Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

a) Popis jako slohový postup v odborném i uměleckém stylu, jeho znaky a druhy (vyjděte z ukázek)

Popis je slohový útvar , který má dát čtenáři co nejúplnější představu o popisované části skutečnosti (popisována může být osoba, zvíře, věc, činnost, přírodní jev ...). Rozlišují se různé druhy popisu (popis prostý, odborný, popis pracovního postupu ...). Popis by měl vždy být přehledný, názorný, uspořádaný, informace mají být řazeny logicky na základě důkladného a soustředěného pozorování.

Líčení je označení pro umělecký (lyrický) popis. Přednětem líčení může být například vnější podoba literární postavy (její tváře, chůze, oblečení apod.), krajina, loď, dům, pokoj, předmět denní potřeby, bitva, běh koně, bouře. Primární funkcí líčení je funkce estetická, jakoé u všech útvarů uměleckého stylu.



b) Funkce přídavných jmen v 1. ukázce textu (druh, mluvnické kategorie, větný člen)

Přídavná jména vyjadřují vlastnosti osob, zvířat, věcí nebo jevů označených podstatným jménem anebo jejich význam jinak omezují. S podstatnými jmény, k nimž patří, se shodují v rodě, v čísle a v pádě (modrý traktor, modrá barva, modré nebe, modré míče). Ve větě nejčastěji přídavná jména plní funkci shodného přívlastku (Červené růže krásně kvetou.) nebo jsou součástí přísudku jmenného se sponou (Dívka je krásná.). Rozlišujeme přídavná jména tvrdá, měkká a přivlastňovací. Přídavná jména tvrdá jsou buď v tzv. tvaru složeném (s dlouhou samohláskou v koncovce) a pak se skloňují podle vzoru mladý (mladá, mladé), nebo jsou v tzv. tvaru jmenném (s krátkou samohláskou v koncovce nebo bez koncovky) a pak se sklońují podle vzoru mlád (mláda, mládo). Přídavná jména měkká mají ve všech rodech koncovku í a skloňují se podle vzoru jarní. Přídavná jména přivlastňovací se skloňují podle vzorů otcův (otcova, otcovo) a matčin (matčina, matčino).

Přídavná jména se tvoří odvozováním: od podstatných jmen (mosaz-ný, stroj-ní, odpor-ový, potravinář-ský, houb-ovitý, cíp-atý ...). Velkou skupinu tvoří přídavná jména odvozená od místních jmen (rakovnický, michelský, nymburský, brandýský, zbirožský, rižský ...). Třetí stupeň přídavných jmen se tvoří předponou nej (nej-rychlejší) /druhý stupeň se samozřejmě tvoří pomocí přípony/.

Žádné komentáře:

Okomentovat