Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VŠESTRANNÝ JAZYKOVÝ ROZBOR:

To, čemu se dostalo názvu samizdat, vděčí za svůj vznik Ludvíku Vaculíkovi. Poté, co mu Československý spisovatel odmítl vydat novelu Morčata, rozmnožil si ji na stroji, dal svázat a rozdal přátelům ... Tak počala činnost „nakladatelství“, připomínající svou obětavostí časy Krameriovy ... Název „Edice Petlice“ měl symbolicky poukazovat na to, že jde o kulturní činnost uvrženou do klatby. Vedle edice Petlice vznikla pak další nakladatelství, jako například Expedice, Česká expedice ... /Ukázka A/



Kdybych já byl dobrý český král Ludvík, takto bych panoval. Domácí obyvatelstvo by na rozdíl ode dneška mělo všechny výhody a přednosti před turisty. Jenom by se šířilo po světě, že se tu v polích dobře daří dobytku i lidem, ptákům ve vzduchu a ve vodě rybám.

(Ludvík Culík: Český snář) /Ukázka B/



Vedoucí samoobsluhy, mírně prošedivělý a kulaťoučký elegán konfekčního typu, nás přivítal vlídně. Jeho vlídnost jsme ovšem už předtím ovlivnili lahví francouzského koňaku. Pomohl nám ze skladu vynést dřevěný pult a pak přitáhl starožitně vyhlížející váhu. Chvíli se bavil tím, jak se snažíme ten složitý přístroj uvést do rovnovážné polohy, pak nás vyhnal, a když byl chvíli manipuloval s jemným mechanismem, spokojeně prohlásil, že teď budeme mít na každém kile pět deka.

(Ivan Klíma: z povídky Vánoční spiklenecká povídka z cyklu Má veselá jitra) /Ukázka C/

Žádné komentáře:

Okomentovat