Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Duševné a morálne sily práve tak ako sily telesné

Duševné a morálne sily práve tak ako sily telesné sa zdokonaľujú len vtedy, keď sa používajú. Človek sa rozvíja úmerne k tej časti svojho správania, ktorú riadi on sám, v súlade so svojím myslením a cítením. Nie je dôležité len to čo ľudia robia, ale dôležitý je aj spôsob ako to robia.
V súčasnosti spoločnosť úplne prevláda nad individualitou. Nebezpečenstvo, ktoré ohrozuje ľudskú prirodzenosť spočíva v nedostatku osobných vášní a preferencií.
Sloboda je jediným a trvalým zdrojom zdokonaľovania, pretože vďaka nej máme toľko zdrojov dokonalosti, koľko je jedincov. Zdá sa však, že ľudia sú pokrokoví len istý čas a potom strácajú svoju individualitu – sú príliš verní tradíciám, ktoré vytvorili. Mnohotvárnosť podmienok a sloboda sú podmienkou individuality. Ak by sa nedalo už nič nové vykonať, prestal by byť ľudský intelekt potrebný a ľudia by všetko robili len ako „stádo“. Ak človek disponuje priliehavou mierou zdravého rozumu a skúseností, jeho vlastný spôsob života je pre neho najlepší – ale nie pre to, že je najlepší sám, ale preto, že je mu vlastný.
Určité obmedzenia sú však potrebné, pretože, jednotlivec nesmie ostatným ubližovať, robiť napriek ani zasahovať do práv iných. Dodržiavaním príslušných pravidiel spravodlivosti kvôli dobru iných sa rozvíjajú city a schopnosti, ktorých cieľom je práve dobro iných. V mene spravodlivého zaobchádzania s každým podľa jeho povahy je podstatné, aby sa rozličným ľuďom umožnilo žiť rozličným spôsobom.

Žádné komentáře:

Okomentovat