov, hoci by uskutočňoval dobré skutky, je vždy zlý človek.

Žádné komentáře:

Okomentovat