Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Páté období: 1935-1938

je posledním o bdobím Čapkovy tvorby a je ovlivněno předzvěstí druhé světové války a nastupujícím fašismem.

Nejslavnějšími díly tohoto období jsou:

  • Válka s Mloky- román je určitou satirickou utopií a paroduje nejrůznější novinářské postupy. Dochází v něm k objevu velmi inteligentních Mloků, kteří představují neobyčejně levnou pracovní sílu. Mloci však „přerostou lidem přes hlavu“ a pomocí trhavin jim ukrajují pevninu, aby získali svůj životní prostor. Kniha je zakončena objevem mloka ve vltavské vodě v Praze

  • Bílá nemoc - ústředním motivem divadelní hry je konflikt mezi doktorem Galénem, charakterním, přirozeně inteligentním a skromným člověkem, a diktátorem Maršálem, který má jasné rysy fašistického vůdce. Galén má jako jediný lék proti smrtelné bílé nemoci a je ochotný ho poskytnout nemocnému Maršálovi pouze za slib míru. Nakonec je Galén ušlapán zfanatizovaným davem, když nese Maršálovi ampulku s lékem. Nakaženého Maršála čeká smrt a vědomí, že jeho národ nespěje k vítězství, ale k záhubě. Lidstvo tak stojí tváří v tvář válce i epidemii.

  • Matka - jedná se o reakci na španělskou občanskou válku mezi fašisty a demokraty. Matka vede v dramatu dialogy a spory s mrtvými muži své rodiny (manžel padl v boji, protože nechtěl poskvrnit čest nesplněním špatného rozkazu, syn Ondra zemřel při zápase se zhoubnou nemocí, syn Jiří zahynul jako letec při pokusu o překonání výškového rekordu, dvojčata Petr a Kornel padli v občanské válce), naživu zůstává jen nejmladší syn Toni. Matka ztělesňuje prostou touhu žít, zachovat život jako nejzákladnější hodnotu. Toniho nechce pustit do boje proti agresorům, ale ve chvíli, kdy se dozvídá o zvěrstvech, jichž se dopouštějí i na dětech, mu sama vkládá do rukou zbraň.

Žádné komentáře:

Okomentovat