Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Spinoza vo svojej etike na jednej strane potvrdzoval hodnotu

Spinoza vo svojej etike na jednej strane potvrdzoval hodnotu ľudského indivídua v jeho úsilí o sebaobranu, o jeho prežitie, v jeho úžitku. V jeho egoistických záujmoch vidí zdôvodnenie cnosti. Na druhej strane Spinoza za najvyššiu mravnú hodnotu vyhlasuje poznanie, pritom poznanie na takom stupni, keď človek stráca svoju individuálnosť a spája sa so substanciou.

8. Kultúrny a etický relativizmus

Podľa Garnera a Rosena je potrebné hovoriť o dvoch základných formách relativizmu, t.j. o kultúrnom a etickom relativizme.
1. Kultúrny relativizmus – znamená, že ľudia v rozličných kultúrach robia rozličné morálne hodnotenia určitého konania alebo činu, čiže jeden čin môže byť v jednej kultúre považovaný za správny a v inej zasa za nesprávny.
2. Etický relativizmus – netýka sa rozdielov hodnotenia, ale správnosti rozličných hodnotení. Teda podľa ich názoru etický relativizmus obsahuje tézy kultúrneho relativizmu a požiadavky týkajúce sa správnosti či pravdy. Z ER im potom vyplýva, že hodnotenie urobené v rámci určitej kultúry členom tejto kultúry sú vždy urobené správne.
Monro – upozorňuje na to, že mnohí ľudia sa nazdávajú, že relativistická morálna teória je vlastne amorálna a vedie k cynizmu. Podľa neho však ak „relativista“ hovorí, že konanie je nesprávne, neznamená to nič viac, len to, že to nie je v súlade s jeho základnými morálnymi princípmi

Žádné komentáře:

Okomentovat