Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. Významní představitelé České moderny.

Ze západní Evropy pronikaly moderní umělecké směry. Mladí literáti vystupovali ostře proti všemu staršímu, v první řadě proti realismu a předchozím spisovatelským generacím. Předně odsuzovali lumírovce, kterým vyčítali zejména epigonství a kopírování cizích vzorů. Roku 1895 vydala skupina literátů, tzv. Manifest České moderny, ve kterém byl kladen důraz hlavně na uměleckou individualitu, vnitřní pravdu jedince a tvůrčí svobodu.

Josef Svatopluk MACHAR - byl básník, kritik a novinář. Stal se hlavním představitelem a iniciátorem tzv. České moderny. Machar měl vždy velmi vyhraněné názory, byl nesmířlivý, odsuzoval některé starší autory 19. století.

Psal jednak lyrické sbírky, jednak básně epické.

  • Zde by měly kvést růže - epická sbírka je cyklem veršovaných povídek o trpkých osudech žen a dívek v soudobé společnosti, v nichž autor kritizuje nerovnoprávné postavení žen ve společnosti.

  • Magdaléna - tragický příběh nevěstky, které se díky pokrytectví okolní společnosti nepodaří začít nový život



Antonín SOVA - byl český básník a prozaik. Trpěl těžkou míšní chorobou a i díky tomu byl velmi plachý a samotářský. Z moderních básnických směrů mu byly blízké dva: symbolismus a impresionismus. Sova je lyrický básník, dominuje u něj lyrika přírodní, intimní, meditativní a milostná.

  • Květy intimních nálad a Z mého kraje - jeho impresionistické sbírky se tematicky zaměřují hlavně na přírodu, krajinomalbu

  • Soucit a vzdor – ovlivněna symbolismem, v níž najdeme projevy protispolečenské revolty a nespokojenosti.



Otokar BŘEZINA - byl nejslavnějším představitelem symbolismu. Tento básník a esejista působil jako venkovský učitel. Stal se z něj člověk samotářský, zatrpklý a smutný (zásadní význam měla tragická událost, kdy mu v jednom týdnu zemřeli oba rodiče). Napsal pět básnických sbírek, např.:

  • Tajemné dálky, Svítání na západě, Ruce

Žádné komentáře:

Okomentovat