Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

a) Slohové rozvrstvení slovní zásoby jazyka.

ukázka A:

„Budeš ty chtít ve světě zavádět nový řád? Budeš chtít stavět nesvěcený sňatek nad sňatek svěcený, chaloupku nad statky, tuláctví nad usedlost?“ tázal se s hněvivým posměchem Liska.

„Budu jej zavádět: ten nový řád, jemuž jsem se naučil tam v lese a na vašich lukách ode všeho, co jsem na nich viděl, od těch stébel na nich i od těch tvorů pod těmi stébly, jež mají také své zákony, pevnější zákony než ty vaše statky a než vy na těch statcích.“

(V. Hálek: Na statku a v chaloupce)



ukázka B:

V umělecké metodě májovců přetrvávají sice některé romantické prvky, současně se v ní však objevují zřetelně tendence realistické. Aktuální zaměření májovské literární tvorby stíralo ostrou hranici mezi beletrií a publicistikou. To souviselo s přesvědčením mladých autorů, že literatura stejně jako publicistika musí zahrnovat do svého zorného pole veškerou problematiku své současnosti.

(Průvodce po dějinách české literatury)



ukázka B:

... Bože, jak jsou ti lidé hodní a upřímní. Žijí všichni v těch horách, mají tak málo a malé potřeby - a příroda je drsná - jak se nadřou, než něco ze země vyzískají. - My tady jsme jako pašové a lordi. Jak často bych se sebral a jel tam do těch hor.

(Z dopisu A. Slavíčka K. V. Raisovi)



Žádné komentáře:

Okomentovat