Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Je to vyvážena ľudská schopnosť sebaprekročenie

Je to vyvážena ľudská schopnosť sebaprekročenie sa deje ako oddanie sa zmyslu života. V ľudskej praxi je štastie rozumne zameranie. Človek dáva svojmu konaniu rozne zmysly najvyšší je metazmysel, aj iné zmysly /úrovne/ . úrovne zmyslu:
-prírodne animálna – rovina na ktorej človeka motivuje z prírody. Motivácia na základe prirodzených pudov.Spoločná zo zvieratami . Nesprostredkovaná hedonizmoom- riadia sa ňou deti, neuvažujú čo bude ,bolo –sledujú bezprostredný zážitok. Sledujú prax ale na koniec vždy precitnu. Moment rozčarovania je viac ako slasť. Človek sa presunie k sprostredkovanému hedonizmu – uvedomí na základe negatív bezprostredného hedonizmu , neuvedomuje si čo odriekal aby to dosiahol vo vyššej miere. Keď človek dospieva odrieka si aby pocit slasti predĺžil a na vyššej úrovni si uvedomí bezprostrední hedonizmus je mu jedno komu ublíži.Lepšie je žiť bez konfliktu.Najvyššia úroveň realne sprostredkovaného hedonizmu – umenie žiť. Motivácia na tejto úrovni je empirická/vážnosť v spoločnosti,vplyv, moc, zdravie/ .
-stupeň humanity – človek štastie nie len na základe predchadzajuceho stupňaale uchopiť aj štastie, humanne uvažuje o otázkach zmyslu. Spolu so spůsobom. /umenie,politika/ usilím o dobro pre druhých/priatela, partnera/ .snaha o vlastnú dokonalosť. Človek kultivuje sám seba. /schopnosť vzdelávať/ .Aristoteles hovotí v EN o pratelstve, bez ktorého si štastie nevieme predstaviť. Idea priateľstva patrí do etiky. Priateĺov nie je veľa.

Žádné komentáře:

Okomentovat