Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Poetismus

je výhradně český moderní básnický směr, který vznikl ve 20. letech právě v prostředí Devětsilu, kde ho propracoval teoretik české avantgardy a umělecký kritik Karel TEIGE .

Poetismus zásadně ovlivnila v první řadě francouzská moderní poezie, jmenovitě především francouzský básník Guillaume Apollinaire a jeho báseň Pásmo z básnické sbírky Alkoholy.

Poetismus pojímal poezii jako hru: základní metodou byly tzv. volné asociace - tedy volné spojování, nesouvislé a spontánní řazení představ, dojmů, nálad a myšlenek. Poetisté se často odpoutávali od logiky a rozumu, rozbíjeli tradiční postupy básnické tvorby, libovali si v neobvyklých spojeních témat a básnických obrazů, v hrách se slovy.



Surrealismus vznikl ve Francii a je to umělecký směr, který se vedle literatury výrazně prosadil i ve výtvarném umění. Surrealismus (sur = nad - čili vlastně nadrealismus) se totálně odklonil od tradičního realismu. Hlavní rysy surrealistické poezie: automatický tok myšlenek, motivů a představ z nevědomí, nepodstatnost logiky, destrukce jazyka, spojování neslučitelných a nesourodých skutečností a motivů.

Velký vliv na surrealisty měl Sigmund FREUD, rakouský lékař (neurolog, psychiatr a psycholog) a jeho učení o roli nevědomí v lidském životě, o snech (které z podvědomí vyvěrají) a o zásadní roli sexuálního pudu pro životní motivaci člověka.



Žádné komentáře:

Okomentovat