Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Diferenčný princíp

Diferenčný princíp – pod ním rozumie, že členovia určitých profesií, kde je potrebný neobyčajný talent, môžu žiadať vyšší príjem len vtedy, ak to prispeje k výhode tých, ktorí budú mať nižšie príjmy
Princíp priority slobody – je rozdelený do 2 kategórií
a) slobody a príležitosti, ktoré musia byť rovnaké pre všetkých
b) ekonomické dobrá
Rawlsova teória spravodlivosti sa zameriava len na sociálne etický rozmer spravodlivosti, t.j. snaží sa upravovať vzťahy medzi spoločnosťou a jednotlivcami , príp. medzi jednotlivcami zo soc. hľadiska, čiže z hľadiska usporiadania spoločnosti. Vôbec sa nezaoberá otázkami individuálnej etiky, t.j. otázkami týkajúcimi sa napr. medziľudských vzťahov mimo rámec otázok usporiadania spoločnosti. Rawlsova teória spravodlivosti redukuje uskutočnenie spravodlivosti na jej uskutočnenie v oblasti materiálnych a ekonomických záujmov, s cieľom stabilizovať spoločnosť a zdôvodniť ekonomickú nerovnosť vzájomnou prospešnosťou tejto nerovnosti.
V Rawlsovej koncepcii je spravodlivosť východiskom, na ktorom je postavená či založená spoločnosť a ktoré poskytuje stabilitu pre jej fungovanie. Spravodlivosť u Rawlsa je predpokladom uskutočnenia predovšetkým hodnôt súvisiacich s distribúciou soc. ekonomických a materiálnych hodnôt.

Žádné komentáře:

Okomentovat