Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Eva KANTŮRKOVÁ

- prozaička a novinářka.

  • ponurý román Smuteční slavnost pojednává o smrti a pohřbu sedláka, který byl v 50. letech z politických důvodů donucen vystěhovat se z rodné vsi. V 60. letech se rozhodla jeho manželka vypravit mu pohřební průvod z jejich bývalého hospodářství. Autorka v díle podává zajímavou konfrontaci - ve stejnou dobu je rovněž připravováno poslední rozloučení s okresním tajemníkem komunistické strany, který organizoval násilnou kolektivizaci.

  • reportážní próza Přítelkyně z domu smutku pojednává o autorčině pobytu v ruzyňské věznici, kde strávila rok kvůli údajné souvislosti se zadrženým kamionem s českými knihami vydanými na Západě. Kantůrková zaznamenává životní příběhy spoluvězeňkyň a popisuje poměry v Ruzyni na počátku 80. let: v popředí jsou vzájemné vztahy uvnitř věznice



Lenka PROCHÁZKOVÁ - vstoupila do literatury oficiální až po roce 1989, předtím publikovala v samizdatu

  • Oční kapky - protagonistku románu opustí milenec, otec jejího nemanželského dítěte,
    a uteče do exilu. Mladou ženu posedne touha po pomstě, vymyslí naivní plán vraždy pomocí očních kapek a vydá se za nevěrným milencem ilegálně do západního Německa. Zde se octne v citové krizi, když je konfrontována se skutečností, v níž její svůdce žije.

Žádné komentáře:

Okomentovat