Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. metaetický – morálne pojmy

3. metaetický – morálne pojmy jednej kultúry sú odlišné a tým bezvýznamné voči inej kultúre a rovnaké morálne hodnotenie môže byť zdôvodnené v jednej kultúre ale nie v inej.
Harman – zastáva názor, že ak je pre neho niečo nesprávne, nemusí to byť nesprávne pre každého. Nie každý musí akceptovať podstatné aspekty jeho morálky.

9. Teleológia a deontológia

Deontológia je veda o tom, čo je mravnou povinnosťou človeka a teleológia je veda o tom, čo je eticky účelné. Na prvý pohľad sa tieto dva etické princípy zdajú byť protirečivé, vzájomne sa vylučujúce. Buď platí jeden alebo druhy. Nemôžu platiť oba naraz.
Ak sa deontológia chápe absolútne, vylučuje teleológiu. Ak mám presne určené, čo mám vykonať, nemôžem uvažovať o tom, nakoľko je to účelné, ale musím to urobiť, lebo je to prikázané. Deontológia je teda etika povinnosti
Ak sa teleológia chápe absolútne, vylučuje deontológiu. Ak vychádzam z toho, čo je účelné, nemôžem vždy plniť to, čo je prikázané. Teleológia je teda etika dobra, a to buď dobra osobného (hedonizmus, etika egoizmu), alebo dobra celku (utilitarizmus, konzekvencializmus).

Žádné komentáře:

Okomentovat