Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. Komparácia chápania morálky a etiky v rozličných etických koncepciách

1. Komparácia chápania morálky a etiky v rozličných etických koncepciách
V každodennej konverzácii často počujeme: je to dobré, zlé, správne, nesprávne. Hodnotová orientácia ľudí sa líši. Niekto niečo považuje za dobré, iný nie. Nie len jednotlivci, mravné subjekty, ale aj rozličné etické teórie rozličným spôsobom definujú čo je správne, nesprávne, dobré či zlé. Je to odraz diferentného videnia sveta morálky – teda rozdiely v chápaní toho čo je etika a čo morálka.
Etika filozofická - je všeobecnou teoretickou reflexiou morálky spoločnosti a mravnosti jednotlivca, ako aj miesta, úlohy a významu človeka vo svete morálky. Etiku ako filozofickú disciplínu chápeme ako filozofické skúmanie oblasti morálky, t.j. pýta sa na zdôvodnenie morálky.
Morálka – aktuálny stav mravného vedomia a mravných vzťahov, ktoré vládnu v spoločnosti. Na druhej strane súčasťou morálky sú morálne predstavy, ciele, mravné ideály, ktoré vyjadrujú určitú morálnu perspektívu. (spoločensky preferovaný súbor pravidiel správania)
Mravnosť – je subjektívnym vyjadrením étosu v kontexte morálky spoločnosti, ktorej je mravný subjekt členom. Étos vyjadruje univerzálne, všeľudské základy morálky, ktoré sa týkajú predovšetkým humánnosti a sú konkretizované v jednotlivých druhoch morálky. Jeho vplyv na jednotlivca závisí od stupňa jeho mravnej vyspelosti. Je niečo autonómne (dotýka sa dobra, povinnosti) – zaväzuje nás vybrať si z možností.
(individuálna reflexia morálky).

Žádné komentáře:

Okomentovat