Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Milan KUNDERA

- je spisovatel a vysokoškolský učitel, který byl od roku 1979 nucen žít ve Francii. Sám sebe dnes považuje za Francouze, píše většinou francouzsky, mnohá jeho díla mají dvě jazykové verze (o Kunderovi se mluví často jako o francouzském spisovateli českého původu).

  • Směšné lásky - slavná povídková kniha. V povídkách s milostnými motivy jsou představovány různé podoby lásky a vztahu mezi mužem a ženou. V textu najdeme velmi otevřené líčení erotických a sexuálních zážitků postav (to je typické pro celé autorovo dílo), povídky mají tragikomické ladění: vtip a hra často ústí v nepochopení a rozčarování.

  • román Žertvyšel ještě oficiálně v 60. letech. Hlavní hrdina tohoto románu Ludvík Jahn je kvůli nevinnému politickému vtipu udán mladou svazačkou a vyloučen z vysoké školy. Dostává se mezi tzv. černé barony (neboli „pétépáky“). Po letech se chce pomstít bývalému svazákovi, který se podílel na jeho vyloučení z vysoké školy: svede jeho ženu, ale pak zjistí, že onomu svazákovi je už stejně lhostejná.

  • román Nesnesitelná lehkost bytí pojednává o manželském páru, který se z emigrace vrací do totalitního normalizačního Československa: hlavní hrdina (původním povoláním lékař) pak jako čistič oken zažívá mnoho sexuálních dobrodružství se svými zákaznicemi.



Arnošt LUSTIG - je prozaik, novinář, vysokoškolský učitel a filmový scénárista. Několik knih ještě vydal v Československu oficiálně, do USA emigroval po roce 1968. Jako Žid prošel v mládí několika koncentračními tábory, což ovlivnilo celé jeho literární dílo, které má vlastně jediné téma: utrpení Židů v koncentračních táborech za druhé světové války.

  • Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou - děj se opírá o skutečnou událost. Nacisté zatknou v Itálii bohaté židovské obchodníky a namluví jim, že je za jistou finanční částku vymění za své vlastní prominentní zajatce. V uzavřeném vlaku však vozí Židy po celém Německu a pod různými záminkami z nich mámí peníze. Nacistický velitel nakonec získá veškerý majetek obchodníků, a tak pošle je do plynové komory. Jediná Kateřina se před smrtí vzchopí k činu: ve svlékárně před údajnými sprchami se zmocní pistole, zastřelí německého vojáka a dalšího zraní. Životy všech Židů ukončují dávky z kulometů.

  • Novela Dita Saxová - příběhem Židovky, která sice přežila koncentrační tábor, ale je tímto zážitkem natolik psychicky zasažena, že nakonec spáchá sebevraždu. Lustig poukazuje na to, že ti, kteří prošli koncentračními tábory, na to nezapomenou do konce svého života, často je to obrovské psychické trauma

Žádné komentáře:

Okomentovat