Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Vývoj divadla a dramatu mezi dvěma válkami a za okupace (oficiální linie, avantgarda)

V meziválečném období se divadelní tvorba u nás člení na dvě linie: oficiální a avantgardní.

Oficiální linie zahrnuje klasickou divadelní produkci, která je spojena hlavně s dvěma velkými divadly: Národním divadlem a Městským divadlem na Královských Vinohradech.

Mezi nejslavnější dramatiky meziválečného období patřili:

Karel ČAPEK

  • Matka - jedná se o reakci na španělskou občanskou válku mezi fašisty a demokraty. Matka vede v dramatu dialogy a spory s mrtvými muži své rodiny (manžel padl v boji, protože nechtěl poskvrnit čest nesplněním špatného rozkazu, syn Ondra zemřel při zápase se zhoubnou nemocí, syn Jiří zahynul jako letec při pokusu o překonání výškového rekordu, dvojčata Petr a Kornel padli v občanské válce), naživu zůstává jen nejmladší syn Toni. Matka ztělesňuje prostou touhu žít, zachovat život jako nejzákladnější hodnotu. Toniho nechce pustit do boje proti agresorům, ale ve chvíli, kdy se dozvídá o zvěrstvech, jichž se dopouštějí i na dětech, mu sama vkládá do rukou zbraň.

  • R.U.R. - divadelní hra. Ředitel závodu na výrobu robotů Domin je přesvědčen o schopnosti robotů nahradit plně člověka, který by se pak mohl věnovat zcela svému duševnímu zdokonalování. Roboti se ale vzbouří a vyhubí lidstvo: na světě zůstává jen stavitel Alquist, kterého roboti nezabijí proto, že jako jediný pracoval, stejně jako oni. Alquist má za úkol obnovit zničený recept na výrobu robotů. Aby Alquist poznal tajemství robotů, rozhodne se je operovat. Mezi roboty Primem a Helenou se však objevuje zárodek lidského citu - tento projev lásky je symbolem nového života na Zemi. Roboti se tak znovu stávají lidmi a civilizace se ocitá opět na úplném začátku /Čapek společně s bratem byli tvůrci mezinárodního slova robot/.

  • Ze života hmyzu - divadelní hra je společným dílem bratří Čapků. Na obrazech ze života hmyzu zachycují autoři až naturalisticky záporné morální vlastnosti, které jsou typické pro lidský svět: nenávist, závist, sobectví, pohrdání lidmi, zahálku, poživačnost, bezohlednost, chamtivost, lakotu a další. Dramatem provází diváky Tulák - mluvčí autorů i „lidstva“.

Žádné komentáře:

Okomentovat