Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Komparácia rozličných teórií mravného subjektu

John Rawls – vo svojej práci Teória spraodlivosti vyčlenil 3 typy morálky
1. morálka autorít – vzťahuje sa na vek dieťaťa na týka sa vlastne detí a ich podradenosti voči príkazom rodičov ako morálnym normám a pravidlám, ktoré je potrebné rešpektovať.
2. skupinová morálka – je založená na rešpektovaní morálnych pravidiel zdravého rozumu, ktoré sú prispôsobené špecifickému postaveniu určitého jednotlivca. Súčasťou skupinovej morálky je množstvo ideálov.
3. morálka princípov - je najvyšším stupňom vývoja morálky. Základným východiskom je zmysel pre právo a spravodlivosť. Úloha mravného subjektu spočíva v poznávaní kritérií spravodlivosi, ktoré platia v spoločnosti
Pre túto koncepciu je typické to, že právo a spravodlivosť sú nadriadené morálnemu dobru. Rawlsové kritérium je mimo mravný subjekt.
Erich Fromm – vo svojej práci Človek a psychoanalýza vyčlenil 2 typy morálky:
1. autoritatívna morálka – je založená na iracionálnej autorite, ktorá v skutočnosti bráni človeku poznať čo je dobré a zlé. Strach mravného subjektu pred autoritou, pocit slabosti a závislosti je charakteristickou črtou
2. humanistická morálka – je založená na princípe, že dobré je to, čo je dobré pre život človeka. Poznanie človeka je predpokladom stanovenia noriem a hodnôt. Človek nachádza naplnenie a šťastie len vo vzťahu k ľuďom v solidarite s nimi. Láska je vlastnou silou človeka, ktorá mu pomáha nájsť svoj vzťah k svetu.

Žádné komentáře:

Okomentovat